Τραμπ: Κάναμε μεγάλη χάρη στην Ευρώπη - Οι ΗΠΑ εξουδετέρωσαν το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία

Τραμπ: Κάναμε μεγάλη χάρη στην Ευρώπη - Οι ΗΠΑ εξουδετέρωσαν το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία Facebook Twitter
EPA
0

Την αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ από τη Συρία, προανήγγειλε για μία ακόμα φορά ο Ντόναλντ Τραμπ, που σχολίασε ότι οι ΗΠΑ έκαναν μεγάλη χάρη στην Ευρώπη εξουδετερώνοντας το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία.

Σε μία σειρά μηνυμάτων του στο Twitter, ο Αμερικανός πρόεδρος σχολίασε ότι οι ΗΠΑ έπρεπε να μείνουν στη Συρία για μόλις 30 μέρες, αλλά επέλεξαν τελικά να παραμείνουν και να εμπλακούν πιο βαθιά στη μάχη, «χωρίς κάποιον προφανή στόχο».

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγορεί τις ευρωπαϊκές χώρες ότι δεν δέχονται πίσω τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους. «Μας είπαν να τους κρατήσουμε στις ΗΠΑ με τεράστιο κόστος για μας», λέει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως η Ευρώπη θεωρεί τις ΗΠΑ το «κορόιδο στο ΝΑΤΟ, στο εμπόριο, σε όλα».

«Πολεμούσαν τις ΗΠΑ για δεκαετίες», συνεχίζει ο Τραμπ αναφερόμενος στους Κούρδους και πλέον δηλώνει πως «ήρθε η ώρα να τελειώνουμε με αυτούς τους γελοίους, ατελείωτους πολέμους (...) και να φέρουμε τους στρατιώτες μας πίσω στην πατρίδα. Θα πολεμήσουμε μόνο εκεί που έχουμε όφελος και μόνο για να κερδίσουμε».

Κλείνοντας, ο Αμερικανός πρόεδρος καλεί Τουρκία, Ευρώπη, Ιράν, Ιράκ, Ρωσία και Κούρδους να «κατανοήσουν την κατάσταση και να αποφασίσουν τι θέλουν να κάνουν με τους αιχμαλώτους του ISIS στη γειτονιά τους». «Βρισκόμαστε 7.000 μίλια μακριά και θα συγκρουστούμε ξανά με το ISIS αν ξαναβρεθούν κοντά μας», καταλήγει ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ. 

Αναλυτικά η δήλωση Τραμπ:

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έπρεπε να βρίσκονται στη Συρία για 30 ημέρες, πριν από πολλά – πολλά χρόνια. Ωστόσο, παραμείναμε και μπήκαμε πιο βαθιά στη μάχη χωρίς προφανή σκοπό. Όταν ανέλαβα στην Ουάσινγκτον, το Ισλαμικό Κράτος δρούσε ανεξέλεγκτα στην περιοχή. Γρήγορα εξουδετερώσαμε το 100% του χαλιφάτου του Ισλαμικού Κράτους, συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων μαχητών του, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν από την Ευρώπη.

»Ωστόσο, η Ευρώπη δεν τους ήθελε πίσω, μας είπαν να τους κρατήσουμε στις ΗΠΑ. Είπα "όχι", σας κάναμε μια μεγάλη χάρη και τώρα θέλετε από εμάς να τους κρατήσουμε στις φυλακές μας, έναντι τεράστιου κόστους. Είναι δικοί σας για να τους δικάσετε. Είπαν πάλι "όχι", σκεπτόμενοι, όπως πάντα, πως οι ΗΠΑ είναι το κορόιδο στο ΝΑΤΟ, στο εμπόριο, σε όλα.

»Οι Κούρδοι πολέμησαν μαζί μας, ωστόσο πληρώθηκαν με τεράστια ποσά και τους δώσαμε εξοπλισμό για να το κάνουν. Πολεμούσαν την Τουρκία για δεκαετίες. Συγκρατούσα αυτό τον πόλεμο για περίπου τρία χρόνια, ωστόσο έχει έρθει η ώρα να τελειώνουμε με αυτούς τους γελοίους, ατελείωτους πολέμους, πολλοί εκ των οποίων είναι μεταξύ φυλών, και να φέρουμε τους στρατιώτες μας πίσω στην πατρίδα. Θα πολεμήσουμε μόνο εκεί που έχουμε όφελος και μόνο για να κερδίσουμε.

»Η Τουρκία, η Ευρώπη, το Ιράν, το Ιράκ, η Ρωσία και οι Κούρδοι πρέπει, τώρα, να κατανοήσουν την κατάσταση και τι θέλουν να κάνουν με τους αιχμάλωτους μαχητές του ISIS στη «γειτονιά» τους. Όλοι τους μισούν το ISIS, έχουν υπάρξει αντίπαλοι για χρόνια. Βρισκόμαστε 7.000 μίλια μακριά και θα συγκρουστούμε ξανά με το ISIS αν ξαναβρεθούν κοντά μας!»

Μετά την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για αποχώρηση των στρατευμάτων, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διεμήνυσε πως η επίθεση στη βόρεια Συρία μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή: «Είναι μια φράση την οποία επαναλαμβάνουμε συνεχώς: μπορεί να εισβάλουμε οποιαδήποτε νύχτα χωρίς προειδοποίηση. Δεν τίθεται θέμα να ανεχθούμε περισσότερο τις απειλές των τρομοκρατικών οργανώσεων».

Ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε πως σχεδιάζει να επισκεφτεί την Ουάσιγκτον για να συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ, μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου για να συζητήσουν για τη λεγόμενη «ασφαλή ζώνη» στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας, εκφράζοντας την ελπίδα να επιλυθεί η διαφωνία των δύο κρατών σχετικά με τα μαχητικά αεροπλάνα F-35.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΕΤΕΡ ΜΑΓΙΑΡ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΒΙΚΤΟΡ ΟΡΜΠΑΝ

Διεθνή / Ουγγαρία: Ποιος είναι ο Πέτερ Μαγυάρ, ο πολιτικός που προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενόψει εκλογών

Από το εσωτερικό του συστήματος εξουσίας στην ηγεσία της αντιπολίτευσης, ο 45χρονος πολιτικός επιχειρεί να ανατρέψει την κυριαρχία του Όρμπαν έπειτα από 16 χρόνια στην εξουσία
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

Διεθνή / Ο Τραμπ δημοσίευσε στα social βίντεο «με ωμές εικόνες βίας» από τη δολοφονία γυναίκας

O Αμερικανός πρόεδρος για άλλη μία φορά χρησιμοποιεί τον θάνατο μίας γυναίκας για να ενισχύσει το αίσθημα φόβου γύρω από τη μετανάστευση και να στηρίξει πολιτικές μαζικών απελάσεων
THE LIFO TEAM
Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα την playlist που ακούει το πλήρωμα του Artemis II στο ταξίδι προς τη Σελήνη

Διεθνή / Η NASA μοιράστηκε την playlist του Artemis II για το ταξίδι στη Σελήνη

Από το Pink Pony Club της Τσάπελ Ρόαν μέχρι το Under Pressure των Queen και David Bowie, η NASA μοιράστηκε τα τραγούδια που έχουν επιλέξει οι αστροναύτες του Artemis II για τα πρωινά τους ξυπνήματα στο διάστημα. Η λίστα συνδέεται με μια παράδοση που ξεκινά από την εποχή του Apollo
THE LIFO TEAM