Έρευνα: Τι πραγματικά πληρώνουμε για σταθερή και κινητή τηλεφωνία

Έρευνα: Τι πραγματικά πληρώνουμε για σταθερή και κινητή τηλεφωνία Facebook Twitter
0

Πτωτική πορεία ακολουθούν οι χρεώσεις για σταθερή και κινητή τηλεφωνία στην Ελλάδα, τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), θέλοντας να αξιολογήσει την τρέχουσα κατάσταση με τις τιμές ανέθεσε σε δύο ανεξάρτητες εταιρείες, τις Tarifica και IDATE DigiWorld, να διεξάγουν έρευνες, βάσει των οποίων προκύπτει ότι στην Ελλάδα οι πραγματικές τιμές που πληρώνει ο καταναλωτής είναι χαμηλότερες από αυτές που διαφημίζουν οι πάροχοι.

Και οι δύο μελέτες ανέδειξαν τη διαφορά που παρατηρείται στην ελληνική αγορά μεταξύ των τιμών που διαφημίζονται δημόσια από τους παρόχους ηλεκτρονικών επικοινωνιών και των τιμών που εν τέλει προσφέρονται στους καταναλωτές, οι οποίες φαίνεται να είναι χαμηλότερες.

Η ανάλυση βασίστηκε σε τιμές οι οποίες είναι δημόσια διαθέσιμες από τους παρόχους (π.χ. μέσω των ιστοσελίδων τους). Η εταιρεία στην ανάλυσή της δεν έλαβε υπόψιν τιμές οι οποίες προκύπτουν από προσφορές διατήρησης και προσέλκυσης πελατών, δώρα και εποχιακές προσφορές και εκπτώσεις στο πλαίσιο συνδυαστικών προγραμμάτων (π.χ. υπηρεσιών σταθερής-κινητής). 

Από τη σύγκριση η Tarifica διαπίστωσε ότι μεταξύ των δημόσια διαθέσιμων τιμών των παρόχων και του πραγματικού κόστους το οποίο καλούνται οι συνδρομητές να καταβάλουν για τις τηλεπικοινωνιακές τους υπηρεσίες, υπήρχαν μεγάλες αποκλίσεις.

Για την ακρίβεια διαπίστωσε ότι η πραγματική τιμολόγηση των κινητών επικοινωνιών στην Ελλάδα δεν αντικατοπτρίζεται στις τιμές που παρουσιάζονται δημόσια (π.χ. στις ιστοσελίδες) από τους παρόχους.

Την ίδια στιγμή, η IDATE διαπίστωσε ότι:

  • Η Ελλάδα έχει το δεύτερο χαμηλότερο μέσο έσοδο ανά χρήστη (ARPU) για σταθερές ευρυζωνικές υπηρεσίες (8.68 ευρώ) μεταξύ των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Η Ελλάδα έχει το τρίτο χαμηλότερο μέσο έσοδο ανά χρήστη ως ποσοστό του κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε μηνιαία βάση μεταξύ των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Η Ελλάδα έχει το δεύτερο χαμηλότερο μέσο έσοδο ανά χρήστη ως ποσοστό του μέσου καθαρού μηνιαίου μισθού (προσαρμοσμένου ως προς τα κόστη διαβίωσης σε όρους ισοτιμίας αγοραστικής δύναμης) μεταξύ 26 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (εκτός της Μάλτας).
  • Η Ελλάδα έχει το χαμηλότερο μέσο έσοδο ανά χρήστη ως ποσοστό του κατώτατου μισθού μεταξύ 21 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ