ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

"Walk With Shawn": Πώς ο φόβος ενός μαύρου για τη ζωή του δημιούργησε ένα κίνημα στις ΗΠΑ

"Walk With Shawn": Πώς ο φόβος ενός μαύρου για τη ζωή του δημιούργησε ένα κίνημα στις ΗΠΑ Facebook Twitter
0

Χωρίς να το θέλει, απλώς και μόνο εκφράζοντας δημοσίως το φόβο του, ένας 29χρονος μαύρος από το Νάσβιλ δημιούργησε ένα κίνημα κατά της μισαλλοδοξίας και των διακρίσεων.

Ο Shawn Dromgoole, 29 ετών, μεγάλωσε σε μια γειτονιά του Νάσβιλ όπου η οικογένειά του ζει από το 1966.

Πάντα περιστοιχίζονταν από άλλες οικογένειες, επιχειρήσεις, κοινότητες μαύρων και για δεκαετίες ένιωθαν πως ανήκαν εκεί. Ωστόσο, 54 χρόνια αφότου η γιαγιά του πρωτομετακόμισε εκεί, ο 29χρονος παραδέχεται πως νιώθει ανασφαλής ακόμα και για να κάνει έναν απλό περίπατο στη γειτονιά του χωρίς να φοβάται για τη ζωή του.

«Χθες ήθελα να πάω μια βόλτα γύρω από τη γειτονιά μου, όμως ο φόβος πως δεν θα επιστρέψω ζωντανός στο σπίτι μου, με κράτησε στην μπροστινή αυλή μας» έγραψε ο νεαρός σε μιαν ανάρτηση στο Facebook και πρόσθεσε: «σήμερα ήθελα να περπατήσω ξανά και δεν μπορούσα να φτάσω ούτε έως την αυλή. Τότε φώναξα τη μάνα μου και είπε πως θα έρθει μαζί μου. Κρατούσα την ταυτότητα και το κινητό μαζί μου και περπάτησα. #ICan'tBreath #ICan'tSleep #ICan'tWalk».

Μέχρι το απόγευμα, πάνω από 300 άνθρωποι της γειτονιάς και άλλων κοντινών κοινοτήτων, είχαν σχολιάσει την ανάρτηση. Κι όλοι τους προσθέρθηκαν να τον βοηθήσουν, περπατώντας μαζί του.

«Πραγματικά δεν περίμενα κάτι. Έγραψα στην ανάρτηση απλώς το πώς ένιωθα, χωρίς να ζητήσω από κάποιον κάτι. Όμως, ένας προς έναν συνέχιζαν να μου απαντούν, λέγοντας πως θα έρθουν μαζί μου. Εγώ δεχόμουν, οκ, ας περπατήσουμε αύριο»

Την επομένη της ανάρτησης, πάνω από 75 άτομα εμφανίστηκαν σε μια πρωτοβουλία που εξελίχθηκε στο "Walk With Shawn", σε ένα κίνημα κατά του φόβου και υπέρ της αλληλεγγύης.

"Walk With Shawn": Πώς ο φόβος ενός μαύρου για τη ζωή του δημιούργησε ένα κίνημα στις ΗΠΑ Facebook Twitter

Γεννημένος και μεγαλωμένος στο Νάσβιλ, ο 29χρονος ποτέ δεν περίμενε να ξυπνήσει μια μέρα για να συνειδητοποιήσει πως δεν γνωρίζει ούτε έναν άνθρωπο από τη γειτονιά του. «Κάποτε όλη η γειτονιά ήταν οικογένειά μας. Χρόνια μετά οι φόροι έδιωξαν τον κόσμο από τη συνοικία μας. Μετακόμισαν και νέοι ήρθαν εδώ. Και ξαφνικά διαπιστώσαμε πως δεν ανήκαμε εδώ. Δεν ξέραμε κανέναν από τους γείτονές μας που δεν είναι απαραιτήτως κακό, εκτός αν είσαι μαύρος Αμερικανός» λέει ο ίδιος.

Ωστόσο, ήταν ο θάνατος του Ahmaud Arbery -ενός μαύρου που δέχτηκε πυρά και έπεσε νεκρός ενώ έκανε τζόκινγκ σε μια γειτονιά κυρίως λευκών στη Τζόρτζια- που πραγματικά τρομοκράτησε τον 29χρονο.

«Όταν σκοτώθηκε ο Ahmaud, τρομοκρατήθηκα. Σκεφτόμουν, κάτσε ένα λεπτό. Δηλαδή μπορεί να στρίψω στη γωνία σε ανύποπτο χρόνο και κάποιος που θεωρεί πως είμαι ύποπτος να με πυροβολήσει επειδή είμαι μαύρος».

Ωστόσο, μετά το viral ποστ του στα social media, ο Dromgoole άρχισε να νιώθει διαφορετικά για την γειτονιά του. Έλαβε μηνύματα από εκατοντάδες ανθρώπους, πολλοί εκτός Τενεσί και πολλοί με ανάλογες ιστορίες φόβου και επιβίωσης.


Όλη αυτή η διάδραση τον ενέπνευσε για ένα νέο στόχο: «Ήθελα να περπατήσω με όποιον δεν ένιωθε ασφαλής στην κοινότητα, ιδίως μαύρους ανθρώπους. Θέλω να παρουσιάσω την ανθρωπιά μας γιατί πολύ συχνά θεωρούμαστε απειλή και κάτι τέτοιο δεν είναι δίκαιο. Είμαστε απλοί άνθρωποι που προσπαθούμε να ζήσουμε όπως όλοι».

"Walk With Shawn": Πώς ο φόβος ενός μαύρου για τη ζωή του δημιούργησε ένα κίνημα στις ΗΠΑ Facebook Twitter

Ο 29χρονος σχεδιάζει να ταξιδέψει εκεί απ'όπου δέχεται μηνύματα από ανθρώπους φοβισμένους που του ζητούν αν μπορεί να περπατήσει μαζί τους. Ο πρώτος σταθμός του ήταν το Σέικερ Χάιτς του Οχάιο, σε μια θερινή κατασκήνωση για μαθητές.

«Θέλω ο κόσμος να συνειδητοποιήσει πως όλοι είμαστε κάποιου γείτονες. Πως δεν χρειάζεται να κάνουμε κακό ο ένας στον άλλον εξαιτίας προκαταλήψεων και διακρίσεων» λέει ο ίδιος. Και για το κίνημά του δημιουργήθηκε ένα διαδικτυακό ταμείο όπου μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί περίπου 9.000 δολάρια που θα χρηματοδοτήσουν την αποστολή του κατά του φόβου.

Με πληροφορίες από CNN

Διεθνή
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ