Βίντεο έφηβης για «στρατόπεδα συγκέντρωσης» μουσουλμάνων στην Κίνα γίνεται viral και προκαλεί αντιδράσεις

Βίντεο έφηβης για «στρατόπεδα συγκέντρωσης» μουσουλμάνων στην Κίνα γίνεται viral και προκαλεί αντιδράσεις Facebook Twitter
1

Ένα βίντεο μίας Αμερικανίδας έφηβης στο TikTok που κατηγορεί την Κίνα ότι βάζει μουσουλμάνους σε «στρατόπεδα συγκέντρωσης» έχει γίνει viral στο κινεζικό κοινωνικό δίκτυο.


Το επίμαχο βίντεο ξεκινά με την έφηβη να δίνει συμβουλές ομορφιάς αλλά στη συνέχεια η νεαρή ζητά από τους θεατές της να ευαισθητοποιηθούν σε ένα θέμα το οποίο περιγράφει ως ένα «άλλο Ολοκαύτωμα». Η 17χρονη Feroza Aziz έγραψε στο Twitter ότι το TikTok της απαγόρευσε τη δυνατότητα να δημοσιεύσει νέο περιεχόμενο, ως συνέπεια του βίντεο που δημοσίευσε. 

Η TikTok αρνήθηκε την κατηγορία λέγοντας ότι «δεν επεμβαίνει σε περιεχόμενο με πολιτικές ευαισθησίες».Η εταιρία απέκλεισε έναν από τους λογαριασμούς της έφηβης στο TikTok στις 15 Νοεμβρίου για την ανάρτηση ενός μη σχετικού βίντεο που παραβίασε την πολιτική του σχετικά με την τρομοκρατία, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας. Ως πρόσθετο μέτρο, στη συνέχεια μπλόκαρε το smartphone της στις 25 Νοεμβρίου, αλλά και αυτό δεν είχε καμία σχέση με τις θέσεις της σχετικά με την Κίνα. «Ο νέος της λογαριασμός και τα βίντεο, συμπεριλαμβανομένου κι εκείνου που μιλά για τις βλεφαρίδες, δεν επηρεάστηκαν και συνέχισαν να λαμβάνουν προβολές», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Από την πλευρά της, η κινεζική κυβέρνηση έχει δηλώσει σταθερά ότι τα εν λόγω στρατόπεδα παρέχουν εθελοντική εκπαίδευση και κατάρτιση, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για το αντίθετο.


Η Aziz δημοσίευσε τρία βίντεο σχετικά με τη κακομεταχείριση Μουσουλμάνων στην Κίνα, μεταξύ Κυριακής και Δευτέρας. Το πρώτο έχει κάνει περισσότερες από 1,4 εκατομμύρια προβολές στην εφαρμογή ενώ αντίγραφό του που αναρτήθηκε στο Twitter από άλλους χρήστες του TikTok προσέλκυσε περισσότερες από πέντε εκατομμύρια προβολές επιπλέον. Ανάλογες αναρτήσεις έγιναν και σε άλλα κοινωνικά δίκτυα.

Ενώ η έκδοση του TikTok που χρησιμοποιείται στην ηπειρωτική Κίνα ασκεί λογοκρισία σε ότι έχει να κάνει με το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα, η εταιρεία υποστηρίζει ότι δεν λογοκρίνει τα μηνύματα χρηστών από άλλα μέρη του κόσμου. Και σημειώνει ότι και άλλα κλιπ σχετικά με την κακομεταχείριση Μουσουλμάνων σε κινεζικά στρατόπεδα έχουν επιτραπεί να παραμείνουν στη διεθνή πλατφόρμα της, αν και δεν χαίρουν της προσοχής που κατάφερε να προκαλέσει η έφηβη.

Τα βίντεο της 17χρονης δημοσιεύθηκαν την ίδια εβδομάδα που το BBC Panorama αποκάλυψε απόρρητα έγγραφα περιγράφουν μερικά από τα μέτρα που χρησιμοποιήθηκαν για πλύση εγκεφάλου σε εκατοντάδες χιλιάδες μουσουλμάνους στη δυτική περιοχή του Xinjiang. Τα έγγραφα αυτά, υπονομεύουν τις αξιώσεις της Κίνας ότι η συμμετοχή στα στρατόπεδα είναι εθελοντική και έχει σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση του εξτρεμισμού.  Ο Πρέσβης της Κίνας στη Βρετανία απέρριψε τα έγγραφα αυτά ως «fake news».


Από την πλευρά της η 17χρονη στο βίντεο λέει πως «η ευαισθητοποίηση κάνει θαύματα» προσθέτοντας ότι «μπορούμε να φτάσουμε σε εκατομμύρια σε ολόκληρο τον κόσμο [και] να προσεγγίσουμε όσους έχουν την εξουσία να κάνουν κάτι γι 'αυτό».

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας επισκέφθηκε φιλανθρωπική οργάνωση διανομής τροφίμων στο Σάρεϊ - «Καμία ενημέρωση για την κατάσταση της συζύγου του», λέει δημοσιογράφος του BBC
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Αλβανός δημοσιογράφος λέει ότι ο Μπελέρης είναι υποψήφιος στις Ευρωεκλογές γιατί «είναι αρεστός στη Χρυσή Αυγή»

Διεθνή / Με την υποψηφιότητα Μπελέρη η ΝΔ ψάχνει ψήφους από την άκρα δεξιά, γράφουν αλβανικά Μέσα Ενημέρωσης

Στα Τίρανα ενοχλήθηκαν από τη δήλωση Πύρρου Δήμα «η καταγωγή μου είναι από τη Χειμάρρα, την καρδιά της Βορείου Ηπείρου» - Ποιος ζητά να αφαιρεθεί η αλβανική υπηκοότητα από τον Φρέντη Μπελέρη
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Οι Ουιγούροι Τούρκοι (προφανώς Τούρκοι δεν υπάρχουν μόνο στην Τουρκία) για τους οποίους οι Κινέζοι είχαν πει στον Πάγκαλο ότι είναι πρόβλημα όταν αυτός ήταν ΥπΕξ...