Τι θα γίνει με τους Ευρωπαίους στη Βρετανία μετά το Brexit - Εκατομμύρια αιτήματα παραμονής

Τι θα γίνει με τους Ευρωπαίους στη Βρετανία μετά το Brexit - Εκατομμύρια αιτήματα παραμονής Facebook Twitter
0

Σχεδόν 2 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες ζήτησαν να παραμείνουν στη Βρετανία μετά το Brexit, εκ των οποίων μισό εκατομμύριο μόνο τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της βρετανικής κυβέρνησης.

Ο συνολικός αριθμός των αιτημάτων, που είχαν γίνει στα τέλη Σεπτεμβρίου, ανερχόταν σε περισσότερα από 1,8 εκατομμύριο (1.860.200), εκ των οποίων 520.600 μόνο τον Σεπτέμβριο.

«Αυτό δείχνει μια ανησυχία. Όταν φοβίζουν τους ανθρώπους, αυτοί ανησυχούν και προσπαθούν να εξασφαλιστούν και η κυβέρνηση τους φόβισε πολύ με τον κίνδυνο μιας εξόδου χωρίς συμφωνία», σχολίασε ο Νίκολας Χάτον, ιδρυτής της The3Million, μιας ένωσης που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών στη Βρετανία. 

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον επαναλαμβάνει ότι η χώρα του θα αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου είτε έχει επιτευχθεί συμφωνία είτε όχι και δηλώνει έτοιμος για μια έξοδο χωρίς να έχει προηγηθεί συμφωνία, παρά τους κινδύνους για τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες ενός τέτοιου ενδεχομένου.

Συνολικά έχει ολοκληρωθεί η εξέταση περισσότερων από 1,5 εκατομμύριο αιτημάτων Ευρωπαίων πολιτών και στο 61% από αυτούς κρίθηκε ότι θα χορηγηθεί το καθεστώς «μονίμου κατοίκου» (settled status). Αυτό χορηγείται σε όσους έχουν ζήσει για τουλάχιστον πέντε συναπτά έτη στη Βρετανία και με αυτό τους επιτρέπεται να συνεχίσουν να εργάζονται και να επωφελούνται από τις κοινωνικές παροχές, που είχαν, και μετά το Brexit.

Σε ποσοστό 38% από αυτούς χορηγήθηκε καθεστώς «pre settled status» και αφορά αυτούς που έχουν ζήσει στη Βρετανία για μικρότερο χρονικό διάστημα. Το καθεστώς αυτό θα τους επιτρέψει να παραμείνουν άλλα 5 χρόνια στη χώρα και να κάνουν αίτηση για να τους δοθεί το καθεστώς μονίμου κατοίκου μόλις περάσουν το όριο της συνεχούς παραμονής τους στη Βρετανία για πέντε έτη.

Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι πολίτες που έκαναν αίτηση για να παραμείνουν στη Βρετανία ήταν Πολωνοί, Ρουμάνοι και Ιταλοί.

«Οι Ευρωπαίοι πολίτες είναι φίλοι μας, οικογένειά μας και γείτονές μας και θέλουμε να παραμείνουν», δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών Μπράντον Λιούις, κρίνοντας «θαυμάσιο» τον αριθμό αυτόν των αιτούντων.

Οι πολίτες της ΕΕ έχουν περιθώριο έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2020 για να καταθέσουν τον φάκελό τους στην περίπτωση που υπάρξει ένα άτακτο Brexit ή έως τις 30 Ιουνίου του 2021 αν επιτευχθεί συμφωνία για το διαζύγιο με την ΕΕ, σύμφωνα με τον ιστότοπο της βρετανικής κυβέρνησης.

Ο Νίκολας Χάτον διερωτήθηκε για τις συνέπειες που θα υποστούν αυτοί που δεν θα έχουν κάνει αίτηση ως την ημερομηνία της 31ης Δεκεμβρίου του 2020.

«Η κυβέρνηση εξακολουθεί να αρνείται να εξηγήσει τι θα συμβεί με αυτούς που δεν θα έχουν κάνει το αίτημά τους ως την καταληκτική ημερομηνία του Δεκεμβρίου του 2020. Θα έχουμε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους χωρίς χαρτιά την 1η Ιανουαρίου του 2021;», διερωτήθηκε σε δηλώσεις που έκανε στο AFP και έθιξε την περίπτωση των ηλικιωμένων ανθρώπων.

«Ορισμένοι δεν γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν ή βρίσκονται σε οίκους ευγηρίας ή είναι ασθενείς και αυτό μπορεί να έχει έναν αντίκτυπο στην φροντίδα που θα μπορούν να έχουν οι άνθρωποι αυτοί μετά το Brexit», υπογράμμισε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ επέστρεψε στον «μαγικό κόσμο» των δισεκατομμυριούχων

Διεθνή / Η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ επέστρεψε στον «μαγικό κόσμο» των δισεκατομμυριούχων

Ανεξαρτήτως της αμφιλεγόμενης παρουσίας της στα social media και των τρανσφοβικών της απόψεων, η διάσημη συγγραφέας είναι και πάλι στη λίστα του Forbes με τους δισεκατομμυριούχους του πλανήτη
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ
ΗΠΑ: Η κυβέρνηση Τραμπ αγνοεί τον Μήνα Υπερηφάνειας και ανακηρύσσει τον Ιούνιο ως «Μήνα του Title IX»

Διεθνή / ΗΠΑ: Η κυβέρνηση Τραμπ αγνοεί τον Μήνα Υπερηφάνειας και ανακηρύσσει τον Ιούνιο ως «Μήνα του Title IX»

Η ιδεολογικά υποκινούμενη παρερμηνεία του Τραμπ για το Title IX επικεντρώνεται σε μια στενή, δυαδική άποψη για το φύλο, η οποία αποκλείει την προστασία των ΛΟΑΤΚΙ+ μαθητών και φοιτητών
LIFO NEWSROOM
Ο Χάρβεϊ Γουάινστιν πρέπει να καταδικαστεί ξανά για σεξουαλικά εγκλήματα, σύμφωνα με τους εισαγγελείς

Διεθνή / Χάρβεϊ Γουάινστιν: «Πρέπει να καταδικαστεί ξανά για σεξουαλικά εγκλήματα» λένε εισαγγελείς

Η δίκη του Χάρβεϊ Γουάινσταϊν στη Νέα Υόρκη πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της, με την υπεράσπισή του να αμφισβητεί τις κατηγορίες και την εισαγγελία να τονίζει την εκμετάλλευση της εξουσίας του για σεξουαλική κακοποίηση
LIFO NEWSROOM
«Αν πεθάνω, κάντε τον θάνατό μου μοχλό»: Η Λάιλα Σουέιφ συνεχίζει την απεργία πείνας για την απελευθέρωση του γιου της

Διεθνή / «Αν πεθάνω, κάντε τον θάνατό μου μοχλό»: Η Λάιλα Σουέιφ συνεχίζει την απεργία πείνας για την απελευθέρωση του γιου της

Από το νοσοκομείο St Thomas’ στο Λονδίνο, η 68χρονη μητέρα και πανεπιστημιακός δίνει ίσως την τελευταία μάχη της απέναντι στο καθεστώς της Αιγύπτου, ζητώντας την απελευθέρωση του γιου της, φυλακισμένου ακτιβιστή και Βρετανοαιγύπτιου πολίτη
LIFO NEWSROOM