Παραμονή της διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δυναμιτίζει το κλίμα, συνδέοντας την αποχώρηση της Τουρκίας από τη χώρα με την αναγνώριση των δικαιωμάτων της στη Μεσόγειο.

 

Το προσχέδιο των συμπερασμάτων της διάσκεψης του Βερολίνου, το οποίο διέρρευσε, προβλέπει μεταξύ άλλων και την απόσυρση των ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη. Όμως, ο Ερντογάν, μιλώντας το Σάββατο σε τελετή εγκαινίων στην Κωνσταντινούπολη, έθεσε τους δικούς του όρους.

 

«Είμαστε αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα της πολιτικής, της διπλωματίας και της στρατιωτικής δύναμης σε ζητήματα που αφορούν στη Συρία, τη Μεσόγειο και τη Λιβύη», είπε αρχικά ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος θα μετάσχει στη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, την Κυριακή.

 

«Η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι στη Λιβύη μέχρι να αναγνωριστούν τα δικαιώματά της στη Μεσόγειο και μέχρι να είναι ασφαλής η νόμιμη κυβέρνηση του λαού της Λιβύης, που έχει δεσμούς 500 χρόνων αδελφότητας με τη χώρα μας», συνέχισε ο Ερντογάν.

 

Στην ίδια ομιλία, ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στο ζήτημα της Συρίας, δηλώνοντας πως η Τουρκία όχι μόνο θα παραμείνει στη χώρα, αλλά μπορεί να προχωρήσει ακόμη περισσότερο στο εσωτερικό της, μέχρι να υπάρξει ηρεμία στα σύνορα. Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος είχε στείλει και «μήνυμα» μέσω άρθρου του στο Politico, στο οποίο απειλούσε την ΕΕ με νέα μεταναστευτική κρίση. 

Με πληροφορίες από Daily Sabah