Απόπειρα πραξικοπήματος στη Βολιβία - Τανκς εισέβαλαν στο κυβερνητικό μέγαρο

Φόβοι για πραξικόπημα στη Βολιβία - Τανκς εισέβαλαν στην προεδρική κατοικία Facebook Twitter
Φωτ: Χ/Kawsachun News
0

Τεθωρακισμένα οχήματα του στρατού εμβόλισαν τις πόρτες του κυβερνητικού μεγάρου της Βολιβίας σήμερα, Τετάρτη 26 Ιουνίου, καθώς κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος προειδοποίησε για απόπειρα πραξικοπήματος και ο πρόεδρος της χώρας, Λουίς Άρτσε, δήλωσε ότι στην πρωτεύουσα πραγματοποιείται «παράτυπη» ανάπτυξη στρατευμάτων.

Τανκς εισέβαλαν στο προεδρικό μέγαρο της Βολιβίας με επικεφαλής έναν υψηλόβαθμο στρατηγό, σε μια απόπειρα πραξικοπήματος. Σε μήνυμά του στον λογαριασμό του στο X, ο Βολιβιανός πρόεδρος, Λουίς Άρτσε, ζήτησε «να γίνει σεβαστή η δημοκρατία». Αυτό έγινε ενώ η βολιβιανή τηλεόραση έδειξε δύο τανκς και έναν αριθμό ανδρών με στρατιωτική στολή μπροστά από το κυβερνητικό μέγαρο, στην πλατεία Μουρίγιο.

Ο γενικός διοικητής του στρατού, Χουάν Χοσέ Ζουνίγκα, που ήταν παρών στην ίδια πλατεία, επιβεβαίωσε την κίνηση των ένστολων αξιωματικών και δήλωσε πως «είμαστε αναστατωμένοι από την προσβολή, φτάνει πια». Μίλησε στην τηλεόραση για «επιθέσεις κατά της δημοκρατίας», χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της, η υπουργός Εξωτερικών της Βολιβίας, Σελίντα Σόσα, δήλωσε ότι ορισμένες μονάδες του στρατού εξαπέλυσαν επίθεση κατά της «δημοκρατίας, της ειρήνης και της εθνικής ασφάλειας».

Ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, επίσης σε ανάρτησή του στο X (πρώην Twitter), κατήγγειλε την κίνηση του στρατού στην πλατεία Μουρίγιο έξω από το προεδρικό μέγαρο, κάνοντας λόγο για πραξικόπημα «εν τη γενέσει του». Κατηγόρησε τον Ζουνίγκα ότι επιδιώκει να οργανώσει πραξικόπημα και ανακοίνωσε γενική στάση εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της έκκλησης για αποκλεισμό των δρόμων. «Δεν θα επιτρέψουμε στις ένοπλες δυνάμεις να παραβιάσουν τη δημοκρατία και να εκφοβίσουν τους ανθρώπους», δήλωσε ο Μοράλες.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, ήταν μεταξύ των πρώτων ξένων ηγετών που αντέδρασαν. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει κάθε απόπειρα διατάραξης της συνταγματικής τάξης στη Βολιβία και ανατροπής δημοκρατικά εκλεγμένων κυβερνήσεων και εκφράζει την αλληλεγγύη της προς τη βολιβιανή κυβέρνηση και τον βολιβιανό λαό», ανέφερε ο Μπορέλ σε ανάρτησή του γραμμένη στη μητρική του γλώσσα, τα ισπανικά.

Με πληροφορίες από AFP, Associated Press, Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

To «Trump Effect» έχει ήδη επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία: Πληθωρισμός και αγορά εργασίας τα «θύματα» 

Διεθνή / To «Trump Effect» έχει ήδη επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία: Πληθωρισμός και αγορά εργασίας τα «θύματα» 

Η επίδραση του Τραμπ αρχίζει να γίνεται αισθητή στην οικονομία, ιδίως λόγω των δασμολογικών και των μεταναστευτικών πολιτικών του Αμερικανού προέδρου
LIFO NEWSROOM
Fauja Singh: Συνελήφθη ο οδηγός που ευθύνεται για τον θάνατο του θρυλικού μαραθωνοδρόμου

Διεθνή / Fauja Singh: Συνελήφθη ο οδηγός που ευθύνεται για τον θάνατο του θρυλικού μαραθωνοδρόμου

Ο γηραιότερος μαραθωνοδρόμος στον κόσμο, Fauja Singh, έχασε τη ζωή του μετά την παράσυρση και εγκατάλειψή του από 26χρονο οδηγό - «Αν είχε σταματήσει να τον βοηθήσει ίσως να είχε σωθεί», σύμφωνα με την αστυνομία
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ λέει ότι η γενική εισαγγελέας πρέπει να δώσει στη δημοσιότητα κάθε «αξιόπιστη» πληροφορία για τον Επστάιν

Διεθνή / Ο Τραμπ λέει ότι η γενική εισαγγελέας πρέπει να δώσει στη δημοσιότητα κάθε «αξιόπιστη» πληροφορία για τον Επστάιν

Η Παμ Μπόντι έχει δεχτεί έντονη κριτική από μέρος της πολιτικής βάσης του Τραμπ, αφού τη προηγούμενη εβδομάδα δήλωσε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Επστάιν διατηρούσε «λίστα πελατών» ή εκβίαζε ισχυρά πρόσωπα
LIFO NEWSROOM
Συρία: Πάνω από 200 οι νεκροί στις συγκρούσεις Δρούζων – Βεδουίνων

Διεθνή / Συρία: Πάνω από 200 οι νεκροί στις συγκρούσεις Δρούζων – Βεδουίνων

Πρόκειται για 92 Δρούζους, ανάμεσά τους 21 πολίτες που εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες από δυνάμεις των υπουργείων Άμυνας και Εσωτερικών, 93 μέλη δυνάμεων προσκείμενων στην κυβέρνηση και 18 Βεδουίνους
LIFO NEWSROOM
Η αμερικανική Nvidia πήρε το «πράσινο φως» για πωλήσεις τσιπ στην Κίνα

Διεθνή / Η αμερικανική Nvidia πήρε το «πράσινο φως» για πωλήσεις τσιπ στην Κίνα

Μετά τη συνάντηση με τον Τραμπ, ο διευθύνων σύμβουλος Jensen Huang κατάφερε να πείσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ να επιτρέψει τις εξαγωγές του H20 - Πιέσεις από την Ουάσινγκτον και εμπορική εκεχειρία με το Πεκίνο στο παρασκήνιο
LIFO NEWSROOM
Γαλλία: Κατάργηση αργιών και «πάγωμα» δημοσίων δαπανών - Οι προτάσεις Μπαϊρού για να μειωθεί το έλλειμμα

Διεθνή / Σκληρά μέτρα στη Γαλλία: Καταργούνται αργίες και «παγώνουν» δημόσιες δαπάνες για να μειωθεί το έλλειμμα

Τι προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2026, που παρουσίασε ο πρωθυπουργός, Φρανσουά Μπαϊρού - Έκανε λόγο για «χρέος που αυξάνεται 5.000 ευρώ το δευτερόλεπτο» και χαρακτήρισε την υπερχρέωση «κατάρα χωρίς διέξοδο»
LIFO NEWSROOM