Αμερικανίδα έκλεψε αρχαίο μάρμαρο από τη Ρώμη - Το επέστρεψε μαζί με επιστολή συγγνώμης

Αμερικανίδα έκλεψε αρχαίο μάρμαρο από τη Ρώμη - Το επέστρεψε μαζί με επιστολή συγγνώμης Facebook Twitter
Αμερικανίδα έκλεψε αρχαίο μάρμαρο από τη Ρώμη - Το επέστρεψε μαζί με επιστολή συγχώρεσης (Pixabay)
0

Όταν η διοίκηση του Εθνικού Ρωμαϊκού Μουσείου έλαβε ένα ογκώδες πακέτο που στάλθηκε από το εξωτερικό, δεν περίμενε να βρει μέσα ένα κομμάτι αρχαίου μαρμάρου με το μήνυμα «Στον Σαμ, με αγάπη Τζέσι, Ρώμη 2017.»

Το πακέτο περιείχε ένα κομμάτι από αρχαίο μάρμαρο και μία επιστολή συγγνώμης από μία νεαρή γυναίκα, ονόματι Τζες, η οποία ζητούσε να την συγχωρέσουν γιατί ήταν «τόσο ηλίθια Αμερικανίδα». Συνέχισε λέγοντας πως πήρε κάτι που δεν ήταν «δικό της» και το επέστρεψε.

«Νιώθω απαίσια όχι μόνο για το ότι έκλεψα αυτό το αντικείμενο από την θέση που ανήκει, αλλά και που έγραψα πάνω του. Ήταν ένα μεγάλο λάθος από την πλευρά μου και μόνο τώρα, ως ενήλικη, συνειδητοποιώ πόσο απερίσκεπτο και απεχθές ήταν».

Η Τζες είπε ότι προσπάθησε να σβήσει αυτό που είχε γράψει με μαύρο μαρκαδόρο, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Είναι η τελευταία τουρίστρια που φέρεται να μετανιώνει για την πράξη της, απομακρύνοντας αρχαίο κειμήλιο από ιταλικό πολιτιστικό χώρο.

Τον Οκτώβριο, μια Καναδή ονόματι Νικόλ έστειλε πίσω θραύσματα που είχε κλέψει από την αρχαία πόλη της Πομπηίας πριν από 15 χρόνια, ισχυριζόμενη ότι «ήταν καταραμένα».

Δεν είναι σαφές από πού προέρχεται ακριβώς το κομμάτι του μαρμάρου, αλλά θα μπορούσε να προέρχεται από τη Ρωμαϊκή Αγορά, την καρδιά της πολιτικής στη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία.

Ο Stéphane Verger, διευθυντής του Εθνικού Ρωμαϊκού Μουσείου, δήλωσε στην εφημερίδα Il Messaggero ότι το πακέτο στάλθηκε από την Ατλάντα της Τζόρτζια.

«Από τον τόνο του, φανταζόμαστε ότι πρόκειται μια νεαρή γυναίκα», είπε.

«Το 2017 πρέπει να είχε έρθει στη Ρώμη και πήρε αυτό το θραύσμα από μάρμαρο για να το δώσει στον φίλο της. Κατάλαβε ότι είχε κάνει λάθος».

Η διοίκηση του μουσείου δεν γνωρίζει αν η Τζές έστειλε το αρχαίο κειμήλιο αφού άκουσε την ιστορία της Νικόλ.

Η Νικόλ έστειλε ένα πακέτο που περιείχε δύο ψηφιδωτά πλακίδια, μέρη ενός αμφορέα και ένα κομμάτι κεραμικών σε έναν ταξιδιωτικό πράκτορα στην Πομπηία, στη νότια Ιταλία, μαζί με μια επιστολή εξομολόγησης.

Ήταν περίπου 20 ετών όταν η Καναδή επισκέφτηκε τον αρχαιολογικό χώρο το 2005. Θεώρησε δε υπεύθυνη την κλοπή που έκανε για μία σειρά από ατυχή και θλιβερά γεγονότα, που συνέβησαν έκτοτε στη ζωή της, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού (δύο φορές) και της οικονομικής δυσχέρειας που αντιμετώπισε.

«Ποιος ξέρει», είπε ο Verger. «Ίσως άκουσε για την Καναδή. Το 2020, με την πανδημία Covid, έχει κάνει τους ανθρώπους να σκέφτονται και να γίνονται πιο ενσυνείδητοι. Το γεγονός είναι ότι τρία χρόνια μετά την κλοπή, το επέστρεψε, είναι μια πολύ σημαντική συμβολική χειρονομία».

Ο Verger είπε ότι το μάρμαρο προέρχεται από τα λατομεία της Μικράς Ασίας. Η Τζες είχε προετοιμάσει το πακέτο με προσοχή, διασφαλίζοντας ότι το κειμήλιο θα έφτανε με ασφάλεια. «Το γράμμα που το συνόδευε ήταν αρκετά συγκινητικό», είπε.

Με πληροφορίες του Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ