ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν διέταξε να αναβαθμιστεί η ικανότητα πυρηνικής επίθεσης

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν διέταξε να αναβαθμιστεί η ικανότητα πυρηνικής επίθεσης Facebook Twitter
0

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, παρακολούθησε τη δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου και διέταξε την αναβάθμιση της ικανότητας πυρηνικής επίθεσης, μέσω της διεξαγωγής περισσότερων δοκιμαστικών εκτοξεύσεων, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Δεν έχει διευκρινιστεί σε ποια δοκιμαστική εκτόξευση αναφέρεται η είδηση του πρακτορείου, αλλά εκτιμάται ότι πρόκειται για τη χθεσινή εκτόξευση δύο πυραύλων μικρής ακτίνας δράσης, που εντοπίστηκαν σε απόσταση 500 χλμ από την ανατολική ακτή της Βόρειας Κορέας και τελικά κατέπεσαν στη θάλασσα.

Η Πιονγκγιάνγκ ανακοίνωσε επίσης ότι ακυρώνει όλες τις συμφωνίες εμπορικών ανταλλαγών που έχει υπογράψει με τη Σεούλ, ενώ θα προχωρήσει και στη ρευστοποίηση όλων των περιουσιακών στοιχείων της Νότιας Κορέας, που έχουν απομείνει στα εδάφη της.

Η Βόρεια Κορέα διαθέτει στο οπλοστάσιό της μεγάλο αριθμό πυραύλων μικρής ακτίνας δράσης, ενώ προχωρά στην ανάπτυξη πυραύλων μακράς ακτίνας δράσης με κεντρική επιδίωξη την ανάπτυξη βαλλιστικών διηπειρωτικών πυραύλων.

Οι πύραυλοι που εκτοξέυτηκαν ήταν βασισμένοι στους πυραύλους σοβιετικής προέλευσης τύπου Scud, ενώ εντοπίστηκαν σε απόσταση 500 χλμ από την πόλη Wonsan, που βρίσκεται στην ανατολική ακτή της Βόρειας Κορέας.

Η Ιαπωνία που βρίσκεται εντός του βεληνεκούς των πυραύλων Rodong μακράς ακτίνας δράσης που εξελίσσει η Βόρεια Κορέα, διαμαρτυρήθηκε στην πρεσβεία που διατηρεί η Πιονγκγιάνγκ στο Πεκίνο, σύμφωνα με το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων, Kyodo.

Η Βόρεια Κορέα χρησιμοποιεί στρατιωτικά οχήματα-φορείς, κινεζικής προέλευσης σε συστήματα αυτοκινούμενου πυροβολικού που παρουσίασε πριν από πέντε ημέρες, σύμφωνα με φωτογραφίες που έχει στη διάθεσή του, το Ρόιτερς.

Αμυντικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το σύστημα πολλαπλής εκτόξευσης ρουκετών (Multiple Launch Rocket System-MLRS) που παρουσίασε η Βόρεια Κορέα, είναι ενδεχόμενο να έχει ακτίνα δράσης που είναι μεγαλύτερη από αυτές των αντίστοιχων οπλικών συστημάτων που χρησιμοποιούν τόσο η Νότια Κορέα, όσο και οι ΗΠΑ. 

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκονται οι ετήσιες στρατιωτικές ασκήσεις μεταξύ της Νότιας Κορέας και του στρατού των ΗΠΑ, τις οποίες η Βόρεια Κορέα θεωρεί άμεση απειλή για την ασφάλειά της.

Οι ασκήσεις αυτές πραγματοποιούνται σε ετήσια βάση, αλλά φέτος έχουν ιδιαίτερη συμβολική, αλλά και πρακτική αξία μετά την ένταση που προκλήθηκε στην περιοχή, από την τελευταία πυραυλική εκτόξευση της Βόρειας Κορέας, στις 7 Φεβρουαρίου. Από την πλευρά της, η Πιονγκγιάνγκ χαρακτήρισε τις ασκήσεις ως “κινήσεις πυρηνικού πολέμου,” απειλώντας ότι θ' απαντήσει με γενική αντεπίθεση.

Από την πλευρά της, η Νότια Κορέα ανακοίνωσε ότι οι στρατιωτικές ασκήσεις θα είναι οι μεγαλύτερες που έχουν διεξαχθεί ποτέ, μετά την πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Πιονγκγιάνγκ τον Ιανουάριο, αλλά και την πυραυλική εκτόξευση του προηγούμενου μήνα. Σε διπλωματικό επίπεδο, οι εξελίξεις αυτές, είχαν ως άμεση συνέπεια την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για περαιτέρω σκλήρυνση των διεθνών κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας.

0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λονδίνο: Επισκέπτες στο Ρίτσμοντ Παρκ προσπαθούν να αφαιρέσουν δια της βίας τα κέρατα από τα ελάφια

Διεθνή / Λονδίνο: Επισκέπτες στο Ρίτσμοντ Παρκ προσπαθούν να αφαιρέσουν δια της βίας τα κέρατα από τα ελάφια

Η αστυνομία βασιλικών πάρκων στο Ηνωμένο Βασίλειο εξέδωσε σχετική προειδοποίηση, μετά από καταγγελίες που έλαβε το Σαββατοκύριακο - Οδυνηρή πράξη για τα ζώα και ποινικό αδίκημα, αναφέρει η αστυνομία
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
«Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται»- Ζήτημα χρόνου τα ισραηλινά αντίποινα κατά του Ιράν

Διεθνή / «Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται»- Ζήτημα χρόνου τα ισραηλινά αντίποινα κατά του Ιράν

H Wall Street Journal σε δημοσίευμά της ανέφερε ότι Αμερικανοί και δυτικοί αξιωματούχοι αναμένουν ότι το Ισραήλ θα απαντήσει γρήγορα στην επίθεση του Ιράν, πιθανότατα ακόμη και σήμερα
NEWSROOM