Τρεις άντρες που παρέμειναν στη φυλακή του Μέριλαντ για 36 χρόνια αποφυλακίστηκαν καθώς νέα στοιχεία τους απάλλαξαν από τις κατηγορίες δολοφονίας ενός εφήβου το 1983.

 

Οι Άλφρεντ Τσέστνατ, Ράνσον Γουότκινς και Άντριου Στιούαρτ, είχαν συλληφθεί την Ημέρα των Ευχαριστιών εκείνης της χρονιάς και κατηγορήθηκαν πως σκότωσαν τον 14χρονο Ντιούιτ Ντάκετ, στον διάδρομο του γυμνασίου του για το μπουφάν που φορούσε. Ο 14χρονος δέχθηκε πυροβολισμό στον λαιμό ενώ περπατούσε για να πάει στην τάξη του. Οι τρεις άντρες καταδικάστηκαν τότε σε ισόβια.

 

 

 

Η Μέριλιν Μόσμπι, εισαγγελέας του δικαστηρίου της Βαλτιμόρης, είπε πως η επανεξέταση της υπόθεσης έφερε στο φως νέα στοιχεία και καταθέσεις από μάρτυρες, που αποδεικνύουν πως οι τρεις άντρες είναι αθώοι. 

 

Στο άκουσα της απόφασης, συγγενείς και φίλοι των τριών αντρών ξέσπασαν σε κλάματα αγκαλιάζοντας με ανακούφιση τους αγαπημένους τους, κάτι που περίμεναν εδώ και 36 χρόνια.

 

«Εκ μέρους του νομικού συστήματος, και είμαι σίγουρη πως αυτό σημαίνει ελάχιστα σε εσάς κύριοι, σας ζητώ συγγνώμη», είπε ο δικαστής Τσαρλς Πίτερς. 

 


Αστυνομικές αναφορές έδειξαν ότι πολλοί μάρτυρες είπαν στην αστυνομία πως ένα άλλο άτομο, που ήταν 18 ετών όταν έγινε το έγκλημα, ήταν ο δράστης που πυροβόλησε τον 14χρονο. Μαθητής κατέθεσε πως είχε δει τον δράστη να φεύγει από το σημείο, πετώντας το όπλο του, ενώ έφτανε η αστυνομία στο σχολείο, αλλά τότε οι αρχές είχαν εστιάσει τις έρευνές τους στους τρεις άντρες.

 

Ο φερόμενος ως δράστης πέθανε από πυροβολισμούς το 201, σύμφωνα με το Associated Press.

 

 

 

 

«Όλοι οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση -εκπαιδευτικοί, αστυνομία, κατήγοροι, δικαστές, μέσα ενημέρωσης και η κοινότητα- βιάστηκαν να βγάλουν συμπεράσματα και άφησαν την θολωμένη κρίση τους να αποκρύψει εμφανή προβλήματα με τα στοιχεία. Αυτή η υπόθεση θα πρέπει να γίνει μάθημα σε όλους πως η αναζήτηση για γρήγορες απαντήσεις μπορεί να οδηγήσει σε τραγικά αποτελέσματα», σχολίασε ο δικηγόρος του Ράνσον Γουότκινς. 

 

Με πληροφορίες από Guardian, CNN και CBS News