Λιβύη: Νεκροί σε ναυάγιο τουλάχιστον 15 μετανάστες

Λιβύη: Νεκροί σε ναυάγιο τουλάχιστον 15 μετανάστες Facebook Twitter
Λιβύη: Νεκροί σε ναυάγιο τουλάχιστον 15 μετανάστες (Eurokinissi/Αρχείο)
0

Τουλάχιστον 15 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους στο ναυάγιο του πλοιαρίου στον οποίο επέβαιναν στ' ανοιχτά της Λιβύης, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.

«Τουλάχιστον 15 μετανάστες θεωρούνται νεκροί μετά το ναυάγιο την Τρίτη του πλοιαρίου τους στ΄ανοιχτά της Σαμπράθας», 70 χλμ. δυτικά της Τρίπολης.

«Πέντε επιζήσαντες περισυνελέγησαν από ψαράδες και μεταφέρθηκαν πίσω στη στεριά», έγραψε σήμερα στο Twitter ο Φεντερίκο Σόντα, ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΟΜ στη Λιβύη.

Χθες βράδυ, η ακτοφυλακή αναχαίτισε περισσότερους από 70 άλλους μετανάστες και τους μετέφερε πίσω στο λιβυκό έδαφος, πρόσθεσε ο Σόντα.

Παρά τα βίαια επεισόδια που συνεχίζονται μετά την πτώση το 2011 του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, η Λιβύη παραμένει σημαντικό σημείο διέλευσης για τους μετανάστες που εγκαταλείπουν εξαιτίας της αστάθειας άλλα μέρη της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής και επιδιώκουν να φτάσουν στην Ευρώπη.

Διακινητές και λαθρέμποροι εκμεταλλεύονται το χάος που επικρατεί σε αυτήν τη μεσογειακή χώρα, η οποία απέχει σχεδόν 300 χλμ. από τις ιταλικές ακτές και είναι χωρισμένη σήμερα μεταξύ δύο αντίπαλων αρχών: την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA), στη δυτική πλευρά της χώρας, που έχει την έδρα της στην Τρίπολη και αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και τις αρχές της ανατολικής Λιβύης, συμμαχικές του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Την περασμένη εβδομάδα, η GNA ανακοίνωσε τη σύλληψη ενός Λίβυου πρώην ακτοφύλακα, του Αμπντ αλ-Ράχμαν αλ-Μίλαντ, 30 ετών, κατά του οποίου έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τον ΟΗΕ και ο οποιος καταζητείτο για εμπορία ανθρώπων.

Σε βάρος αυτού του πρώην διοικητή μονάδας της ακτοφυλακής στη Ζάουια (45 χλμ. δυτικά της Τρίπολης) και τοπικού βαρόνου κάθε είδους διακίνησης εκδόθηκε ειδοποίηση από την Ιντερπόλ μετά το αίτημα της επιτροπής κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τον Ιούνιο του 2018.

Από τον Ιανουάριο του 2020, σχεδόν 10.000 μετανάστες αναχαιτίστηκαν στη θάλασσα και οδηγήθηκαν πίσω στη Λιβύη από τη λιβυκή ακτοφυλακή, σύμφωνα με τον ΔΟΜ.

Με πληροφορίες του AFP/dpa/ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΣΛΟΒΕΝΙΑ

Διεθνή / Σλοβενία: Το κοινοβούλιο νομιμοποίησε την υποβοηθούμενη αυτοκτονία

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, όσοι πάσχουν από ανίατη ασθένεια, έχουν διαύγεια και η κατάσταση της υγείας τους είναι τέτοια που δεν μπορούν πλέον να αντέξουν τους πόνους, έχουν το δικαίωμα να βάλουν τέλος στη ζωή τους
LIFO NEWSROOM
«Είμαστε εμείς οι ίδιοι και η κοινωνία σε δίκη»: Η υπόθεση Πελικό γίνεται θεατρικό έργο

Διεθνή / «Είμαστε εμείς οι ίδιοι και η κοινωνία σε δίκη»: Η υπόθεση Πελικό έγινε θεατρικό έργο

Το έργο έχει την υποστήριξη των δικηγόρων της Πελικό και φεμινιστικών ομάδων - Δημοσιογράφοι και ερευνητές έδωσαν πρόθυμα χιλιάδες σελίδες από τα σημειωματάριά τους για τη δίκη
LIFO NEWSROOM
Βραζιλία: Με ηλεκτρονικό βραχιόλι εντοπισμού ο Μπολσονάρου - Του απαγορεύτηκε η χρήση των social media

Διεθνή / Βραζιλία: Με ηλεκτρονικό βραχιόλι εντοπισμού ο Μπολσονάρου - Του απαγορεύτηκε η χρήση των social

Στον πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας επιβλήθηκε και απαγόρευση επικοινωνίας με άλλα πρόσωπα που βρίσκονται υπό έρευνα, μεταξύ των οποίων και ο γιος του, ο οποίος ζει πλέον στις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM