Η ΠΓΔΜ προκήρυξε πρόωρες εκλογές για τις 5 Ιουνίου παρά τις αντιδράσεις για ματαίωσή τους

Η ΠΓΔΜ προκήρυξε πρόωρες εκλογές για τις 5 Ιουνίου παρά τις αντιδράσεις για ματαίωσή τους Facebook Twitter
0

Η ΠΓΔΜ προκήρυξε πρόωρες εκλογές για τις 5 Ιουνίου παρά τις αντιδράσεις για ματαίωσή τους Facebook Twitter

 

Προκηρύχθηκαν σήμερα πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην ΠΓΔΜ για τις 5 Ιουνίου μετά τη διάλυση του σώματος στις 7 Απριλίου. "Σήμερα υπέγραψα την απόφαση για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, οι οποίες θα διεξαχθούν στις 5 Ιουνίου 2016", δήλωσε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Τράικο Βελιάνοφσκι.

 

Χθες το βράδυ σημειώθηκε εκ νέου ένταση και μικροεπεισόδια μεταξύ υποστηρικτών της αντιπολίτευσης και της αστυνομίας στο κέντρο των Σκοπίων. Περίπου 2.000 υποστηρικτές της αντιπολίτευσης διαδήλωσαν για τρίτο συνεχόμενο βράδυ χθες, ζητώντας την παραίτηση του προέδρου της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ και την ματαίωση των πρόωρων εκλογών που προγραμματίζονται για τις 5 Ιουνίου. Οι διαδηλωτές της αντιπολίτευσης προσπάθησαν να προσεγγίσουν την έδρα του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι, όμως ισχυρή δύναμη της αστυνομίας τους εμπόδισε την πρόσβαση. Κάποιοι από τους διαδηλωτές πέταξαν πέτρες προς τους αστυνομικούς, οι οποίοι έκαναν χρήση δακρυγόνων για να τους απωθήσουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα επεισόδια τραυματίστηκαν ελαφρά πέντε αστυνομικοί.

 

Η ΠΓΔΜ προκήρυξε πρόωρες εκλογές για τις 5 Ιουνίου παρά τις αντιδράσεις για ματαίωσή τους Facebook Twitter

 

Η ΠΓΔΜ προκήρυξε πρόωρες εκλογές για τις 5 Ιουνίου παρά τις αντιδράσεις για ματαίωσή τους Facebook Twitter


Αφορμή για τις διαδηλώσεις αυτές υποστηρικτών της αντιπολίτευσης αποτελεί η απόφαση του προέδρου της ΠΓΔΜ για απονομή χάριτος σε πολιτικούς και συνεργάτες τους που εμπλέκονται σε υποθέσεις σχετικά με το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών. Η απόφαση του προέδρου της ΠΓΔΜ για αμνήστευση συνολικά 56 πολιτικών και συνεργατών τους έχει προκαλέσει αναταραχή στο εσωτερικό, ενώ επικρίθηκε ιδιαίτερα τόσο από την Ε.Ε. όσο και από τις ΗΠΑ, οι οποίες σημείωσαν ότι η απόφαση αυτή του κ.Ιβάνοφ θέτει σε κίνδυνο την λειτουργία του κράτους δικαίου και την ευρωατλαντική πορεία της χώρας και ζήτησαν από αυτόν να την ανακαλέσει.

 


 

Μεταξύ αυτών στους οποίους ο κ.Ιβάνοφ απένειμε χάρη είναι ο αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος Νίκολα Γκρούεφσκι (από τις τάξεις του οποίου προέρχεται ο κ.Ιβάνοφ), πολλά στελέχη και πρώην υπουργοί της κυβέρνησης, όπως και ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Ζόραν Ζάεβ, ο οποίος δήλωσε ότι δεν αποδέχεται την αμνηστία, καθώς, όπως είπε, όλες οι κατηγορίες εις βάρος του είναι «κατασκευασμένες».


Ο αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE Νίκολα Γκρούεφσκι δήλωσε χθες ότι δεν έχει την παραμικρή αμφιβολία για τις έντιμες προθέσεις του πρόεδρου της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ, ούτε τίθεται θέμα νομιμότητας και συνταγματικότητας της απόφασης του περί χορήγησης αμνηστίας. Ωστόσο, ο κ.Γκρούεφσκι επανέλαβε ότι το κόμμα του αποστασιοποιείται από την απόφαση του κ.Ιβάνοφ, καθώς, όπως είπε, αυτή, παρεμποδίζει τις προσπάθειες να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη όσοι ευθύνονται για την πολιτική κρίση στη χώρα, όπως ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Ζόραν Ζάεβ, ο οποίος, σύμφωνα με τον κ.Γκρούεφσκι, έχει προκαλέσει τεράστια ζημιά στη χώρα.

 

Σήμερα το πρωϊ, το κυβερνών κόμμα του κ.Γκρούεφσκι ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά ότι στη διάρκεια της ημέρας θα προτείνει στα μεγαλύτερα κόμματα της χώρας να υπογράψουν κοινή επιστολή προς τον κ.Ιβάνοφ, με την οποία θα ζητηθεί από αυτόν να ανακαλέσει την απόφασή του για αμνήστευση.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Christopher Anderson «αποδομεί» με τον φακό του την αψεγάδιαστη εικόνα των ανθρώπων του Τραμπ

Διεθνή / Ο Christopher Anderson «αποδομεί» με τον φακό του την αψεγάδιαστη εικόνα των ανθρώπων του Τραμπ

Ο Αμερικανός φωτογράφος εξηγεί ότι στόχος του δεν ήταν να προκαλέσει, αλλά να αποτυπώσει την πολιτική εξουσία χωρίς φίλτρα, μακριά από τη στιλιζαρισμένη εικόνα που επιβάλλει το Trumpworld
THE LIFO TEAM
Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: Νέοι νόμοι κατά της ρητορικής μίσους μετά την τραγωδία στην παραλία Μπόντι

Διεθνή / Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: Νέοι νόμοι κατά της ρητορικής μίσους μετά την τραγωδία στην παραλία Μπόντι

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός ανακοινώνει νέους νόμους κατά της ρητορικής μίσους, παραδεχόμενος ότι θα μπορούσαν να είχαν γίνει περισσότερα πριν από τη σφοδρότερη τρομοκρατική επίθεση στην ιστορία της χώρας
THE LIFO TEAM
O Τραμπ απηύθυνε διάγγελμα για να περηφανευτεί για τον εαυτό του και να αποδώσει ευθύνες στον Μπάιντεν

Διεθνή / O Τραμπ απηύθυνε διάγγελμα για να αποδώσει ευθύνες στον Μπάιντεν και να περηφανευτεί για τον εαυτό του

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν παρουσίασε καμία νέα πρόταση για την αντιμετώπιση της κρίσης του κόστους ζωής στις ΗΠΑ, αντ' αυτού τα έβαλε με τους μετανάστες και τα τρανς άτομα
THE LIFO TEAM