Moderna προς ΕΕ: Παράταση διαπραγματεύσεων σημαίνει καθυστέρηση παραδόσεων του εμβολίου

Moderna προς ΕΕ: Παράταση διαπραγματεύσεων σημαίνει καθυστέρηση παραδόσεων του εμβολίου Facebook Twitter
EPA
0

Ο διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Moderna προειδοποιεί τους Ευρωπαίους ότι η παράταση των διαπραγματεύσεων για την αγορά του εμβολίου κατά της Covid-19 κινδυνεύει να καθυστερήσει τις παραδόσεις, καθώς άλλες χώρες έχουν προτεραιότητα, αφού υπέγραψαν συμφωνίες εδώ και μήνες.

«Είναι σαφές ότι η καθυστέρηση, δεν θα περιορίσει την συνολική ποσότητα, θα καθυστερήσει την παράδοση», δηλώνει ο Γάλλος Στεφάν Μπανσέλ σε συνέντευξή του στο AFP (Γαλλικό Πρακτορείο).

Αντίθετα, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κάνει κράτηση για 100 εκατομμύρια δόσεις από τις αρχές του Αυγούστου και «έχουμε ήδη πολλά εκατομμύρια δόσεις σε στοκ» στις ΗΠΑ, έτοιμες να παραδοθούν στις αμερικανικές αρχές μόλις δοθεί η άδεια κυκλοφορίας, αναμφίβολα τον Δεκέμβριο, λέει.

«Εχουμε συνομιλίες, δεν έχουμε συμβόλαιο», δηλώνει ο Στεφάν Μπανσέλ, από το Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης, όπου βρίσκεται η έδρα της Moderna. Στις 24 Αυγούστου ανακοινώθηκαν «προχωρημένες συνομιλίες» με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αγορά 80 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου, αλλά έκτοτε δεν έχει υπογραφεί ρητή δέσμευση. Στο μεταξύ, η Moderna έχει υπογράψει με τον Καναδά, την Ιαπωνία, το Ισραήλ, το Κατάρ, το Ηνωμένο Βασίλειο...χωρίς να υπολογίζονται οι 100 εκατομμύρια δόσεις προς τις ΗΠΑ για τις οποίες υπάρχει δέσμευση από τις αρχές του Αυγούστου.

«Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν τόσες διοικητικές διαδικασίες, φάκελοι, διάφορα, συνδέσεις μεταξύ των χωρών και είναι δύσκολο να το διαχειριστεί κανείς όταν υπάρχουν 27 σε σχέση με όταν υπάρχει ένας μόνο», λέει ο Στεφάν Μπανσέλ. Κάνει την σύγκριση με τον Καναδά: ανάμεσα στις πρώτες συνομιλίες με τους γιατρούς της Moderna και την υπογραφή του συμβολαίου μεσολάβησαν δύο εβδομάδες.

Το αποτέλεσμα; «Είναι ξεκάθαρο ότι έχει υπάρξει καθυστέρηση. Αυτό δεν θα περιορίσει την συνολική ποσότητα. Θα καθυστερήσει τις παραδόσεις», προειδοποιεί. Για όλες τις χώρες εκτός των ΗΠΑ η παραγωγή θα γίνει στην Ελβετία, στα εργοστάσια του ομίλου Lonza, και η συσκευασία σε φιαλίδια στην Ισπανία, στις μονάδες του ομίλου Rovi.

Αν το εμβόλιο εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων πριν από το τέλος του έτους, αλλά δεν έχει υπογραφεί ακόμη κανένα συμβόλαιο, «οι πρώτες αποστολές δεν θα περιλαμβάνουν ως προορισμό την Ευρώπη. Λοιπόν, θα σταλεί στην Ελβετία, θα σταλεί λίγο στην Ιαπωνία, στο Ισραήλ, στο Καναδά, άρα στις χώρες που έχουν κάνει παραγγελίες. Αλλά όσοι δεν έχουν κάνει παραγγελίες, δεν πρόκειται να τους στείλω προϊόντα».

«Οσο περισσότερο περιμένουν, τόσο θα υπάρχει χρονική καθυστέρηση», προειδοποιεί προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες δεν έχουν μπλοκαριστεί εξαιτίας της τιμής, αλλά δεν θέλει να πει περισσότερα δημοσίως.

Συγκρίνει τα ευρωπαϊκά «κλωθογυρίσματα» με την προβλεπτικότητα της αμερικανικής κυβέρνησης. Από τις 2 Μαρτίου, ο ίδιος και οι επικεφαλής των μεγάλων εργαστηρίων βρίσκονταν στον Λευκό Οίκο γύρω από τον Ντόναλντ Τραμπ, λέει. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έδωσαν μισό δισεκατομμύριο δολάρια στην Moderna από τον Απρίλιο για να χρηματοδοτήσουν στις κλινικές δοκιμές. Συνολικά, η εταιρεία έχει λάβει 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια του αμερικανικού δημοσίου, υπό την αιγίδα της επιχείρησης Warp Speed, που ξεκίνησε στις 15 Μαΐου.

«Η επιχείρηση Warp Speed ήταν από τα πιο αποτελεσματικά πράγματα», λέει. «Αρχίσαμε να συζητάμε με πολλές ευρωπαϊκές χώρες τον Μάιο. Δεν υπήρξε καμία ιδέα για την χρηματοδότηση καμίας κλινικής δοκιμής. Όλα τα πήραμε από την αμερικανική κυβέρνηση, ευτυχώς που έγινε αυτό, διαφορετικά δεν θα είχαμε μπορέσει να αναπτύξουμε το εμβόλιο με αυτές της ταχύτητες, όπως ξέρετε είμαστε μία εταιρεία που δεν είχε ποτέ κέρδος ούτε ένα ευρώ, και η κλινική δοκιμή κόστισε 1 δισεκατομμύριο δολάρια», συνεχίζει.

Το αποτέλεσμα είναι ότι οι πρώτοι Αμερικανοί θα εμβολιασθούν χωρίς αμφιβολία πριν από την Πρωτοχρονιά: «Εχουμε ήδη δεκάδες εκατομμύρια δόσεις σε στοκ» στις ΗΠΑ, επιβεβαιώνει ο Στεφάν Μπανσέλ. Δέκα εκατομμύρια δόσεις θα είναι σε στοκ πριν από το τέλος του Νοεμβρίου και «μέχρι το τέλος του έτους τα 20 εκατομμύρια δόσεις».

Αυτά τα 20 εκατομμύρια δόσεις θα διατεθούν αποκλειστικά στις ΗΠΑ. Η Moderna ετοιμάζει επίσης εδώ και μήνες την αλυσίδα της αποθήκευσης-μεταφοράς-διανομής με την αμερικανική κυβέρνηση για την αποστολή των δόσεων μόλις ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων (FDA) εγκρίνει το εμβόλιο, μία απόφαση που αναμένεται τον Δεκέμβριο.

Στόχος είναι, λέει ο Στεφάν Μπανσέλ, μόλις δοθεί το πράσινο φως από τον FDA, η Moderna να μπορεί «να φορτώσει τα φορτηγά και να φύγει».

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΝΤΕΛΣΙ ΡΟΝΤΡΙΓΚΕΣ

Διεθνή / Βενεζουέλα: Ο Τραμπ αναγνώρισε την κυβέρνηση Ροντρίγκες - Έδωσε άδεια για εξορύξεις σε πέντε πετρελαϊκές εταιρείες

H αμερικανική κυβέρνηση έδωσε άδεια σε πέντε μεγάλους ομίλους να επανεκκινήσουν δραστηριότητες στη Βενεζουέλα υπό αμερικανική εποπτεία
THE LIFO TEAM
ΜΑΡΟΚΟ ΣΥΚΛΟΣ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΘΑΝΑΤΩΣΗ

Διεθνή / Μαρόκο: Καταγγελίες για μαζικές θανατώσεις αδέσποτων ενόψει του Μουντιάλ 2030

Φιλοζωικές οργανώσεις και κάτοικοι μιλούν για επιχειρήσεις «εκκαθάρισης» που περιλάμβαναν βίαιες συλλήψεις ζώων, δηλητηριάσεις και, σε ορισμένες περιπτώσεις, πυροβολισμούς
THE LIFO TEAM
Πρίγκιπας Άντριου: Αυξάνεται η πίεση να ερευνηθεί για trafficking - Φέρεται να έφερνε γυναίκες στο Μπάκιγχαμ

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: Αυξάνεται η πίεση να ερευνηθεί για trafficking - Φέρεται να έφερνε γυναίκες στο Μπάκιγχαμ

Υπάρχουν καταγγελίες ότι γυναίκες μεταφέρονταν στη Βρετανία με το ιδιωτικό τζετ του Τζέφρι Έπσταϊν και στη συνέχεια εισέρχονταν κρυφά στο Μπάκιγχαμ
THE LIFO TEAM
Η καταιγίδα Νιλς σαρώνει τη δυτική Ευρώπη - Νεκροί και μεγάλες καταστροφές σε Γαλλία και Ισπανία

Διεθνή / Η καταιγίδα Νιλς σαρώνει τη δυτική Ευρώπη - Νεκροί και μεγάλες καταστροφές σε Γαλλία και Ισπανία

Θυελλώδεις άνεμοι και καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσαν ακυρώσεις πτήσεων, δρομολογίων τρένων και πλοίων - Πλημμυρισμένοι δρόμοι και εκτεταμένες διακοπές ρεύματος
THE LIFO TEAM
Τραμπ: «Είχε σχέση με τον "Βασιλιά των Λιονταριών"» - Επιμένει για το βίντεο με τους Ομπάμα παρά τις αντιδράσεις

Διεθνή / Τραμπ: «Είχε σχέση με τον "Βασιλιά των Λιονταριών"» - Επιμένει για το βίντεο με τους Ομπάμα παρά τις αντιδράσεις

Ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος κατηγόρησε συνεργάτη του για το βίντεο που απεικόνιζε τους Ομπάμα ως πιθήκους, επιμένει ότι το βίντεο δεν αποτελεί πρόβλημα
THE LIFO TEAM
ΔΥΣΗ ΠΟΛΕΜΟΣ Γ' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Διεθνή / Politico: Οι χώρες της Δύσης «βλέπουν να πλησιάζει» ο Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος

Η ανησυχία για έναν νέο παγκόσμιο πόλεμο εντείνεται στις χώρες της Δύσης, με τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών σε ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Καναδά να θεωρούν πλέον πιθανό το ξέσπασμα μιας μεγάλης διεθνούς σύγκρουσης μέσα στην επόμενη πενταετία
THE LIFO TEAM