Ο Ασάνζ βγήκε από την απομόνωση - Για «νίκη» κάνει λόγο το Wikileaks

Ο Ασάνζ βγήκε από την απομόνωση - Για «νίκη» κάνει λόγο το Wikileaks Facebook Twitter
EPA
0

Ο Τζούλιαν Ασάνζ βγήκε από τη φυλακή με το Wikileaks να κάνει λόγο για νίκη που σημειώθηκε τόσο χάρη στη νομική ομάδα όσο και στους συγκρατούμενούς του. 

Ο ιδρυτής του Wikileaks, δεν βρίσκεται πλέον στην απομόνωση, στην ιατρική πτέρυγα των φυλακών υψίστης ασφαλείας Μπέλμαρς  στο Λονδίνο, αλλά έχει μετακινηθεί σε μία πτέρυγα με σαράντα ακόμα κρατούμενους. Σύμφωνα με το Wikileaks, εκτός από τη νομική του ομάδα, για τον Ασάνζ διαμαρτυρήθηκαν επανειλημμένα και συγκρατούμενοί του στον διοικητή της φυλακής, βλέποντας τις συνθήκες υπό τις οποίες κρατείται.


Ο Ασάνζ βρισκόταν στην απομόνωση επί εννέα μήνες, και το Wikileaks να κάνει λόγο για μία σημαντική νίκη. Ωστόσο η πλευρά του Ασάνζ καταγγέλλει τα σοβαρά εμπόδια που παρεμποδίζουν την επικοινωνία με τους δικηγόρους του. Σύμφωνα με όσα έχει καταγγείλει η εκ των δικηγόρων του, Γκάρεθ Πηρς, η διοίκηση της φυλακής υψίστης ασφαλείας Μπελμαρς, όπου και κρατείται ο Ασανζ, βάζει τόσα προσκόμματα στην επαφή του με τους δικηγόρους του, ώστε η ίδια κατέφυγε στους δικηγόρους της κυβέρνησης των ΗΠΑ, για να ζητήσει τη βοήθειά τους, ώστε να κρατηθούν κάποια προσχήματα.

Η εξέταση του αιτήματος των ΗΠΑ για την έκδοσή του θα γίνει τον ερχόμενο μήνα, Φεβρουάριο 2020, ενώ σήμερα, 25 Ιανουαρίου οργανώνεται, έξω από τη φυλακή Μπελμαρς, πανευρωπαϊκή διαμαρτυρία.

Σε δύο μέρη η ακροαματική διαδικασία

Η ακροαματική διαδικασία στο Λονδίνο για να αποφασισθεί, αν ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ μπορεί να εκδοθεί στις ΗΠΑ για να αντιμετωπίσει κατηγορίες που περιλαμβάνουν αυτή της κατασκοπείας, θα χωριστεί στα δύο και το δεύτερο μισό της θα καθυστερήσει μέχρι τον Μάιο, αποφάνθηκε την Πέμπτη δικαστής. Ο 48χρονος Ασάνζ αντιμετωπίζει στις ΗΠΑ 18 κατηγορίες που περιλαμβάνουν αυτές της συνομωσίας για υποκλοπές από κυβερνητικούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές και της παραβίασης του νόμου περί κατασκοπείας. Αν καταδικασθεί, μπορεί να περάσει δεκάδες χρόνια στη φυλακή.

Έπειτα από αιτήματα της νομικής ομάδας του Ασάνζ και των δικηγόρων που αντιπροσωπεύουν τις ΗΠΑ, η δικαστής Βανέσα Μπαράιτσερ του δικαστηρίου του Ουέστμινστερ συμφώνησε πως η ακρόαση της υπόθεσης για την έκδοσή του θα αρχίσει στις 24 Φεβρουαρίου για μία εβδομάδα και οι υπόλοιπες τρεις εβδομάδες της ακροαματικής διαδικασίας θα ξεκινήσουν από τις 18 Μαΐου. Αμφότερες οι πλευρές υποστήριξαν πως χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστούν για τις ακροάσεις και να συγκεντρώσουν στοιχεία. Οι συνήγοροι του Ασάνζ υπογράμμισαν πως είναι δύσκολο να μιλούν με τον πελάτη τους, ο οποίος κρατείται στη φυλακή Μπελμάρς στο ανατολικό Λονδίνο και εμφανίσθηκε σήμερα μέσω σύνδεσης βίντεο.

«Δεν μπορούμε να μπούμε, όπως έχουμε ανάγκη, για να δούμε τον κ. Ασάνζ και να πάρουμε οδηγίες ... χρειαζόμαστε χρόνο για να το αντιμετωπίσουμε αυτό», δήλωσε ο συνήγορός του Έντουαρντ Φιτζέραλντ. Το πρώτο μέρος της ακροαματικής διαδικασίας, που θα διεξαχθεί τον Φεβρουάριο στο δικαστήριο Γούλγουιτς, θα αφορά επιχειρήματα ότι η έκδοση έχει πολιτικά κίνητρα και συνιστά κατάχρηση της διαδικασίας. Η Κλερ Ντόμπιν, η δικηγόρος που εκπροσωπεί τις αμερικανικές αρχές, είπε ότι θα ζητήσει να μην επιτραπεί στον Ασάνζ να καλέσει ανώνυμους μάρτυρες, κάτι που η νομική ομάδα του προτίθεται να πράξει. Κατά την ακροαματική διαδικασία θα καταταθούν επίσης ψυχιατρικά στοιχεία για την ψυχική του κατάσταση.

Η δικαστής Μπαράιτσερ ήταν σαφώς δυσαρεστημένη για τη «μακρά» καθυστέρηση των τριών μηνών στην ακροαματική διαδικασία, όμως συμφώνησε έστω και απρόθυμα, λέγοντας στις δύο πλευρές ότι πρέπει να τηρήσουν το τροποποιημένο χρονοδιάγραμμα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/Pressproject 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κύπρος: Πήγε διακοπές για τα γενέθλιά της και βρέθηκε στην εντατική μετά από δάγκωμα οχιάς

Διεθνή / Κύπρος: Πήγε διακοπές για τα γενέθλιά της και βρέθηκε στην εντατική μετά από δάγκωμα φιδιού

Η 40χρονη Βρετανίδα είχε πάει στην Κύπρο για να γιορτάσει τα γενέθλιά της - Ένα φίδι μήκους 1,5 μέτρου τη δάγκωσε στο πόδι την ώρα που ετοιμαζόταν να κάνει διαλογισμό
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
O Ο. Τζ. Σίμπσον πλήρωσε μαφιόζους για να δολοφονήσουν την πρώην σύζυγό του, ισχυρίζεται μάρτυρας «κλειδί»

Διεθνή / O Ο. Τζ. Σίμπσον πλήρωσε μαφιόζους για να δολοφονήσουν την πρώην σύζυγό του, ισχυρίζεται μάρτυρας «κλειδί»

Ο θρύλος του αμερικανικού ποδοσφαίρου έφυγε από τη ζωή στις 10 Απριλίου - Μετά τη διπλή δολοφονία ο μάρτυρας κατέθεσε στην αστυνομία αλλά αρνήθηκε να συνεργαστεί με τις δικαστικές Αρχές, όταν δέχτηκε απειλές για τη ζωή του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Εκλογές στην Κορατία: Ο συνασπισμός υπό τους Σοσιαλδημοκράτες απειλεί την υποστήριξη προς την Ουκρανία

Διεθνή / Εκλογές στην Κροατία: Ο συνασπισμός υπό τους Σοσιαλδημοκράτες απειλεί την υποστήριξη προς την Ουκρανία

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Κροατική Δημοκρατική Ένωση μπορεί να χάσει την πλειοψηφία από τον συνασπισμό υπό την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών με επικεφαλής τον λαϊκιστή πρόεδρο
NEWSROOM