Ο Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι «παρακάλεσε» τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να εξετάσει το ενδεχόμενο να προμηθεύσει με εμβόλια για τον κορωνοϊό στην Κύπρο.

 

Σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Πολίτης», ο κ. Αναστασιάδης επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι η Κύπρος ήρθε σε επαφή με το Ισραήλ, για προμήθεια εμβολίων. Ο Κύπριος πρόεδρος εξέφρασε την άποψη ότι αυτό δεν δημιουργεί κάποιο θέμα με την ΕΕ.

 

«Έχω έρθει σε επαφή με τον κ. Νετανιάχου και τον παρακάλεσα να εξετάσει το ενδεχόμενο προμήθειας μίας ποσότητας για την Κυπριακή Δημοκρατία. Θα ερευνήσει τι δυνατότητες υπάρχουν από πλευράς του κράτους του Ισραήλ και εντός των ημερών θα έχουμε την απάντηση», είπε ο κ. Αναστασιάδης.

 

Όταν ρωτήθηκε αν κάτι τέτοιο μπορεί να έχει την έγκριση της ΕΕ, απάντησε: «Δεν είναι θέμα της ΕΕ. Η ουσία είναι τα οποιαδήποτε εμβόλια να είναι εγκεκριμένα από την ΕΕ».

 

Στο ερώτημα αν αυτό συνιστά διάσπαση της κοινής γραμμής της ΕΕ για τους εμβολιασμούς, ο κ. Αναστασιάδης απάντησε αρνητικά. «Όχι. Δεν θεωρώ ότι υπάρχει τέτοιο θέμα. Είναι μια προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα μας ενόψει και της καθυστέρησης στην παραγωγή των εμβολίων να επισπεύσει τον εμβολιασμό».

 

Όσο για το αν η Κύπρος θα μπορούσε να προσφύγει σε άλλες αγορές, για προμήθεια εμβολίων πέραν της ΕΕ- όπως το ρωσικό ή το κινέζικο- απάντησε «βεβαιότατα», αλλά συμπλήρωσε ότι εκεί σίγουρα θα υπήρχε πρόβλημα, γιατί αυτά δεν έχουν εγκριθεί από την ΕΕ.

 

Παράλληλα στις δηλώσεις του ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι η ΕΕ λειτούργησε πολύ αργά, αναφορικά με τις αποφάσεις για το εμβόλιο, όπως και ότι έδωσε μεγάλο βάρος εκείνο της Οξφόρδης.

 

«Υπάρχει μια κριτική βεβαίως στην ΕΕ σε σχέση με τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται. Η ΕΕ λειτούργησε πολύ αργά σε επίπεδο λήψης απόφασης σε σχέση με το εμβόλιο. Αν μπορεί κάτι να χρεωθεί στην ΕΕ είναι το ότι δόθηκε μεγάλο βάρος στο εμβόλιο της Οξφόρδης, της AstraZeneca, διότι ήταν και μία έρευνα η οποία χρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ», είπε ο πρόεδρος της Κύπρου και πρόσθεσε:

 

«Οι αρχικές ενδείξεις ήταν πολύ ενθαρρυντικές, σε κάποια φάση παρατηρήθηκε μια οπισθοδρόμηση όσον αφορά την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, με αποτέλεσμα να προηγούνται δύο εταιρείες από τις οποίες υπήρξε αριθμός εμβολίων ο οποίος όμως δεν αρκεί για ταχείς και μαζικούς εμβολιασμούς».

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr