Δημοτικά σχολεία στη Νότια Κορέα γέμισαν με ηλικιωμένους για να μην κλείσουν

Δημοτικά σχολεία στη Νότια Κορέα γέμισαν με ηλικιωμένους για να μην κλείσουν Facebook Twitter
0

Για να αποφύγουν την κατάργηση τάξεων στα δημοτικά σχολεία λόγω της έλλειψης μαθητών στη Νότια Κορέα στράφηκαν προς τους ηλικιωμένους.


Εξαιτίας της γρήγορης γήρανσης του πληθυσμού και της εγκατάλειψης της υπαίθρου, τα δημοτικά σχολεία στην επαρχία της Νότιας Κορέας αντιμετωπίζουν έλλειψη μαθητών. Προκειμένου λοιπόν να αποφύγουν να καταργήσουν κάποιες τάξεις, μερικά σχολεία στρέφονται πλέον στους ηλικιωμένους, τις αναλφάβητες γιαγιάδες, οι οποίες όταν ήταν νέες δεν μπόρεσαν να πάνε στο σχολείο διότι θεωρούνταν ότι δεν ήταν εκεί η θέση των γυναικών.

Η κορεατική κοινωνία είναι εδώ και αιώνες πατριαρχική. Η προτίμηση στα αγόρια είναι τέτοια που ακόμη και σήμερα οι γιατροί δεν έχουν το δικαίωμα να αποκαλύπτουν το φύλο των εμβρύων στους γονείς τους. Έτσι, μέχρι τη δεκαετία του 1960 δεν ήταν περίεργο τα κορίτσια να μην πηγαίνουν στο σχολείο, κυρίως στην επαρχία.

Έρευνα που διεξήχθη το 2017 αποκάλυψε ότι το 67% των Νοτιοκορεατών άνω των 80 ετών δεν γνωρίζουν να γράφουν και να διαβάζουν, όμως το ποσοστό είναι πολύ μεγαλύτερο μεταξύ των γυναικών.

«Η γιαγιά μου μου έλεγε ότι μια γυναίκα που έχει γνώσεις πάντα καταλήγει να επαναστατεί. Γι' αυτό μου απαγόρευσε να πάω στο σχολείο», θυμάται η 75χρονη Γιανγκ Σέον- για, η οποία μαθαίνει να γράφει σε ένα σχολείο στη Σουντσεόν.

Η αντίθεση με τη σύγχρονη αντίληψη στη Νότια Κορέα, όπου η εκπαίδευση αποτελεί προτεραιότητα για τις οικογένειες, είναι μεγάλη.

Η τεράστια βιομηχανική άνοδος της Νότιας Κορέας, που έφτασε στην 11η θέση παγκοσμίως μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, συνοδεύτηκε από την εγκατάλειψη της υπαίθρου, η οποία συνεχίζεται και σήμερα.

Μέσα σε 30 χρόνια ο πληθυσμός των οικογενειών της υπαίθρου μειώθηκε κατά σχεδόν 70%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Παράλληλα η υπερανταγωνιστική κοινωνία της Νότιας Κορέας αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα υπογεννητικότητας, καθώς πολλές γυναίκες επιλέγουν να μην κάνουν παιδιά προκειμένου να μην βλάψουν την καριέρα τους.

Ο δείκτης γεννητικότητας ήταν 4,53 το 1970 και πέρυσι έπεσε κάτω από το 1, ένας από τους πιο χαμηλούς δείκτες παγκοσμίως. Ο πληθυσμός της Νότιας Κορέας είναι τώρα 51 εκατομμύρια, όμως το 2067 αναμένεται να πέσει στα 39 εκατομμύρια, με τη μέση ηλικία τότε να ανέρχεται στα 62 έτη, σύμφωνα με τις δημογραφικές προβλέψεις.

«Η Νότια Κορέα αντιμετωπίζει μια διαδικασία γήρανσης σε έναν άνευ προηγουμένου ρυθμό», σχολιάζει η Τσο Σουνγκ- Χο του κορεατικού ινστιτούτου για την Υγεία και τις Κοινωνικές Υποθέσεις.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ /  AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΠΟΛΕΜΟΣ

Διεθνή / Διαπραγματευτές των ΗΠΑ στο Ισλαμαμπάντ - «Όχι» σε συνάντηση λέει το Ιράν

Σε κλίμα αβεβαιότητας και έντασης κινούνται οι διπλωματικές διεργασίες, καθώς οι ΗΠΑ στέλνουν διαπραγματευτές στο Ισλαμαμπάντ, ενώ το Ιράν απορρίπτει το ενδεχόμενο άμεσων συνομιλιών
THE LIFO TEAM
ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΧΑΡΙ

Διεθνή / Πρίγκιπας Χάρι: «Θα είμαι πάντα μέλος της βασιλικής οικογένειας»

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Κίεβο, ο πρίγκιπας Χάρι προκάλεσε συζητήσεις με τις δηλώσεις του για τον ρόλο του στη βασιλική οικογένεια αλλά και με τις παρεμβάσεις του για τον πόλεμο
THE LIFO TEAM
ΜΟΤΖΤΑΜΠΑ ΧΑΜΕΝΕΪ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / NYT: Σοβαρά τραυματισμένος ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ - Στα χέρια των Φρουρών της Επανάστασης η εξουσία στο Ιράν

Παραμένει διανοητικά υγιής, όμως φέρει σοβαρά τραύματα, καθώς έχει υποβληθεί σε τρεις επεμβάσεις στο ένα πόδι, με πιθανή τοποθέτηση προσθετικού μέλους, ενώ έχει χειρουργηθεί και στο ένα χέρι
THE LIFO TEAM
Η κυβέρνηση Τραμπ επαναφέρει το εκτελεστικό απόσπασμα για να «ενισχύσει» τη θανατική ποινή

Διεθνή / Η κυβέρνηση Τραμπ επαναφέρει το εκτελεστικό απόσπασμα για να «ενισχύσει» τη θανατική ποινή

Ο Τραμπ ζητά επίσης από το υπουργείο Δικαιοσύνης να επιδιώκει τη θανατική ποινή όπου αυτή προβλέπεται από τον νόμο, όταν κατηγορούμενοι είναι παράτυποι μετανάστες
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΡΕΖΑ ΠΑΧΛΑΒΙ

Διεθνή / Ρεζά Παχλαβί: Ο εξόριστος πρίγκιπας καλεί τον Φρίντριχ Μερτς να διακόψει τις συνομιλίες με το καθεστώς στην Τεχεράνη

Η επίσκεψη του εξόριστου πρίγκιπα του ιρανικού θρόνου στο Βερολίνο έχει προκαλέσει αντιδράσεις, ενώ υπουργοί της γερμανικής κυβέρνησης αρνήθηκαν να συναντηθούν μαζί του
THE LIFO TEAM