Δικαστήριο στην Αυστραλία διέταξε την Google να δώσει τα στοιχεία του ανθρώπου πίσω από μια αρνητική κριτική σε οδοντίατρο.

 

Ο Dr Matthew Kabbabe, οδοντίατρος στη Μελβούρνη που εξειδικεύεται στη λεύκανση, ζήτησε την δικαστική εντολή προκειμένου να καταθέσει μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση. 

 

Ο ίδιος υποστηρίζει πως ένας χρήστης με το όνομα "CBsm 23" κατέστρεψε την επιχείρησή του λέγοντάς σε άλλους «να μείνουν μακριά» από μια διαδικασία, την οποία χαρακτήρισε ως «εξαιρετικά άβολη και αμήχανη».

 

Η δικαστική απόφαση αναγκάζει τώρα την Google να αποκαλύψει στον Dr Kabbabe οποιεσδήποτε προσωπικές λεπτομέρειες όπως ονόματα, τηλεφωνικούς αριθμούς, τοποθεσίες και διευθύνσεις IP που συνδέονται με τον λογαριασμό.

 

Η Google είχε απορρίψει στο παρελθόν το αίτημα του οδοντιάτρου να αφαιρέσει την αρνητική κριτική ή να κοινοποιήσει πληροφορίες για αυτόν που την έγραψε.

 

Σύμφωνα με την ένορκη κατάθεσή του, η Google είχε απαντήσει χαρακτηριστικά στον Dr Kabbabe: «Δεν έχουμε τα μέσα να ερευνήσουμε πού και πότε δημιουργήθηκε η ταυτότητα».

 

Ωστόσο ο δικαστής Bernard Murphy έκρινε πως ο Dr Kabbabe έχει λόγους να κυνηγήσει μια υπόθεση συκοφαντικής δυσφήμισης και πως η Google «ήταν πιθανό να έχει ή να είχε υπό τον έλεγχό της ένα έγγραφο ή κάτι που θα βοηθούσε στην υπόθεση».

 

Ο δικηγόρος του οδοντιάτρου χαρακτήρισε την δικαστική απόφαση ως νίκη-«επανάσταση» για τις μικρές επιχειρήσεις.

 

Η Google δεν έχει φανεί ιδιαιτέρως πρόθυμη να αφαιρεί κακές κριτικές, αλλά στο παρελθόν έχει αναγκαστεί να το κάνει αρκετές φορές μετά από δικαστικές αποφάσεις.

 

Με πληροφορίες από BBC

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr