Διαρκή αποκλιμάκωση ζήτησε η ΕΕ από την Τουρκία- O Ερντογάν κατηγορεί την Ελλάδα για «προκλήσεις»

«Διαρκή αποκλιμάκωση» ζήτησε η ΕΕ από την Τουρκία- Για «προκλήσεις της Αθήνας» μίλησε ο Ερντογάν στην τηλεδιάσκεψη Facebook Twitter
Πηγή φωτό EU
0

Τη σημασία της διαρκούς αποκλιμάκωσης υπογράμμισαν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Σαρλ Μισέλ στην τηλεδιάσκεψη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ εκείνος από την πλευρά του μίλησε για «ελληνικές προκλήσεις».

 

Η πρόεδρος της Κομισιόν και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έκαναν τηλεδιάσκεψη με τον Τούρκο πρόεδρο, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της επόμενης εβδομάδας.

 

Σε κοινή τους ανακοίνωση η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Σαρλ Μισέλ ανέφεραν ότι συζητήθηκαν οι εξελίξεις μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των επικείμενων συνομιλιών για το Κυπριακό και η τρέχουσα κατάσταση στις σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας.Η ΕΕ από την πλευρά της «υπογράμμισε τη σημασία της διαρκούς αποκλιμάκωσης και της περαιτέρω ενίσχυσης της δημιουργίας εμπιστοσύνης, που θα επιτρέψει μια πιο θετική ατζέντα μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας».Ακόμη, συζητήθηκε μια πιθανή επίσκεψη στην Τουρκία μετά τη Σύνοδο Κορυφής, το ζήτημα των Σύριων προσφύγων, όπως και η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή.

 

 

Από την πλευρά του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, υποστήριξε ότι η Άγκυρα διατηρεί και υποστηρίζει τη συνεργασία και τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο «παρά τις προκλήσεις και τις επιθετικές ενέργειες της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων».

 

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι η ΕΕ δεν πρέπει να επιτρέψει στην Αθήνα και τη Λευκωσία να «καταχραστούν» τη Σύνοδο Κορυφής, υπό το «πρόσχημα της αλληλεγγύης της Ένωσης».

 

Ο Ερντογάν επανέλαβε την πρόταση για σύνοδο Ανατολικής Μεσογείου και αναφερόμενος στο Κυπριακό υποστήριξε ότι αντί για «αποδεδειγμένα ανεπιτυχή μοντέλα» θα πρέπει να συζητηθούν «νέες ρεαλιστικές επιλογές», στη βάση της δημιουργίας δύο κυρίαρχων κρατών.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ