ΗΠΑ: Απαγόρευση των διακρίσεων κατά των ΛΟΑΤΚΙ στην περίθαλψη- Μπάιντεν: Να ξέρετε ότι ο πρόεδρος σας στηρίζει

ΗΠΑ: Απαγόρευση των διακρίσεων κατά των ΛΟΑΤΚΙ στην περίθαλψη- Μπάιντεν: Να ξέρετε ότι ο πρόεδρος σας στηρίζει Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου EPA
0

Οι ΛΟΑΤΚΙ πολίτες θα προστατεύονται από τις διακρίσεις στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ανακοίνωσε η διοίκηση Μπάιντεν, ακυρώνοντας μία ακόμη πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ.

 

Ο υπουργός Υγείας των ΗΠΑ, Χαβιέρ Μπεσέρα δήλωσε ότι αποκαθιστώνται οι προστασίες που προέβλεπε το λεγόμενο Obamacare, ενάντια στις διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

 

«Ο φόβος για διακρίσεις μπορεί να οδηγήσει κάποια άτομα να αποφύγουν την περίθαλψη, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές αρνητικές συνέπειες για την υγεία», υπογράμμισε ο Μπεσέρα. «Όλοι, συμπεριλαμβανομένων των ΛΟΑΤΚΙ ανθρώπων, πρέπει να μπορούν να έχουν πρόσβαση στην περίθαλψη, χωρίς διακρίσεις ή παρεμβάσεις», υπογράμμισε.

 

«Ο πρόεδρος σας στηρίζει»

 

Μετά την ανακοίνωση, ο Τζο Μπάιντεν απευθύνθηκε στους ΛΟΑΤΚΙ πολίτες, διαμηνύοντας τους ότι έχουν τη στήριξη του Αμερικανού προέδρου.

 

«Κανένας δεν πρέπει να στερείται την πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου. Για αυτό σήμερα ανακοινώσαμε νέες προστασίες κατά των διακρίσεων στην περίθαλψη», έγραψε ο Μπάιντεν στο Twitter.

 

«Προς κάθε Αμερικανό ΛΟΑΤΚΙ+, θέλω να ξέρετε ότι ο πρόεδρος στα στηρίζει», συμπλήρωσε στην ανάρτησή του.

 

 

Ανατροπή της ανατροπής

 

«Απλά λέει αυτό που όλοι θα έπρεπε ήδη να γνωρίζουν: Δεν πρέπει να κάνετε διακρίσεις σε βάρος ανθρώπων», δήλωσε στο CNN ο Μπεσέρα, αναφερόμενος στη νέα πολιτική που υιοθετήθηκε.

 

«Αυτό περιλαμβάνει τις διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, ή ταυτότητας φύλου και σε ό,τι αφορά την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη θέλουμε να σιγουρευτούμε ότι αυτό ισχύει», συμπλήρωσε ο Αμερικανός υπουργός Υγείας.

 

Τον Ιούλιο του 2020 η διοίκηση Τραμπ εισήγαγε ρύθμιση που ήρε κάποιες από τις προστασίες κατά των διακρίσεων που προέβλεπε το νομοσχέδιο για την υγεία, το οποίο είχε υπογράψει ο Μπαράκ Ομπάμα. Τώρα, η διοίκηση Μπάιντεν ανέτρεψε αυτή την πολιτική που είχε υιοθετήσει ο Τραμπ. 

 

«Οπότε τώρα είναι ξεκάθαρο, δεν υπάρχει ασάφεια: Δεν μπορείς να κάνεις διακρίσεις σε βάρος ανθρώπων, με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου», υπογράμμισε ο Μπεσέρα.

 

Η απόφαση αυτή ελήφθη λαμβάνοντας υπόψη την απόφαση που έλαβε το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ τον Ιούνιο του 2020 και τις δικαστικές αποφάσεις που ακολούθησαν. Σε μια νίκη για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων και ήττα για τον Τραμπ, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε πέρυσι ότι ο ομοσπονδιακός νόμος που απαγορεύει τις διακρίσεις στον χώρο εργασίας προστατεύει τους ομοφυλόφιλους και transgender εργαζομένους.

 

«Το Ανώτατο Δικαστήριο κατέστησε σαφές ότι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα να μην υφίστανται διακρίσεις και να έχουν ίση μεταχείριση σύμφωνα με τον νόμο, ανεξάρτητα από την ταυτότητα φύλου ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό», τόνισε ο υπουργός Υγείας.

 

«Με την περίθαλψη για τους transgender νέους να δέχεται επίθεση από πολιτειακά νομοθετικά σώματα, είναι κρίσιμης σημασίας αυτή η κίνηση για την προστασία των ΛΟΑΤΚΙ ανθρώπων από τις διακρίσεις στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη», τόνισε η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών.

 

Ο Μπάιντεν από την αρχή της θητείας του επιδιώκει την ανατροπή πολιτικών του Τραμπ που περιορίζουν τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ πολιτών. Ήδη, έχει ανατρέψει την απαγόρευση που είχε εισάγει ο προκάτοχός του για τους transgender στον αμερικανικό στρατό, με εκτελεστικό διάταγμα.

 

Η νέα απόφαση, που αφορά την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σημαίνει ότι η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείο Υγείας θα εξετάσει καταγγελίες για διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου. Νοσοκομεία, κλινικές και άλλες δομές υγείας μπορούν να βρεθούν αντιμέτωπες με κυρώσεις, για παραβιάσεις του νόμου.

 

Με πληροφορίες από Reuters, AP

 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Έτοιμο το πλαίσιο κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα - Στο Κάιρο η αντιπροσωπεία της Χαμάς

Διεθνή / ΗΠΑ: Έτοιμο το πλαίσιο κατάπαυσης πυρός στη Γάζα - Στο Κάιρο αντιπροσωπεία της Χαμάς

«Μια κατάπαυση του πυρός έξι εβδομάδων θα μπορούσε να αρχίσει σήμερα στη Γάζα, αν η Χαμάς δεχόταν να απελευθερώσει μια πολύ συγκεκριμένη κατηγορία ευάλωτων ομήρων», τόνισε αξιωματούχος των ΗΠΑ
NEWSROOM
Οργιάζουν οι φήμες για την κατάσταση της Κέιτ Μίντλετον - Η νέα απάντηση του παλατιού

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: Πληθαίνουν οι φήμες για την υγεία της- Η νέα απάνηση του παλατιού

Θεωρίες συνωμοσίας, φήμες που οργιάζουν αλλά και πλήθος νέων σεναρίων κάνουν το γύρο του διαδικτύου τα τελευταία εικοσιτετράωρα, με το βλέμμα όλων να είναι στραμμένο στην Κέιτ Μίντλετον
NEWSROOM
Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ «τα πίνει» με τον ιδιοκτήτη της «Ρέξαμ», χολιγουντιανό ηθοποιό Ρομπ Μακέλενι

Διεθνή / Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ «τα πίνει» με τον ιδιοκτήτη της «Ρέξαμ», χολιγουντιανό ηθοποιό Ρομπ Μακέλενι

Ο διάδοχος του θρόνου βρέθηκε στην Ουαλία για τον εορτασμό του Άγιου Δαβίδ - Δεν έκανε καμία δήλωση για την Κέιτ Μίντλετον, που παραμένει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας από τα Χριστούγεννα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ