Εκατοντάδες φυλακισμένοι δημοσιογράφοι παγκοσμίως - Οι πιο επικίνδυνες χώρες για το επάγγελμα

Εκατοντάδες φυλακισμένοι δημοσιογράφοι παγκοσμίως - Οι πιο επικίνδυνες χώρες για το επάγγελμα Facebook Twitter
0

Τουλάχιστον 250 δημοσιογράφοι είναι φυλακισμένοι σε όλο τον κόσμο, με τους περισσότερους στην Κίνα, κατήγγειλε σήμερα η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ).

Πολλοί από τους δημοσιογράφους αυτούς κατηγορούνται ότι είναι «εχθροί του κράτους» ή ότι μετέδωσαν «ψευδείς ειδήσεις», εξηγεί η μη κυβερνητική οργάνωση με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Στην έκθεσή της αναφέρεται στην Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία, την Ερυθραία, το Βιετνάμ και το Ιράν μεταξύ άλλων ως χώρες όπου είναι επικίνδυνο να ασκεί κανείς το επάγγελμα του δημοσιογράφου.


Η CPJ έχει καταγράψει τουλάχιστον 48 δημοσιογράφους που κρατούνται στην Κίνα, περισσότερους από το 2018. Ακολουθεί η Τουρκία με 47. Αν και ο αριθμός είναι μικρότερος από το 2018, όταν ήταν φυλακισμένοι 68 δημοσιογράφοι, η κατάσταση για τη δημοσιογραφία στην Τουρκία δεν έχει πραγματικά βελτιωθεί, καθώς η κυβέρνηση οδήγησε στο κλείσιμο περισσότερα από 100 μέσα ενημέρωσης, προσέφυγε εναντίον πολλών δημοσιογράφων με την κατηγορία της υποστήριξης της τρομοκρατίας, με αποτέλεσμα αυτοί να χάσουν τη δουλειά τους, ενώ εκφόβισε και πολλούς άλλους.

«Δεκάδες δημοσιογράφοι που δεν είναι φυλακισμένοι στην Τουρκία αναμένουν τη δίκη τους σε πρώτο ή δεύτερο βαθμό, ενώ άλλοι έχουν καταδικαστεί ερήμην τους και απειλούνται με σύλληψη, αν επιστρέψουν στη χώρα τους», υπογραμμίζει η ΜΚΟ.

Η κατάσταση είναι επίσης άσχημη στη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο, με 26 δημοσιογράφους να κρατούνται σε κάθε μία από αυτές τις χώρες.

Στη Σαουδική Αραβία 18 δημοσιογράφοι είναι φυλακισμένοι χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες και η CPJ εκφράζει την ανησυχία της για περιπτώσεις «ξυλοδαρμών, καψίματος και μη επαρκούς τροφής για τους πολιτικούς κρατούμενους, ανάμεσά τους και τέσσερις δημοσιογράφοι».

Ο συνολικός αριθμός των δημοσιογράφων που είναι φυλακισμένοι σε όλο τον κόσμο παραμένει πολύ υψηλός, σύμφωνα με τη ΜΚΟ, αν και είναι κατά τι μικρότερος από τους 255 που κρατούνταν το 2018 και τους 273 το 2016.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ - Σι Τζινπίνγκ: Τον Απρίλιο στην Κίνα ο Αμερικανός πρόεδρος

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Ετοιμάζει ταξίδι στην Κίνα, έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σι Τζινπίνγκ

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν, μεταξύ άλλων, για τον πόλεμο στην Ουκρανία, με τον Σι Τζινπίνγκ να επαναλαμβάνει ότι η Κίνα στηρίζει όλες τις προσπάθειες που συμβάλλουν στην ειρήνη
LIFO NEWSROOM
«Είναι εντελώς ντροπιαστικό» - Ουκρανοί στρατιώτες μιλούν για το σχέδιο ειρήνης των ΗΠΑ

Διεθνή / «Είναι εντελώς ντροπιαστικό» - Ουκρανοί στρατιώτες μιλούν για το σχέδιο ειρήνης των ΗΠΑ

Ουκρανοί στρατιώτες που βρίσκονται στο μέτωπο του πολέμου σχολιάζουν το αμερικανικό σχέδιο ειρήνης, με κάποιους να το απορρίπτουν πλήρως και άλλους να δηλώνουν πως «είναι ώρα να συμφωνήσουμε τουλάχιστον σε ένα πράγμα»
LIFO NEWSROOM
Στάρμερ για πρίγκιπα Άντριου: «Οι άνθρωποι πρέπει να παρέχουν στοιχεία στους ερευνητές»

Διεθνή / Στάρμερ για πρίγκιπα Άντριου: «Οι άνθρωποι πρέπει να παρέχουν στοιχεία στους ερευνητές»

Ο Άντριου στερήθηκε τους βασιλικούς του τίτλους και τις τιμητικές διακρίσεις τον περασμένο μήνα, καθώς η βασιλική οικογένεια προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί από τις επικρίσεις για τη σχέση του με τον Έπσταϊν
LIFO NEWSROOM