Βίντεο έφηβης για «στρατόπεδα συγκέντρωσης» μουσουλμάνων στην Κίνα γίνεται viral και προκαλεί αντιδράσεις

Βίντεο έφηβης για «στρατόπεδα συγκέντρωσης» μουσουλμάνων στην Κίνα γίνεται viral και προκαλεί αντιδράσεις Facebook Twitter
1

Ένα βίντεο μίας Αμερικανίδας έφηβης στο TikTok που κατηγορεί την Κίνα ότι βάζει μουσουλμάνους σε «στρατόπεδα συγκέντρωσης» έχει γίνει viral στο κινεζικό κοινωνικό δίκτυο.


Το επίμαχο βίντεο ξεκινά με την έφηβη να δίνει συμβουλές ομορφιάς αλλά στη συνέχεια η νεαρή ζητά από τους θεατές της να ευαισθητοποιηθούν σε ένα θέμα το οποίο περιγράφει ως ένα «άλλο Ολοκαύτωμα». Η 17χρονη Feroza Aziz έγραψε στο Twitter ότι το TikTok της απαγόρευσε τη δυνατότητα να δημοσιεύσει νέο περιεχόμενο, ως συνέπεια του βίντεο που δημοσίευσε. 

Η TikTok αρνήθηκε την κατηγορία λέγοντας ότι «δεν επεμβαίνει σε περιεχόμενο με πολιτικές ευαισθησίες».Η εταιρία απέκλεισε έναν από τους λογαριασμούς της έφηβης στο TikTok στις 15 Νοεμβρίου για την ανάρτηση ενός μη σχετικού βίντεο που παραβίασε την πολιτική του σχετικά με την τρομοκρατία, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας. Ως πρόσθετο μέτρο, στη συνέχεια μπλόκαρε το smartphone της στις 25 Νοεμβρίου, αλλά και αυτό δεν είχε καμία σχέση με τις θέσεις της σχετικά με την Κίνα. «Ο νέος της λογαριασμός και τα βίντεο, συμπεριλαμβανομένου κι εκείνου που μιλά για τις βλεφαρίδες, δεν επηρεάστηκαν και συνέχισαν να λαμβάνουν προβολές», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Από την πλευρά της, η κινεζική κυβέρνηση έχει δηλώσει σταθερά ότι τα εν λόγω στρατόπεδα παρέχουν εθελοντική εκπαίδευση και κατάρτιση, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για το αντίθετο.


Η Aziz δημοσίευσε τρία βίντεο σχετικά με τη κακομεταχείριση Μουσουλμάνων στην Κίνα, μεταξύ Κυριακής και Δευτέρας. Το πρώτο έχει κάνει περισσότερες από 1,4 εκατομμύρια προβολές στην εφαρμογή ενώ αντίγραφό του που αναρτήθηκε στο Twitter από άλλους χρήστες του TikTok προσέλκυσε περισσότερες από πέντε εκατομμύρια προβολές επιπλέον. Ανάλογες αναρτήσεις έγιναν και σε άλλα κοινωνικά δίκτυα.

Ενώ η έκδοση του TikTok που χρησιμοποιείται στην ηπειρωτική Κίνα ασκεί λογοκρισία σε ότι έχει να κάνει με το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα, η εταιρεία υποστηρίζει ότι δεν λογοκρίνει τα μηνύματα χρηστών από άλλα μέρη του κόσμου. Και σημειώνει ότι και άλλα κλιπ σχετικά με την κακομεταχείριση Μουσουλμάνων σε κινεζικά στρατόπεδα έχουν επιτραπεί να παραμείνουν στη διεθνή πλατφόρμα της, αν και δεν χαίρουν της προσοχής που κατάφερε να προκαλέσει η έφηβη.

Τα βίντεο της 17χρονης δημοσιεύθηκαν την ίδια εβδομάδα που το BBC Panorama αποκάλυψε απόρρητα έγγραφα περιγράφουν μερικά από τα μέτρα που χρησιμοποιήθηκαν για πλύση εγκεφάλου σε εκατοντάδες χιλιάδες μουσουλμάνους στη δυτική περιοχή του Xinjiang. Τα έγγραφα αυτά, υπονομεύουν τις αξιώσεις της Κίνας ότι η συμμετοχή στα στρατόπεδα είναι εθελοντική και έχει σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση του εξτρεμισμού.  Ο Πρέσβης της Κίνας στη Βρετανία απέρριψε τα έγγραφα αυτά ως «fake news».


Από την πλευρά της η 17χρονη στο βίντεο λέει πως «η ευαισθητοποίηση κάνει θαύματα» προσθέτοντας ότι «μπορούμε να φτάσουμε σε εκατομμύρια σε ολόκληρο τον κόσμο [και] να προσεγγίσουμε όσους έχουν την εξουσία να κάνουν κάτι γι 'αυτό».

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρώμη: Σε εφαρμογή από σήμερα το εισιτήριο εισόδου για τη Φοντάνα ντι Τρέβι

Διεθνή / Ρώμη: Σε εφαρμογή από σήμερα το εισιτήριο εισόδου για τη Φοντάνα ντι Τρέβι

Το νέο μέτρο εκτιμάται πως θα ενισχύσει τα δημοτικά ταμεία έως και κατά 20 εκατ. ευρώ, με τα έσοδα να προορίζονται για τη βελτίωση των υποδομών για τους τουρίστες και των υπηρεσιών που σχετίζονται με τον χώρο
THE LIFO TEAM
Νικολάς Μαδούρο: Πώς θα μπορούσαν οι δικηγόροι του να ανατρέψουν την υπόθεση εναντίον του;

Διεθνή / Νικολάς Μαδούρο: Πώς θα μπορούσαν οι δικηγόροι του να ανατρέψουν την υπόθεση εναντίον του;

Η ποινική υπόθεση κατά του Μαδούρο είναι εξαιρετικά περίπλοκη από νομικής άποψης - Ως εκ τούτου, η υπεράσπισή του ενδέχεται να επιχειρήσει διάφορους τρόπους να ανατρέψει την υπόθεση πριν φτάσει σε δίκη
THE LIFO TEAM
Ιράν: Ριψοκίνδυνες οικονομικές παραχωρήσεις από την κυβέρνηση σε μια προσπάθεια κατευνασμού της οργής των πολιτών

Διεθνή / Διαδηλώσεις στο Ιράν: Οικονομικές παραχωρήσεις από την κυβέρνηση σε μια προσπάθεια κατευνασμού της οργής των πολιτών

Σύμφωνα με στοιχεία μίας οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο αριθμός των νεκρών στις διαδηλώσεις έχει ξεπεράσει τους 35, ενώ περισσότεροι από 1.200 έχουν συλληφθεί
THE LIFO TEAM
Η Βενεζουέλα «παραδίδει» πετρέλαιο αξίας 2 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Τραμπ

Διεθνή / Η Βενεζουέλα «παραδίδει» πετρέλαιο αξίας 2 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Τραμπ

Η συμφωνία δείχνει ότι η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ανταποκρίνεται στο αίτημα του Τραμπ να ανοίξει τις αγορές της στις αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες, διαφορετικά θα διακινδυνεύσει περαιτέρω στρατιωτική επέμβαση
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια
Οι Ουιγούροι Τούρκοι (προφανώς Τούρκοι δεν υπάρχουν μόνο στην Τουρκία) για τους οποίους οι Κινέζοι είχαν πει στον Πάγκαλο ότι είναι πρόβλημα όταν αυτός ήταν ΥπΕξ...