Άνοιξε στη Δανία η πιο εντυπωσιακή τεχνητή πίστα σκι του κόσμου - Η γιγαντιαία CopenHill

Άνοιξε στη Δανία η πιο εντυπωσιακή τεχνητή πίστα σκι του κόσμου - Η γιγαντιαία CopenHill Facebook Twitter
1

Ήταν πριν από τέσσερα χρόνια όταν έγινε γνωστό πως στη Δανία ξεκινούσε η δημιουργία μίας επαναστατικής μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία θα καίει απόβλητα αντί για ορυκτά καύσιμα και που η στέγη της θα χρησιμεύει ως πίστα για σκι.

Το Amager Resource Center της Κοπεγχάγης χαιρετίστηκε αρχικά ως ένα ορόσημο δημόσιας αρχιτεκτονικής. Οι αρχιτέκτονες θέλησαν να ενσωματώσουν τον «παράγοντα ψυχαγωγία» σε ένα «άχαρο» βιομηχανικό κτίριο. Σκοπός ήταν, εν μέρει, να αυξηθεί η συνείδηση σχετικά με την κατανάλωση ενέργειας και την επίδρασή της στον πλανήτη.

 

Άνοιξε στη Δανία η πιο εντυπωσιακή τεχνητή πίστα σκι του κόσμου - Η γιγαντιαία CopenHill Facebook Twitter

Αυτή η εξαιρετική ιδέα αποτελεί πλέον πραγματικότητα, καθώς η πίστα σκι CopenHill ανοίγει για το κοινό αυτό το Σαββατοκύριακο. Οι σκιέρ και οι snowboarders μπορούν να γλιστρήσουν στην πλαγιά των 450 μέτρων, με εντυπωσιακή θέα στον ορίζοντα της Κοπεγχάγης και της Σουηδίας. Υπάρχουν ειδικά μονοπάτια για δρομείς και πεζοπόρους, καθώς και η δυνατότητα ανάβασης στην κορυφής της κατασκευής στα 85 μέτρα. Στους πρόποδες του CopenHill, υπάρχει εστιατόριο για τους σκιέρ ή εκείνους που θέλουν να παραλείψουν τις αθλητικές δραστηριότητες.

Η οροφή της μονάδας παραγωγής ηλεκτρική ενέργειας, αξίας 610,22 εκατομμυρίων ευρώ άρχισε να λειτουργεί το 2017 και μισθώνεται σε έναν ανεξάρτητο φορέα που εκμεταλλεύεται τις εγκαταστάσεις αναψυχής. Το CopenHill χρεώνει 220 κορώνες (30,06 ευρώ) για μια ώρα στις πλαγιές του αλλά και την υποχρεωτική ασφάλιση. Τα μονοπάτια πεζοπορίας είναι προσβάσιμα στο κοινό κατά τις ώρες λειτουργίας χωρίς κόστος.

Άνοιξε στη Δανία η πιο εντυπωσιακή τεχνητή πίστα σκι του κόσμου - Η γιγαντιαία CopenHill Facebook Twitter

Ο αρχιτέκτονας Bjarke Ingels που σχεδίασε το CopenHill, περιγράφει το έργο ως ανέγερση ενός αλπικού βουνού για να προσθέσει ενδιαφέρον στην επίπεδη τοπογραφία της Δανίας. «Η ιδέα για την πλαγιά του σκι προήλθε από το γεγονός ότι η Κοπεγχάγη έχει κρύο κλίμα με αρκετούς μήνες χιόνι, χωρίς όμως να έχει απολύτως κανένα βουνό», δήλωσε, εξηγώντας ότι οι κάτοικοι πρέπει να ταξιδέψουν αρκετές ώρες με το αυτοκίνητο για να φτάσουν στις πραγματικές πλαγιές του σκι στη Σουηδία.

Η στέγη δεν θα λειτουργεί μόνο ως πίστα σκι, αλλά και ως ένα «πραγματικό βουνό» με δασική έκταση, μονοπάτι πεζοπορίας αλλά και τοίχους αναρρίχησης. 

Άνοιξε στη Δανία η πιο εντυπωσιακή τεχνητή πίστα σκι του κόσμου - Η γιγαντιαία CopenHill Facebook Twitter
Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιστολή Τραμπ στο ΝΑΤΟ: Τραμπ: Είμαι έτοιμος για κυρώσεις στη Ρωσία αν όλα τα μέλη του συμφωνήσουν να κάνουν το ίδιο

Διεθνή / Επιστολή Τραμπ στο ΝΑΤΟ: Είμαι έτοιμος για κυρώσεις στη Ρωσία αν όλα τα μέλη του συμφωνήσουν να κάνουν το ίδιο

Ζητά από τα μέλη του ΝΑΤΟ να σταματήσουν να αγοράζουν πετρέλαιο από τη Ρωσία και να επιβάλουν δασμούς έως και 100% στην Κίνα, για την οποία θεωρεί ότι «ασκεί κυριαρχία» πάνω στη Ρωσία
LIFO NEWSROOM
Τζέφρι Έπσταϊν: Το Υπουργείο Οικονομικών θα κοινοποιήσει τα οικονομικά αρχεία του στο Κογκρέσο

Διεθνή / Τζέφρι Έπσταϊν: Το Υπουργείο Οικονομικών θα κοινοποιήσει τα οικονομικά αρχεία του στο Κογκρέσο

Το υπουργείο δεσμεύτηκε να παραδώσει έγγραφα που αναμένεται να περιλαμβάνουν αναφορές ύποπτης δραστηριότητας σχετικά με τον Τζέφρι Έπσταϊν και την πρώην σύντροφό του και συνεργό του, Γκιζλέιν Μαξγουέλ
LIFO NEWSROOM
Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Απόλυτο σκάνδαλο» - Ο άγνωστος καυγάς με τον βασιλιά Κάρολο στη Νέα Ζηλανδία

Διεθνή / Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Απόλυτο σκάνδαλο» - Ο άγνωστος καυγάς με τον βασιλιά Κάρολο στη Νέα Ζηλανδία

«Περίμενα να πάω να της βάλω την τιάρα και άκουγα τον πρίγκιπα που ωρυόταν και φώναζε στο διπλανό δωμάτιο» θυμάται ο κομμωτής της αείμνηστης πριγκίπισσας
LIFO NEWSROOM
«Προδοτική επίθεση» του Ισραήλ: Σαουδική Αραβία και Εμιράτα ξεσπούν - Κίνδυνος για τις «Συμφωνίες του Αβραάμ»

Διεθνή / «Προδοτική επίθεση» του Ισραήλ: Σαουδική Αραβία και Εμιράτα ξεσπούν - Κίνδυνος για τις «Συμφωνίες του Αβραάμ»

Η αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ σε στελέχη της Χαμάς στη Ντόχα προκαλεί θύελλα αντιδράσεων στον Περσικό Κόλπο - Σαουδική Αραβία, Εμιράτα και Κατάρ καταγγέλλουν παραβίαση διεθνούς δικαίου, ενώ οι Συμφωνίες του Αβραάμ κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα
LIFO NEWSROOM
«Η Gen Z μίλησε»: Στο Νεπάλ οι φοιτητές διάλεξαν για μεταβατική πρωθυπουργό μια 73χρονη πρώην ανώτατη δικαστή

Διεθνή / «Η Gen Z μίλησε»: Στο Νεπάλ οι φοιτητές διάλεξαν για μεταβατική πρωθυπουργό μια 73χρονη πρώην ανώτατη δικαστή

Ο διορισμός της Σουσίλα Κάρκι ήταν απαίτηση των φοιτητών που βγήκαν μαζικά στους δρόμους καταγγέλλοντας τη διαφθορά και την απαγόρευση των social media.
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: Απαγόρευσαν σε γυναίκα να ταΐζει εκατοντάδες περιστέρια που είχαν κατακλύσει μία πολυκατοικία

Διεθνή / Ιταλία: Απαγόρευσαν σε γυναίκα να ταΐζει περιστέρια γιατί είχαν κατακλύσει ολόκληρη πολυκατοικία

Η απαγόρευση επιβλήθηκε μετά από την οργή των ενοίκων της πολυκατοικίας, που όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν ζούσαν μία «κόλαση» από τα φτερά και τα περιττώματα
LIFO NEWSROOM
«Άκουσα φωνές, έλεγχαν το μυαλό μου»: Τι είπε από τη φυλακή ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία της Ιρίνα Ζαρούτσκα

Διεθνή / «Άκουσα φωνές, έλεγχαν το μυαλό μου»: Τι είπε από τη φυλακή ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία της Ιρίνα Ζαρούτσκα

Ο 34χρονος, που έχει διαγνωστεί με σχιζοφρένεια, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση είχε φυτέψει «υλικά» στον εγκέφαλό του και ότι αυτοί τον «έλεγχαν» τη στιγμή της επίθεσης
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Είχα δει στην πρώτη season του "Abstract" στο Netflix (σειρά ντοκυμαντέρ για το design σε όλες τις εκφάνσεις του), ένα αφιέρωμα στον αρχιτέκτονα Bjarke Ingels και την ομάδα του που είναι πίσω από πολλά πρωτότυπα αρχιτεκτονικά projects (στην Δανία και διεθνώς) και μέσα σε όλα είχαν αναφέρει και αυτό εδώ σαν το επερχόμενο θαύμα τους. Στην Δανία (έτσι τον παρουσίασε το ντοκυμαντέρ τουλάχιστον) ο συγκεκριμένος αρχιτέκτονας αντιμετωπίζεται σαν ανατρεπτικός ροκ σταρ της αρχιτεκτονικής, που χέρει τον θαυμασμό του κοινού.