Στη διάρκεια της έκτακτης συνόδου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες έπειτα από αίτημα της Γαλλίας, τα κράτη μέλη της ΕΕ αποφάσισαν την άμεση εφαρμογή ενισχυμένων ελέγχων ακόμη και για τους Ευρωπαίους υπηκόους στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης.

 

Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο που επικαλείται ευρωπαϊκές πηγές, τα κράτη μέλη της ΕΕ ζήτησαν την ταχεία επανεξέταση των κανόνων του χώρου Σένγκεν, κάτι που θα επιτρέψει την πραγματοποίηση «συστηματικών ελέγχων σε Ευρωπαίους υπηκόους», καθώς οι συστηματικοί σε βάθος έλεγχοι περιορίζονται σήμερα μόνο στους πολίτες τρίτων κρατών.

 

Επιπλέον και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα κράτη μέλη «δεσμεύονται να εφαρμόσουν αμέσως τους απαραίτητους συστηματικούς και συντονισμένους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα, οι οποίοι θα πραγματοποιούνται και στα άτομα που απολαμβάνουν της ελευθερίας της μετακίνησης».

 

«Για να μπορέσουν να γίνουν αληθινά συστηματικοί οι έλεγχοι των πολιτών της ΕΕ, όπως ζητεί η Γαλλία, πρέπει να αναθεωρηθεί ο Κώδικας Σένγκεν», υπογράμμισε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια ευρωπαϊκή πηγή,  η οποία θύμισε ότι μια παρόμοια απόφαση είχε ήδη ληφθεί τον Φεβρουάριο, αλλά δεν είχε εφαρμοσθεί επαρκώς.

 

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί αποφάσισαν έτσι να ασκήσουν πίεση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να «προτείνει μια στοχευμένη αναθεώρηση του Κώδικα Σένγκεν».

 

Η αναθεώρηση αυτή πρέπει να επιτρέψει την πραγματοποίηση «συστηματικών ελέγχων σε Ευρωπαίους πολίτες, οι οποίοι να περιλαμβάνουν την επαλήθευση βιομετρικών πληροφοριών», αναφέρεται στα συμπεράσματα της υπουργικής συνόδου, σύμφωνα με πολλές πηγές.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr