Ισραηλινός καλλιτέχνης σατιρίζει τον Μπενιαμίν Νετανιάχου κατασκευάζοντας ένα άγαλμα σε πραγματικό μέγεθος στο Τελ Αβίβ.

 

Οι κάτοικοι της πόλης ξύπνησαν την Τετάρτη αντικρίζοντας ένα περίεργο θέαμα: ένα άγαλμα του Ισραηλινού Πρωθυπουργού σε πραγματικές διαστάσεις τοποθετημένο μπροστά από ένα τραπέζι, να απολαμβάνει ένα λουκούλλειο γεύμα.

 

Το έργο παραπέμπει στον «Μυστικό Δείπνο» του Ντα Βίντσι αλλά στην προκειμένη περίπτωση αυτός που διανύει τις τελευταίες ώρες είναι η ισραηλινή δημοκρατία.

 

Τις τελευταίες εβδομάδες, χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους, ζητώντας από τον Νετανιάχου να παραιτηθεί.

 

Πολλοί επικριτές του, τον κατηγορούν ότι καταπατά τις δημοκρατικές παραδόσεις του Ισραήλ καθώς προσκολλάται στην εξουσία ενώ βρίσκεται σε δίκη με  κατηγορίες διαφθοράς και πιέζει για δυνάμεις έκτακτης ανάγκης υπό το πρόσχημα της καταπολέμησης της κρίσης του κορωνοϊού.

 

Σε μια συνέντευξη νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, ο καλλιτέχνης Ιτάι Ζαλάιτ είπε ότι το έργο του, κατασκευασμένο από πολυμερή υλικά και βαμμένα σε ζωηρά χρώματα, προορίζεται να συμβολίσει το «τελευταίο δείπνο της ισραηλινής δημοκρατίας».

 

Σε μια ανάρτηση στο Facebook, ο Νετανιάχου κατήγγειλε το έργο, λέγοντας ότι δεν υπήρχε χώρος για υποκίνηση και απειλές θανάτου εναντίον του, «συμπεριλαμβανομένης της επαίσχυντης απειλής της σταύρωσης σήμερα στο Τελ Αβίβ».

 

Το τραπέζι μήκους 10 μέτρων είναι γεμάτο με πιατέλες με ζουμερά φρούτα, μετρητά, άδειες φιάλες ποτών και πούρα, στοιχεία μιας χλιδής, για την οποία κατηγορείται ο Νετανιάχου.

 

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός εμφανίζεται ως κοντόχοντρος και ατημέλητος με σκούρο κοστούμι και κόκκινη γραβάτα, ενώ φαίνεται να «σκάβει» με τα χέρια του μία τεράστια τούρτα. Κάθεται δε, μόνος του ανάμεσα σε 12 κενές καρέκλες.

 

«Έχετε τον πρωθυπουργό του Ισραήλ να κάθεται στο κέντρο του τραπεζιού και να αρπάζει αυτό το πλούσιο φαγητό μόνο για τον εαυτό του. Τώρα έχει σχεδόν τελειώσει αυτό το γεύμα και βρίσκεται στο επιδόρπιο, το οποίο αναφέρεται στα τελευταία λεπτά που έχουμε στη διάθεσή μας για να κάνουμε κάτι για να σώσουμε την ισραηλινή δημοκρατία», δήλωσε ο Ζαλάιτ.

 

Ισραήλ: Εικαστική παρέμβαση με άγαλμα του Νετανιάχου - Ως «λαίμαργος» μόνος του σε ένα λουκούλλειο γεύμα
O Νετανιάχου ως «λαίμαργος» μόνος του σε ένα λουκούλλειο γεύμα

 

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ζαλάιτ χρησιμοποιεί την τέχνη του για να εκφράσει τη γνώμη του. Πριν από δύο χρόνια, κατασκεύασε επίσης ένα τεράστιο άγαλμα του τότε υπουργού Πολιτισμού του Ισραήλ, Μίρι Ρεγκέφ, φορώντας ένα μακρύ λευκό φόρεμα και κοιτάζοντας έναν καθρέφτη.

 

Η απεικόνιση ήταν μία διαμαρτυρία για τις εκκλήσεις του Ρεγκέφ στη νομοθεσία που απαιτούσε από τους καλλιτέχνες να δείξουν «πίστη» στο κράτος.

 

Πριν από αυτό, είχε φτιάξει ένα χρυσό άγαλμα του Νετανιάχου για να σατιρίσει τα λεγόμενά του για την  ειδωλολατρεία πολλών Ισραηλινών προς τον μακροχρόνιο ηγέτη.