Βροχή από εκατομμύρια ακρίδες στη Σαρδηνία - Σε απόγνωση οι αγρότες

Βροχή από εκατομμύρια ακρίδες στη Σαρδηνία - Σε απόγνωση οι αγρότες Facebook Twitter
0

Η επιδρομή εκατομμυρίων ακριδών στην κεντρική Σαρδηνία προκαλεί την ανησυχία των αγροτών της περιοχής, όπου περίπου 25.000 στρέμματα γης έχουν ήδη καταστραφεί από τα έντομα.

Σύμφωνα με ειδικούς, είναι η πρώτη φορά τα τελευταία 60 και πλέον χρόνια που ένα τέτοιο φαινόμενο καταγράφεται. Οι πληγείσες ζώνες βρίσκονται στις κοινότητες Νουόρο, Οτάνα και Οράνι. «Αυτά τα έντομα τρώνε τα πάντα, δημητριακά, φρούτα, λαχανικά. Δεν μπορούμε πλέον να ταΐζουμε τα ζώα μας (...)» εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ντανιέλε Σεντά, ένας κτηνοτρόφος από το Οράνι. «Δεν καλλιεργούμε πλέον σε ορισμένα χωράφια καθώς αυτό θα απαιτούσε πολύ μεγαλύτερες επενδύσεις και αυτά τα εδάφη αποτελούν την ιδανική περιοχή για τις ακρίδες, για να αφήσουν τα αυγά τους» συμπλήρωσε.

Από τα εγκαταλελειμμένα εδάφη, οι ακρίδες, οι οποίες μπορούν να διανύσουν 4-6 χλμ την ημέρα, καταλαμβάνουν τα βοσκοτόπια για να μπορέσουν να τραφούν. «Η άνοδος της θερμοκρασίας, που συνδέεται με την κλιματική αλλαγή, είναι ένα φαινόμενο, το οποίο ενθαρρύνει τον πολλαπλασιασμό του είδους» αναφέρει στο AFP ο Ινάσιο Φλόρις, καθηγητής εντομολογίας του πανεπιστημίου της Σάσαρι, στο βόρειο τμήμα της νήσου.

Πριν από καμιά δεκαριά ημέρες, όταν η εισβολή φαίνεται πως είχε φθάσει στην κορύφωσή της, τα δέντρα και οι αυλές των αγροκτημάτων είχαν καλυφθεί από τα έντομα. «Μια λύση με τη χρήση χημικών δεν εξετάζεται, καθώς θα ήταν αναποτελεσματική και ο περιβαλλοντικός αντίκτυπός της θα ήταν πολύ σημαντικός» σημείωσε ο Φλόρις.

Από την πλευρά της, η μεγαλύτερη αγροτική ένωση της Ιταλίας, η Coldiretti, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας τις οικονομικές επιπτώσεις στους αγρότες της περιοχής.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η σκιά του πολέμου επιστρέφει στην Ευρώπη»: Η Βρετανία προετοιμάζει την κοινωνία για ενδεχόμενο πόλεμο

Διεθνή / «Η σκιά του πολέμου επιστρέφει στην Ευρώπη»: Η Βρετανία προετοιμάζει την κοινωνία για ενδεχόμενο πόλεμο

«Εξετάζουμε τι σημαίνει μια σύγκρουση για ολόκληρη την κοινωνία και ποιος είναι ο ρόλος του καθενός» δήλωσε ο Βρετανός υφυπουργός Άμυνας αρμόδιος για τις ένοπλες δυνάμεις
THE LIFO TEAM
Ουκρανία ΗΠΑ ΕΕ

Διεθνή / Ουκρανία: Το σχέδιο των ΗΠΑ προβλέπει ένταξη στην ΕΕ το 2027 - Οι Ευρωπαίοι αντιδρούν

Η ένταξη από την 1η Ιανουαρίου 2027 «προβλέπεται, αλλά παραμένει αντικείμενο διαπραγμάτευσης», με την Ουάσινγκτον να τάσσεται υπέρ της επίσπευσης, όπως αναφέρει πηγή με γνώση των συνομιλιών
THE LIFO TEAM
Βασιλιάς Κάρολος: Ηχογράφησε μήνυμα όπου μιλά πρώτη φορά για τον καρκίνο

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Ηχογράφησε μήνυμα όπου μιλά πρώτη φορά για τον καρκίνο

Αυτό θα αποτελέσει μια σπάνια ενημέρωση για την κατάσταση της υγείας του Βρετανού μονάρχη, ο οποίος υποβάλλεται σε θεραπεία από τότε που αποκάλυψε τη διάγνωσή του τον Φεβρουάριο του 2024
THE LIFO TEAM