Η πρώτη δήλωση του Μπόρις Τζόνσον μετά την εκλογή του ως επόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας είναι ενδεικτική των προθέσεων του για το Brexit. 

 

Aαφού επελέγη από τα μέλη του Συντηρητικού κόμματος να διαδεχθεί την Τερέζα Μέι στην πρωθυπουργία της χώρας δεσμεύτηκε να ολοκληρώσει το Brexit έως τις 31 Οκτωβρίου. 

 

«Θα δραστηριοποιήσουμε τη χώρα. Θα φέρουμε εις πέρας το Brexit στις 31 Οκτωβρίου και θα εκμεταλλευθούμε όλες τις ευκαιρίες που θα φέρει», δήλωσε ο Τζόνσον σε ομιλία του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Λίγο μετά προχώρησε και σε ανάλογη τοποθέτηση στο Twiiter όπου ανέφερε επίσης πως στόχος του είναι να επανενώσει το κόμμα του και να νικήσει τον Τζέρεμι Κόρμπιν στις επόμενες εκλογές.

 

 

Η επιλογή του Τζόνσον έχει ήδη προκαλέσει τριγμούς εντός των Τόρις, καθώς ο πρώτην υπουργός Εξωτερικών και πρώην δήμαρχος του Λονδίνου είναι απόλυτος υποστηρικτής του Brexit, ακόμα και χωρίς συμφωνία αποχώρησης. Η νίκη του Τζόνσον οδηγεί το Ηνωμένο Βασίλειο προς μια αντιπαράθεση με την ΕΕ για το Brexit και προς μια συνταγματική κρίση εντός της χώρας, καθώς οι Βρετανοί βουλευτές έχουν δεσμευθεί να καταψηφίσουν την όποια κυβέρνηση προσπαθήσει να βγάλει τη χώρα εκτός του μπλοκ χωρίς μια συμφωνία διαζυγίου.

 

Η επικράτηση του Τζόνσον αναμένεται να προκαλέσει τριγμούς ΚΑΙ στο Συντηρητικό Κόμμα. Πληροφορίες των Times ανέφεραν πως ο Άλαν Ντάνκαν, υποστηρικτής της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, «υπέβαλε την επιστολή παραίτησής του σήμερα το πρωί».