Το 1951, σε ηλικία 25 χρόνων, η βασίλισσα Ελισάβετ, πριγκίπισσα ακόμα, συνάντησε τον πρώτο της Αμερικανό πρόεδρο, τον Χάρι Τρούμαν.

 

Την Κυριακή 13 Ιουνίου, η βασίλισσα Ελισάβετ θα υποδεχτεί στο Γουίνδσορ τον 46ο Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν. Στις επτά δεκαετίες θητείας της, η 94χρονη μονάρχης έχει συναντήσει όλους τους Αμερικανούς προέδρους, πλην του Λίντον Τζόνσον, σε λογής συγκυρίες, επισήμως ή μη. 
 

Ντόναλντ Τραμπ

Αυτό που θα μείνει αλησμόνητο στη συλλογική μνήμη της Γηραιάς Αλβιόνας δεν είναι άλλο από τη στιγμή που Ντόναλντ Τραμπ, κατά παράβαση του βασιλικού πρωτοκόλλου, προπορεύθηκε από τη βασίλισσα, στον κήπο του Γουίνδσορ, τον Ιούλιο του 2018, στο πλαίσιο της επίσκεψης τού Αμερικανού τότε προέδρου στη Βρετανία που είχε προκαλέσει πλήθος διαμαρτυριών. 

 

Μπαράκ Ομπάμα

 

Και ο Μπαράκ Ομπάμα κατηγορήθηκε πως παραβίασε το βασιλικό πρωτόκολλο, όταν κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης το 2011, μίλησε ενώ παιάνιζε ο βρετανικός εθνικός ύμνος. Αλλά δεν ήταν ο μόνος. Η πρώτη κυρία, Μισέλ 
δέχτηκε επικρίσεις επειδή άγγιξε τη βασίλισσα στον ώμο. Η αβλεψία αυτή είχε προηγηθεί. Ήταν τον Απρίλιο του 2009, κατά το πρώτο ταξίδι του Μπαράκ Ομπάμα, ως προέδρου των ΗΠΑ στη σύνοδο των G20.

 

Στα απομνημονεύματά της με τίτλο Becoming παραδέχεται πως αργότερα έμαθε πως το να αγγίζεις τη βασίλισσα ήταν επικό σφάλμα, προσθέτοντας, ωστόσο, πως η Ελισάβετ δεν έμοιασε να δυσαρεστείται:  «Τολμώ να πω πως η βασίλισσα ήταν οκ με αυτό. Γιατί όταν την άγγιξα, απλώς πλησίασε βάζοντας το χέρι της απαλά γύρω από τη μέση μου». 

 

Η βασίλισσα Ελισάβετ και 13 Αμερικανοί πρόεδροι
Μπαράκ Ομπάμα και βασίλισσα Ελισάβετ στο Μπάκιγχαμ στις 24 Μαΐου του 2011 - Πηγή φωτογραφίας: ΕΡΑ

 

Τζορτζ Γ. Μπους 

 

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της βασίλισσας στην Ουάσινγκτον, το 2007, ο Τζορτζ Μπους «γέρασε» την Ελισάβετ κατά δύο αιώνες. Στην τελετή υποδοχής της Βρετανής μονάρχη και μπροστά σε χιλιάδες προσκεκλημένους στον Κήπο των Ρόδων του Λευκού Οίκου, ο τότε πρόεδρος αναφέρθηκε στην προηγούμενή της επίσκεψη στις ΗΠΑ, αλλά αντί να πει 1976, είπε 1776. 
 

Η βασίλισσα Ελισάβετ και 13 Αμερικανοί πρόεδροι
Η βασίλισσα με τον Τζορτζ Μπους στον Κήπο των Ρόδων στις 7 Μαΐου του 2007 - Πηγή φωτογραφίας: ΕΡΑ


Μπιλ Κλίντον

 

Ο Μπιλ Κλίντον και η πρώτη κυρία, Χίλαρι συναντήθηκαν με τη βασίλισσα στο πλαίσιο τριήμερης επίσκεψης στην Ιρλανδία, τη Βόρεια Ιρλανδία και την Αγγλία, τον Δεκέμβριο του 2000. Μαζί τους ήταν και η κόρη τους, Τσέλσι. 

 

Η βασίλισσα Ελισάβετ και 13 Αμερικανοί πρόεδροι
Μπιλ, Χίλαρι και Τσέλσι Κλίντον φωτογραφίζονται με τη βασίλισσα στο Μπάκιγχαμ, στις 14 Δεκεμβρίου του 2000 - Πηγή φωτογραφίας: ΕΡΑ

 

Τζορτζ Μπους, ο πρεσβύτερος


Ο 41ος πρόεδρος των ΗΠΑ και η σύζυγός του, Μπάρμπαρα έγιναν δεκτοί από την Ελισάβετ και τον Φίλιπο στο Μπάκιγχαμ τον Ιούνιο του 1989. Δύο χρόνια αργότερα, η Ελισάβετ επισκέφτηκε την Ουάσινγκτον, φυτεύοντας ένα δέντρο στον Λευκό Οίκο. Αποτίοντας φόρο τιμής μετά το θάνατό του, το 2018, η βασίλισσα περιέγραψε τον Μπους τον πρεσβύτερο ως «έναν καλό φίλο και σύμμαχο του Ηνωμένου Βασιλείου». 

 

Η βασίλισσα Ελισάβετ και 13 Αμερικανοί πρόεδροι
Επίσημη επίσκεψη του βασιλικού ζεύγους στην Αμερική, στις 14 Μαΐου του 1991. Οι τέσσερίς τους περπατούν στον κήπο του Λευκού Οίκου λίγο πριν φυτέψουν δύο δέντρα - Πηγή φωτογραφίας: Getty Images

 

Ρόναλντ Ρίγκαν


To 1982, o Ρόναλντ και η Νάνσι Ρίγκαν ήταν το πρώτο προεδρικό ζεύγος που διέμεινε στο Γουίνδσορ. Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους εκεί, ο Ρίγκαν και η βασίλισσα που αμφότεροι αγαπούν τα άλογα, έκαναν μαζί ιππασία ενώ η πρώτη Κυρία και ο πρίγκιπας Φίλιππος έκαναν βόλτα με άμαξα. Την επόμενη χρονιά, οι Ρίγκαν φιλοξένησαν την βασίλισσα και τον σύζυγό της στο ράντσο τους κοντά στην Σάντα Μπαρμπαρα της Καλιφόρνια. Μετά το πέρας της προεδρικής θητείας του, η βασίλισσα τίμησε τον Ρίγκαν με την υψηλότερη τιμή της Βρετανίας σε ξένους, τον τίτλο του ιππότη. 

 

Η βασίλισσα Ελισάβετ και 13 Αμερικανοί πρόεδροι
Ιππασία για τον Αμερικανό πρόεδρο και τη βασίλισσα Ελισάβετ, κατά την επίσκεψη του πρώτου στη Βρετανία, το 1982 - Πηγή φωτογραφίας: ΕΡΑ

 

Τζίμι Κάρτερ


Η βασίλισσα υποδέχτηκε τον πρόεδρο Κάρτερ και άλλους ηγέτες του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια δείπνου στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, το 1977. Πολύς ντόρος έγινε για το φερόμενο «φιλί στο στόμα» του 39ου προέδρου των ΗΠΑ στη βασιλομήτορα. «Έκανα ένα μεγάλο βήμα πίσω. Όχι αρκετά μακριά»  φέρεται να έγραψε η ίδια για το συμβάν. Από την άλλη, ο Κάρτερ αντέτεινε πως τη φίλησε ελαφρά στο μάγουλο και πως ο βρετανικός Τύπος «διαστρέβλωσε άγρια το περιστατικό». 

 

Η βασίλισσα Ελισάβετ και 13 Αμερικανοί πρόεδροι
Ο πρίγκιπας Φίλιππος μεταξύ του Τζίμι Κάρτερ και της βασίλισσας, στις 10 Μαΐου του 1977 - Πηγή φωτογραφίας: Getty Images


Τζέραλντ Φορντ 


Ο 38ος πρόεδρος των ΗΠΑ και η σύζυγός του, Μπέτι υποδέχτηκαν τη βασίλισσα σε επίσημο δείπνο στον Λευκό Οίκο το 1976, σε μια σύναξη που τιμούσε την ειδική σχέση μεταξύ Βρετανίας και Ηνωμένων Πολιτειών. Ο πρόεδρος χόρεψε με τη βασίλισσα, η οποία φορούσε λευκά γάντια και εντυπωσιακό διαμαντένιο περιδέραιο.

 

Ενθυμούμενη την εκδήλωση στα απομνημονεύματά της, η πρώην πρώτη Κυρία παραδέχεται πως βρήκε το βασιλικό πρωτόκολλο ελαφρώς δύσκολο. «Αν δεν μπέρδευα συνεχώς τις προσφωνήσεις Αυτού Μεγαλειότης (σ.σ όπως προσφωνείται η βασίλισσα) και Αυτού Υψηλότης (σ.σ όπως προσφωνούνται πρίγκιπες και "γαλαζοαίματοι" συγγενείς), θα μου έβαζα καλό βαθμό στο πώς εξελίχθηκε η επίσκεψη» περιέγραφε χαρακτηριστικά η ίδια. 

 

Η βασίλισσα Ελισάβετ και 13 Αμερικανοί πρόεδροι
Κατά τη διάρκεια των εορτασμών για τα διακόσια χρόνια από τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας, ο Φορντ συνοδέυει τη γελαστή βασίλισσα σε χορό στον Λευκό Οίκο - Πηγή φωτογραφίας: Getty Images


Ρίτσαρντ Νίξον 

 

Τον Φεβρουάριο του 1969, ο Ρίτσαρντ και η Πατ Νίξον συνάντησαν τη βασίλισσα, τον πρίγκιπα Φίλιππο και τον διάδοχο του βρετανικού θρόνου, πρίγκιπα Κάρολο στο Μπάκινγχαμ. Ο Νίξον είχε υποδεχτεί στις ΗΠΑ το βασιλικό ζεύγος από τη θέση του αντιπροέδρου το 1957. 

 

Η βασίλισσα Ελισάβετ και 13 Αμερικανοί πρόεδροι
Η βασίλισσα και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Έντουαρντ Χιθ υποδέχονται τον Νίξον και την Πρώτη Κυρία Πατρίσια στον οίκο Τσέκερς, την επίσημη εξοχική πρωθυπουργική κατοικία - Πηγή φωτογραφίας: Getty Images

 

Τζον Κένεντι 

 

Μόλις λίγους μήνες στον Λευκό Οίκο, η «βασιλική οικογένεια της Αμερικής», ο Τζον Κένεντι και η Τζάκι δείπνησαν με τη βασιλική οικογένεια της Βρετανίας στο Μπάκιγχαμ. Σύμφωνα με βιογράφους, υπήρξε πράγματι μια ένταση για τη συνάντηση, με διαφωνίες ως προς το ποιους θα περιλάμβανε η λίστα προσκεκλημένων. 
 

Η βασίλισσα Ελισάβετ και 13 Αμερικανοί πρόεδροι
Το ζεύγος Κένεντι στο Μπάκιγχαμ, στις 5 Ιουνίου του 1961. Η τουαλέτα της Τζάκι, από τον γαλλικό οίκο Chez Ninon, λέγεται πως επισκίασε την μπλε δημιουργία της βασίλισσας, δια χειρός του Βρετανού σχεδιαστή Χάρντελ - Πηγή φωτογραφίας: Getty Images

 

Ντουάιτ Αϊζενχάουερ 


Η βασίλισσα πραγματοποίησε τέσσερις επίσημες επισκέψεις στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της θητείας της. Η πρώτη ήταν το 1957 με πρόεδρο τον Ντουάιτ Αϊζενχάουερ, τον οποίο υποδέχτηκε, δύο χρόνια αργότερα, στο κάστρο Μπαλμόραλ στη Σκωτία. Εκεί ο πρόεδρος φέρεται να επαίνεσε τα σκωτσέζικα κεκάκια της Ελισάβετ. Σε χειρόγραφή της επιστολή προς τον Αμερικανό πρόεδρο η ίδια έγραφε αργότερα:  «Βλέποντας μια φωτογραφία σου σε σημερινή εφημερίδα να στέκεσαι προστά από το μπάρμπεκιου, θυμήθηκα πως ποτέ δεν σου έστειλα τη συνταγή των scones που σου υποσχέθηκα στο Μπαλμόραλ. Τώρα πρέπει να βιαστώ να το κάνω». 

 

Η βασίλισσα Ελισάβετ και 13 Αμερικανοί πρόεδροι
Στο κέντρο ο πρόεδρος Αϊζενχάουερ, περικυκλωμένος από τον πρίγκιπα Φίλιππο, την πριγκίπισσα Άννα, τη βασίλισσα, τον πρίγκιπα Κάρολο και τον γιο του, Τζον, στο Μπαλμόραλ στη Σκωτία, τον Σεπτέμβριο του 1959 - Πηγή φωτογραφίας: Getty Images

 

Χάρι Τρούμαν 


Προτού στεφθεί βασίλισσα, η τότε 25χρονη πριγκίπισσα Ελισάβετ συναντήθηκε με τον Χάρι Τρούμαν και τη σύζυγό του, Μπες, κατά την επίσκεψή της στην Ουάσινγκτον, τον Οκτώβριο του 1951, εκπροσωπώντας τον πατέρα της και βασιλιά Γεώργιο που ήταν άρρωστος και ανήμπορος να ταξιδέψει. Η νεαρή πριγκίπισσα συνοδευόταν από τον σύζυγό της, Φίλιππο, με τον Τρούμαν να τους χαρακτηρίζει με θέρμη ένα «υπέροχο νεαρό ζευγάρι που είχε αιχμαλωτίσει τις καρδιές όλων μας». 

 

Με πληροφορίες από Washington Post