Στο Ναγκόρνο - Καραμπάχ καίνε τα σπίτια τους για να μην τα πάρουν οι κατακτητές

Στο Ναγκόρνο - Καραμπάχ καίνε τα σπίτια τους για να μην τα πάρουν οι κατακτητές Facebook Twitter
0

Στις φλόγες παραδόθηκαν σήμερα σπίτια σε χωριά του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, που αναμένεται να περάσουν και πάλι στον έλεγχο του Αζερμπαϊτζάν αύριο, καθώς τα πυρπόλησαν οι κάτοικοί τους πριν εγκαταλείψουν την περιοχή και διαφύγουν στην Αρμενία.

«Είναι η τελευταία ημέρα, αύριο οι Αζέροι στρατιώτες θα είναι εκεί», δήλωσε στρατιώτης στο χωριό Τσαρακτάρ, στην περιοχή Τσαλμπατσάρ, που θα παραχωρηθεί στο Μπακού, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.


Μόνο σε αυτό το χωριό, που σηματοδοτεί το όριο με την γειτονική περιοχή του Μαρτακέρτ, που θα παραμείνει υπό τον έλεγχο των Αρμενίων, τουλάχιστον 6 κατοικίες καίγονταν σήμερα το πρωί. Οι φλόγες έβγαιναν από τα παράθυρα ενώ γκρίζος καπνός υψωνόταν στον ουρανό πάνω από την κοιλάδα της περιοχής.


«Είναι το σπίτι μου, δεν μπορώ να το αφήσω στους Τούρκους», όπως συχνά χαρακτηρίζονται οι Αζέροι από τους Αρμένιους, εξήγησε ο ιδιοκτήτης ενός εκ των σπιτιών, ενώ πετούσε εύφλεκτα υλικά και προσανάμματα στα οποία είχε περιχύσει βενζίνη σε μια προσπάθεια να βάλει φωτιά στο πάτωμα του πρώην καθιστικού, σε ένα εντελώς πλέον άδειο σπίτι.

«Περιμέναμε να κανονιστεί. Αλλά όταν άρχισαν να διαλύουν τον υδροηλεκτρικό σταθμό, καταλάβαμε», πρόσθεσε. «Όλος ο κόσμος θα πυρπολήσει σήμερα το σπίτι του... Μας έχουν δώσει έως τα μεσάνυχτα για να φύγουμε». «Μεταφέραμε και τον τάφο των γονιών μας, οι Αζέροι θα θελήσουν να τους βεβηλώσουν, είναι αβάσταχτο», είπε.


Μια ημέρα νωρίτερα, τουλάχιστον 12 σπίτια πυρπολήθηκαν στο ίδιο χωριό και στη γύρω περιοχή.

Η ειρηνευτική συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ του Γερεβάν και του Μπακού υπό την αιγίδα της Μόσχας έδωσε τέλος σε σχεδόν επτά εβδομάδες σφοδρών συγκρούσεων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Βάσει της συμφωνίας, το Αζερμπαϊτζάν ανακτά μεγάλα εδάφη που τελούσαν υπό τον έλεγχο των Αρμένιων από τις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΣΛΟΒΕΝΙΑ

Διεθνή / Σλοβενία: Το κοινοβούλιο νομιμοποίησε την υποβοηθούμενη αυτοκτονία

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, όσοι πάσχουν από ανίατη ασθένεια, έχουν διαύγεια και η κατάσταση της υγείας τους είναι τέτοια που δεν μπορούν πλέον να αντέξουν τους πόνους, έχουν το δικαίωμα να βάλουν τέλος στη ζωή τους
LIFO NEWSROOM
«Είμαστε εμείς οι ίδιοι και η κοινωνία σε δίκη»: Η υπόθεση Πελικό γίνεται θεατρικό έργο

Διεθνή / «Είμαστε εμείς οι ίδιοι και η κοινωνία σε δίκη»: Η υπόθεση Πελικό έγινε θεατρικό έργο

Το έργο έχει την υποστήριξη των δικηγόρων της Πελικό και φεμινιστικών ομάδων - Δημοσιογράφοι και ερευνητές έδωσαν πρόθυμα χιλιάδες σελίδες από τα σημειωματάριά τους για τη δίκη
LIFO NEWSROOM
Βραζιλία: Με ηλεκτρονικό βραχιόλι εντοπισμού ο Μπολσονάρου - Του απαγορεύτηκε η χρήση των social media

Διεθνή / Βραζιλία: Με ηλεκτρονικό βραχιόλι εντοπισμού ο Μπολσονάρου - Του απαγορεύτηκε η χρήση των social

Στον πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας επιβλήθηκε και απαγόρευση επικοινωνίας με άλλα πρόσωπα που βρίσκονται υπό έρευνα, μεταξύ των οποίων και ο γιος του, ο οποίος ζει πλέον στις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM