Κορωνοϊός: Τι δείχνει το παράδειγμα της Σιγκαπούρης- Ήταν πρότυπο διαχείρισης, τώρα παίρνει αυστηρά μέτρα

Κορωνοϊός: Τι δείχνει το παράδειγμα της Σιγκαπούρης- Ήταν πρότυπο διαχείρισης, τώρα παίρνει αυστηρά μέτρα Facebook Twitter
EPA
0

Αρχικά, η Σιγκαπούρη αποτέλεσε ένα εξαιρετικό παράδειγμα για τη διαχείριση του κορωνοϊού. Τώρα όμως, η χώρα αναγκάζεται να λάβει αυστηρότερα μέτρα, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται.

Προτού καν αποκτήσει όνομα αυτή η πανδημία, Covid-19, η Σιγκαπούρη είχε επιβάλει αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς και διέθετε μια αποτελεσματική διαδικασία για την ιχνηλάτηση των επαφών των κρουσμάτων.

Όμως, τις τελευταίες ημέρες τα κρούσματα έχουν εκτοξευτεί. Το Σάββατο το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την καταγραφή 191 νέων περιπτώσεων, ανεβάζοντας το σύνολο των πολιτών που έχουν μολυνθεί σε 2.299.

Κατά κύριο λόγο, τα κρούσματα προέρχονται από τα πυκνοκατοικημένα συγκροτήματα ξένων εργατών, κάποια από τα οποία ήδη έχουν τεθεί σε καραντίνα. Αν και μέχρι τώρα το είχε αποφύγει, πλέον η Σιγκαπούρη είναι σε μερικό lockdown. Σχολεία και επιχειρήσεις έκλεισαν, από τους πολίτες ζητήθηκε να μένουν στο σπίτι και αυτή την εβδομάδα απαγορεύτηκαν όλες οι συναθροίσεις.

Πώς αντιμετώπισε αρχικά τον κορωνοϊό η Σιγκαπούρη

Το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού εντοπίστηκε αρκετά νωρίς στη Σιγκαπούρη, στις 23 Ιανουαρίου. Ήταν ένας Κινέζος που έφτασε από τη Γουχάν, την ίδια ημέρα που το επίκεντρο του ιού στην Κίνα μπήκε σε καραντίνα.

Γρήγορα, στη Σιγκαπούρη επιβλήθηκαν έλεγχοι στα αεροδρόμια, ενώ έγιναν εκτεταμένα τεστ σε κάθε περίπτωση που θεωρούνταν ύποπτη. Επιπλέον, γινόταν επισταμένη ιχνηλάτη των επαφών κάθε επιβεβαιωμένου κρούσματος και αυτά τα άτομα έμπαιναν σε καραντίνα στο σπίτι τους.

Μάλιστα, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Άντανομ Γκεμπρεγεσούς, είχε αποκαλέσει τη Σιγκαπούρη «ένα καλό παράδειγμα κυβερνητικής προσέγγισης» σε ό,τι αφορά τον κορωνοϊό.

Για εβδομάδες, η Σιγκαπούρη κατάφερε να κρατήσει χαμηλούς και ανιχνεύσιμους τους αριθμούς κρουσμάτων, με μόνο μικρές εστίες που περιορίζονταν εύκολα, χωρίς να τεθούν πραγματικοί περιορισμοί στην καθημερινή ζωή.

Πότε άρχισε η επιδείνωση

Το σύστημα αυτό απέδιδε μέχρι τα μέσα Μαρτίου, δήλωσε ο καθηγητής Γικ-Γινγκ Τέο, κοσμήτορας της σχολής δημόσιας υγείας στο πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης.

Σε εκείνο το σημείο, καθώς η σοβαρότητα της κατάστασης γινόταν σαφής σε όλο τον πλανήτη, οι χώρες άρχισαν να καλούν τους πολίτες τους να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Χιλιάδες επέστρεψαν στη Σιγκαπούρη από χώρες που δεν είχαν υπάρξει το ίδιο προνοητικές. Ανάμεσά τους πάνω από 500 άνθρωποι που εν αγνοία τους, ήταν φορείς του κορωνοϊού.

Αν και οι επαναπατρισθέντες έπρεπε να μείνουν στο σπίτι τους για δύο εβδομάδες, άλλοι που ζούσαν μαζί τους μπορούσαν να συνεχίσουν την καθημερινότητά τους, όσο δεν εμφάνιζαν συμπτώματα. Καθημερινά υπήρχαν δεκάδες νέα κρούσματα και τα περισσότερα ήταν εισαγόμενα ή συνδέονταν με αυτά. Όμως, για πρώτη φορά, η Σιγκαπούρη δεν μπορούσε να ιχνηλατήσει εύκολα όλες τις εγχώριες περιπτώσεις.

Είναι εύκολο να πει κανείς πως ήταν λάθος να μην περιοριστούν οι επαφές των επαναπατρισθέντων, δήλωσε ο καθηγητής Τέο. «Όμως, η αλήθεια είναι πως τώρα γνωρίζουμε πολλά περισσότερα για τον ιό, σε σύγκριση με τον Μάρτιο. Τώρα ξέρουμε ότι γίνεται μετάδοση από τους ασυμπτωματικούς και πως αυτή είναι η βασική κινητήριος δύναμη της εξάπλωσης», λέει.

Πρόστιμα και μάσκες

Τώρα, η Σιγκαπούρη έχει θέσει σε ισχύ πιο αυστηρά μέτρα. Όσοι βγαίνουν από το σπίτι για μη απαραίτητες δραστηριότητες κινδυνεύουν με πρόστιμα έως 7.000 δολαρίων ή έξι μήνες φυλάκισης.

Η κυβέρνηση έκλεισε παραλίες και πάρκα και είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς, κάτι που θα ισχύσει και μετά την άρση του μερικού lockdown. Από σήμερα μάσκα θα πρέπει να φορούν και όσοι μπαίνουν σε φαρμακεία και καταστήματα τροφίμων, διαφορετικά θα τους απαγορεύεται η είσοδος.

Ο καθηγητής Τέο εκτιμά ότι τα μέτρα θα είναι αποτελεσματικά, αν και σημειώνει ότι μπορεί να συνεχιστεί για λίγες ημέρες η αύξηση των κρουσμάτων, επειδή αυτό θα αντικατοπτρίζει το τι συνέβαινε πριν από μία εβδομάδα.

Τι δείχνει το παράδειγμα της Σιγκαπούρης

Παρά κάποιες επικρίσεις για καθυστέρηση επιβολής του μερικού lockdown, ο καθηγητής Ντέιλ Φίσερ, επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τις παγκόσμιες εξάρσεις, τόνισε ότι στην πραγματικότητα η Σιγκαπούρη έδρασε νωρίτερα από άλλες χώρες, καθώς τα καθημερινά νέα κρούσματα ήταν λίγο πάνω από τα 100.

Αλλά για να είναι αποτελεσματική η καραντίνα, πρέπει να συμβούν τρία πράγματα, σημείωσε: Να σταματήσει η μετάδοση- κάτι που γίνεται αν όλοι μείνουν στο σπίτι- να έχει χρόνο το σύστημα υγείας για να ανακάμψει και να είναι όλα τα συστήματα σε λειτουργία, δηλαδή εγκαταστάσεις απομόνωσης, νόμοι και ιχνηλάτηση επαφών.

«Αν κάνεις το 1-2 και μετά ανοίξεις ξανά, η ιστορία θα επαναληφθεί», προειδοποίησε. Το παράδειγμα της Σιγκαπούρης δείχνει ότι δεν υπάρχει περιθώριο για εφησυχασμό, σημειώνει το BBC και ότι όλες οι χώρες θα πρέπει να είναι έτοιμες για να διαχειριστούν ένα δεύτερο- ίσως και 3ο και 4ο- κύμα μολύνσεων.

Ο καθηγητής Τέο σημείωσε ότι όλες οι χώρες έχουν ένα παράθυρο ευκαιρίας για να προετοιμαστούν. Τόνισε όμως ότι πρέπει όλα τα κράτη να δουν τη Σιγκαπούρη για να καταλάβουν τι συμβαίνει σε πυκνοκατοικημένες κοινότητες, αναφερόμενος στα συγκροτήματα ξένων εργατών με τα εκατοντάδες κρούσματα. «Πρέπει όλοι να προετοιμαστούν για αυτό», υπογράμμισε.

Με πληροφορίες από BBC, Bloomberg

 

 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM