Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε πως επέλεξε την Ελιζαμπέτα Μπελόνι ως επικεφαλής του Τμήματος Ασφάλειας Πληροφοριών (DIS). 

 

Το συγκεκριμένο τμήμα επιβλέπει τις μυστικές υπηρεσίες εντός κι εκτός χώρας και δίνει αναφορά απ'ευθείας στην ιταλική κυβέρνηση. 


Η Ελιζαμπέτα Μπελόνι έχει σειρά από πρωτιές στα 63 χρόνια της. 


Ο διορισμός της έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από την ιταλική πολιτική σκηνή, ακόμη κι από τον ηγέτη της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι που τη χαρακτήρισε «γυναίκε με θάρρος». 

 

 

Γεννημένη το 1958, η Μπελόνι έγινε ένα από τα πρώτα κορίτσια που μπήκαν στο υψηλού κύρους και άλλοτε αποκλειστικά αρρένων Ινστιτούτο Μασιμιλιάνο Μασίμο της Ρώμης, ίδρυμα στο οποίο φοίτησε και ο Ντράγκι. 

 

Αφού υπηρέτησε στο διπλωματικό σώμα σε Βιέννη και Μπρατισλάβα, η Μπελόνι ανέλαβε ως η πρώτη γυναίκα επικεφαλής του τμήματος διαχείρισης κρίσεων στο ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών όπου παρέμεινε από το 2004 έως το 2008. 


Κατά τη διάρκεια της εκεί θητείας της ήταν επιφορτισμένη με τη διαχείριση των υποθέσεων Ιταλών που έχαναν τη ζωή τους ή τραυματίζονταν στο εξωτερικό -συμπεριλαμβανομένων των απαγωγών σε Αφγανιστάν και Ιράκ- αλλά και την επίβλεψη των επιχειρήσεων εντοπισμού και διάσωσης για τους Ιταλούς που επλήγησαν από το φονικό τσουνάμι του 2004 στο Ινδικό. 

 

Από τις επιτυχίες της θεωρείται η ασφαλής επιστροφή των Ιταλών εργαζομένων στην πετρελαϊκή ΕΝΙ που είχαν απαχθεί ως όμηροι από αντάρτες στη Νιγηρία αλλά και η διάσωση του Ντανιέλε Μαστροτζάκομο, του ανταποκριτή της La Repubblica που είχε απαχθεί στο Αφγανιστάν.


Η Μπελόνι ανελίχθηκε στην ιεραρχία του υπουργείου Εξωτερικών και έγινε η πρώτη γυναίκα γενική γραμματέας του υπουργείου, θέση που θεωρείται η υψηλότερη για διπλωμάτη καριέρας. 

 

Με πληροφορίες από BBC, AFP

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr