Άνοιξε στη Δανία η πιο εντυπωσιακή τεχνητή πίστα σκι του κόσμου - Η γιγαντιαία CopenHill

Άνοιξε στη Δανία η πιο εντυπωσιακή τεχνητή πίστα σκι του κόσμου - Η γιγαντιαία CopenHill Facebook Twitter
1

Ήταν πριν από τέσσερα χρόνια όταν έγινε γνωστό πως στη Δανία ξεκινούσε η δημιουργία μίας επαναστατικής μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία θα καίει απόβλητα αντί για ορυκτά καύσιμα και που η στέγη της θα χρησιμεύει ως πίστα για σκι.

Το Amager Resource Center της Κοπεγχάγης χαιρετίστηκε αρχικά ως ένα ορόσημο δημόσιας αρχιτεκτονικής. Οι αρχιτέκτονες θέλησαν να ενσωματώσουν τον «παράγοντα ψυχαγωγία» σε ένα «άχαρο» βιομηχανικό κτίριο. Σκοπός ήταν, εν μέρει, να αυξηθεί η συνείδηση σχετικά με την κατανάλωση ενέργειας και την επίδρασή της στον πλανήτη.

 

Άνοιξε στη Δανία η πιο εντυπωσιακή τεχνητή πίστα σκι του κόσμου - Η γιγαντιαία CopenHill Facebook Twitter

Αυτή η εξαιρετική ιδέα αποτελεί πλέον πραγματικότητα, καθώς η πίστα σκι CopenHill ανοίγει για το κοινό αυτό το Σαββατοκύριακο. Οι σκιέρ και οι snowboarders μπορούν να γλιστρήσουν στην πλαγιά των 450 μέτρων, με εντυπωσιακή θέα στον ορίζοντα της Κοπεγχάγης και της Σουηδίας. Υπάρχουν ειδικά μονοπάτια για δρομείς και πεζοπόρους, καθώς και η δυνατότητα ανάβασης στην κορυφής της κατασκευής στα 85 μέτρα. Στους πρόποδες του CopenHill, υπάρχει εστιατόριο για τους σκιέρ ή εκείνους που θέλουν να παραλείψουν τις αθλητικές δραστηριότητες.

Η οροφή της μονάδας παραγωγής ηλεκτρική ενέργειας, αξίας 610,22 εκατομμυρίων ευρώ άρχισε να λειτουργεί το 2017 και μισθώνεται σε έναν ανεξάρτητο φορέα που εκμεταλλεύεται τις εγκαταστάσεις αναψυχής. Το CopenHill χρεώνει 220 κορώνες (30,06 ευρώ) για μια ώρα στις πλαγιές του αλλά και την υποχρεωτική ασφάλιση. Τα μονοπάτια πεζοπορίας είναι προσβάσιμα στο κοινό κατά τις ώρες λειτουργίας χωρίς κόστος.

Άνοιξε στη Δανία η πιο εντυπωσιακή τεχνητή πίστα σκι του κόσμου - Η γιγαντιαία CopenHill Facebook Twitter

Ο αρχιτέκτονας Bjarke Ingels που σχεδίασε το CopenHill, περιγράφει το έργο ως ανέγερση ενός αλπικού βουνού για να προσθέσει ενδιαφέρον στην επίπεδη τοπογραφία της Δανίας. «Η ιδέα για την πλαγιά του σκι προήλθε από το γεγονός ότι η Κοπεγχάγη έχει κρύο κλίμα με αρκετούς μήνες χιόνι, χωρίς όμως να έχει απολύτως κανένα βουνό», δήλωσε, εξηγώντας ότι οι κάτοικοι πρέπει να ταξιδέψουν αρκετές ώρες με το αυτοκίνητο για να φτάσουν στις πραγματικές πλαγιές του σκι στη Σουηδία.

Η στέγη δεν θα λειτουργεί μόνο ως πίστα σκι, αλλά και ως ένα «πραγματικό βουνό» με δασική έκταση, μονοπάτι πεζοπορίας αλλά και τοίχους αναρρίχησης. 

Άνοιξε στη Δανία η πιο εντυπωσιακή τεχνητή πίστα σκι του κόσμου - Η γιγαντιαία CopenHill Facebook Twitter
Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γερμανία: Ο Υπουργός Άμυνας καλεί τη βιομηχανία όπλων σταματήσει την γκρίνια και να παράξει

Διεθνή / Γερμανία: Ο υπουργός Άμυνας καλεί τη βιομηχανία όπλων «να σταματήσει την γκρίνια και να παράξει»

Ο Μπόρις Πιστόριους ζητά από τη βιομηχανία όπλων να επιταχύνει την παραγωγή για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, καθώς η Γερμανία σχεδιάζει δαπάνες 162 δισ. ευρώ έως το 2029
LIFO NEWSROOM
H κλιματική κρίση «καταπί­νει» τις παραλίες της Μεσογείου: Η Ευρώπη καίγεται - Οι πόλεις αντιδρούν

Διεθνή / H κλιματική κρίση «καταπί­νει» τις παραλίες της Μεσογείου: Η Ευρώπη καίγεται - Οι πόλεις αντιδρούν

Καθώς η κλιματική αλλαγή «καταπί­νει» τις παραλίες της Μεσογείου, πόλεις όπως Βαρκελώνη και Σεβίλλη αναπροσαρμόζονται με πράσινες λύσεις, σκίαστρα και σημεία ψύξης για τους κατοίκους
LIFO NEWSROOM
Το σχέδιο Νετανιάχου για τη Γάζα φτιάχνει «στρατόπεδο συγκέντρωσης» για Παλαιστινίους, λέει πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ

Διεθνή / Το σχέδιο Νετανιάχου για τη Γάζα: «Φτιάχνει στρατόπεδο συγκέντρωσης για Παλαιστινίους»

Ο πρώην πρωθυπουργός Εχούντ Όλμερτ καταγγέλλει σχέδιο «εθνοκάθαρσης» της Γάζας, συγκρίνει τα σχέδια με ναζιστικά στρατόπεδα και καλεί τη διεθνή κοινότητα να επέμβει για να αποτραπούν εγκλήματα πολέμου
LIFO NEWSROOM
Η Ινδία λογοκρίνει την ταινία «Superman» - «Κόπηκαν» τα φιλιά με τη Λόις Λέιν

Διεθνή / Η Ινδία λογοκρίνει την ταινία «Superman» - «Κόπηκαν» τα φιλιά με τη Λόις Λέιν

Οι αλλαγές προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις, με τους επικριτές να υποστηρίζουν ότι ενώ τα συναινετικά φιλιά λογοκρίνονται, δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στις σκηνές βίας ή σεξιστικής συμπεριφοράς
LIFO NEWSROOM
Η Γερμανίδα πεζοπόρος εξηγεί πώς επιβίωσε για 11 νύχτες στην αυστραλιανή ερημιά

Διεθνή / «Χτύπησα και χάθηκα»: Η Γερμανίδα πεζοπόρος εξηγεί πώς επιβίωσε για 11 νύχτες στην αυστραλιανή ερημιά

Η 26χρονη Γερμανίδα εντοπίστηκε 24 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο όπου είχε αφήσει το όχημά της, εμφανώς εξαντλημένη, αφυδατωμένη και γεμάτη τσιμπήματα από κουνούπια
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Είχα δει στην πρώτη season του "Abstract" στο Netflix (σειρά ντοκυμαντέρ για το design σε όλες τις εκφάνσεις του), ένα αφιέρωμα στον αρχιτέκτονα Bjarke Ingels και την ομάδα του που είναι πίσω από πολλά πρωτότυπα αρχιτεκτονικά projects (στην Δανία και διεθνώς) και μέσα σε όλα είχαν αναφέρει και αυτό εδώ σαν το επερχόμενο θαύμα τους. Στην Δανία (έτσι τον παρουσίασε το ντοκυμαντέρ τουλάχιστον) ο συγκεκριμένος αρχιτέκτονας αντιμετωπίζεται σαν ανατρεπτικός ροκ σταρ της αρχιτεκτονικής, που χέρει τον θαυμασμό του κοινού.