Η Greenpeace προειδοποιεί: Μην υπερ-καταναλώνετε ρούχα την Black Friday, επιβαρύνετε το περιβάλλον

Η Greenpeace προειδοποιεί: Μην υπερ-καταναλώνετε ρούχα την Black Friday, επιβαρύνετε το περιβάλλον Facebook Twitter
0

Η Greenpeace προειδοποίησε σήμερα να μην γίνεται υπερκατανάλωση ρούχων,πηγή «σοβαρών περιβαλλοντικών επιπτώσεων», με την ευκαιρία της «Μαύρης Παρασκευής» ("Black Friday"), ημέρας προώθησης πωλήσεων σε πολλά καταστήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη.

 

Η "fast fashion" παράγει απορρίμματα, ρύπανση, αέρια θερμοκηπίου και δεν μπορεί, σε αυτό το στάδιο, να επιλυθεί με την ανακύκλωση σύμφωνα με τη μκο.

 

«Τα ρούχα είναι από τα είδη που πωλούνται περισσότερο» στη διάρκεια της «Μαύρης Παρασκευής», των εκπτώσεων που διοργανώνονται στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την ημέρα των Ευχαριστιών και σήμερα έχουν επεκταθεί και σε πολλές άλλες χώρες.

 

«Είναι δύσκολο να αντισταθείς στην ευκαιρία, αλλά η “fast-fashion” σημαίνει πως καταναλώνουμε και πετάμε ρούχα πιο γρήγορα από αυτό που μπορεί να αντέξει ο πλανήτης», υπογραμμίζει η Κίρστεν Μπρόντε, επικεφαλής της εκστρατείας "Detox my Fashion" που διεξάγει η μκο από το 2011.

 

Η παγκόσμια παραγωγή ρούχων έχει διπλασιαστεί τα 15 τελευταία χρόνια. Ένας άνθρωπος αγοράζει 60% περισσότερα ρούχα απ΄ό,τι πριν από 15 χρόνια, και κρατάει ένα κομμάτι δύο φορές λιγότερο χρόνο, σύμφωνα με μια έρευνα της McKinsey την οποία επικαλείται η Greenpeace.

 

Τα εμπορικά σήματα έχουν πολλαπλασιάσει τον αριθμό των συλλογών τους, ενώ από τη Βραζιλία μέχρι την Ινδία και τη Βρετανία οι τιμές έχουν αυξηθεί λιγότερο σε σχέση με άλλα καταναλωτικά αγαθά, τροφοδοτώντας τη φρενίτιδα: το 2014, για πρώτη φορά, ο αριθμός των κομματιών που παρήχθησαν μέσα σε ένα έτος ξεπέρασε τα 100 δισεκατομμύρια, δηλ. σχεδόν 14 ανά άτομο, σύμφωνα με την ίδια έρευνα.

 

Όμως οι οικολογικές επιπτώσεις είναι πολλές: χημική ρύπανση από τα εργοστάσια ή τα μικροβιοκτόνα στα βαμβακοχώραφα, εντατική χρήση νερού και πηγών ενέργειας που προκαλούν υπερθέρμανση.

 

Η ραγδαία αύξηση των συνθετικών ρούχων είναι ιδιαιτέρως προβληματική, σημειώνει η Greenpeace, κυρίως του πολυεστέρα που εκπέμπει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα απ΄ό,τι το βαμβάκι, αποσυντίθεται δυσκολότερα και μπορεί να περιλαμβάνει μικροΐνες από πλαστικό, δηλητήριο για τους ωκεανούς.

 

Επίσης «η ανακύκλωση είναι ένας μύθος» καθώς δεν έχει ακόμη τελειοποιηθεί τόσο πολύ τεχνικά όσο εμπορικά, προσθέτει η οργάνωση. Στοκ από ρούχα ευκαιρίας εξάγονται στις χώρες του Νότου, αλλά η χρήση τους είναι συχνά περιορισμένη λόγω της κακής ποιότητάς τους.

 

Για τη μκο, «τα εμπορικά σήματα πρέπει να ξανασκεφθούν το εμπορικό μοντέλο της μιας χρήσης που έχουν υιοθετήσει και να παράγουν ρούχα μεγαλύτερης διάρκειας». Ως καταναλωτές, έχουμε επίσης την εξής δύναμη: προτού αγοράσουμε, μπορούμε όλοι μας να αναρωτηθούμε: “το έχω πραγματικά ανάγκη;'» προσθέτει η Μπρόντε.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Τέσσερις σοροί ομήρων παραδόθηκαν στο Ισραήλ από τη Χαμάς

Διεθνή / Γάζα: Τέσσερις σοροί ομήρων παραδόθηκαν στο Ισραήλ από τη Χαμάς

Μέχρι στιγμής, έχουν παραδοθεί οκτώ σοροί, ενώ το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει νωρίτερα ότι η όχι πλήρης εφαρμογή της συμφωνίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα
LIFO NEWSROOM
Η Δύση φιμώνει και καταστέλλει διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης, καταγγέλλει νέα έκθεση

Διεθνή / Η Δύση φιμώνει και καταστέλλει διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης, καταγγέλλει νέα έκθεση

Νέα έκθεση της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα αποκαλύπτει πως η Δύση περιορίζει το δικαίωμα στη διαμαρτυρία, ποινικοποιώντας τις φιλοπαλαιστινιακές φωνές σε Βρετανία, ΗΠΑ, Γαλλία και Γερμανία
LIFO NEWSROOM
Τραμπ: «Ξεκινά τώρα το δεύτερο στάδιο» της συμφωνίας για τη Γάζα - Τι περιλαμβάνει

Διεθνή / Τραμπ για Γάζα: Ξεκίνησε το δεύτερο στάδιο της συμφωνίας - «Αν η Χαμάς δεν αφοπλιστεί, θα την αφοπλίσουμε εμείς»

Το ειρηνευτικό σχέδιο του Τραμπ προβλέπει τη δημιουργία μιας Διεθνούς Δύναμης Σταθεροποίησης, με τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών, αραβικών και διεθνών εταίρων
LIFO NEWSROOM
Μακρόν σε κρίσιμη φάση: Προσπάθεια για σταθερότητα και δημοσιονομική πειθαρχία

Διεθνή / Η Γαλλία στο χείλος της νέας κρίσης: Ο Μακρόν ζητά σταθερότητα, η χώρα «βράζει»

Ο Εμανουέλ Μακρόν ζητά σταθερότητα μετά από μια εβδομάδα πολιτικής κρίσης, ενώ ο πρωθυπουργός Λεκορνί προσπαθεί να περάσει τον νέο προϋπολογισμό και να αποφύγει πρόταση δυσπιστίας
LIFO NEWSROOM
Βρετανία: Ο Έλον Μασκ στο πλευρό του ακροδεξιού Τόμι Ρόμπινσον

Διεθνή / Βρετανία: Ο Έλον Μασκ στο πλευρό του ακροδεξιού Τόμι Ρόμπινσον

Ο Τόμι Ρόμπινσον, γνωστός ακροδεξιός ακτιβιστής, υποστηρίζει ότι ο Έλον Μασκ πληρώνει τα νομικά του έξοδα στη δίκη του - Τι κρύβεται πίσω από την υπόθεση και γιατί η σχέση τους προκαλεί θύελλα αντιδράσεων στη Βρετανία
LIFO NEWSROOM