Ιράν: 30 συλλήψεις για «παράνομο» πριβέ μάθημα γιόγκα

Ιράν: 30 συλλήψεις για «παράνομο» πριβέ μάθημα γιόγκα Facebook Twitter
1

Τριάντα άτομα που παρακολουθούσαν πριβέ μάθημα γιόγκα συνελήφθησαν στο Ιράν, όπου η επαγγελματική διδαχή της ινδουιστικής πρακτικής είναι παράνομη. 

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, οι μαθητές συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια μιας ιδιωτικής συνεδρίας γιόγκα σε σπίτι της πόλης Γκοργκάν. Το μάθημα ήταν μεικτό και συμμετείχαν τόσο άνδρες όσο και γυναίκες. Το καθεστώς στο Ιράν απαγορεύει διά νόμου τις κοινές αθλητικές δραστηριότητες μεταξύ ανδρών και γυναικών. 

Κατά τις τοπικές δικαστικές αρχές, ο δάσκαλος γιόγκα, που επίσης συνελήφθη, δεν είχε άδεια για τα μαθήματα αλλά διαφήμιζε τις συνεδρίες στο Instagram. Οι δυνάμεις ασφαλείας παρακολουθούσαν εδώ και καιρό το σπίτι του δασκάλου. Οι αρχές υποστήριξαν επίσης ότι οι συμμετέχοντες φορούσαν «ακατάλληλα ρούχα» και «συμπεριφέρονταν απρεπώς», χωρίς να δώσουν περαιτέρω λεπτομέρειες. 


Η διάδοση της είδησης έχει προκαλέσει δημόσιο κύμα κατακραυγής αλλά και φόβου, αφού αρκετοί είναι εκείνοι που ακυρώνουν τα μαθήματά τους μετά την τελευταία εξέλιξη, σύμφωνα με αναφορές στο Twitter. 

Εκτός νόμου και η Zumba

Εκτός από τη διδασκαλία της γιόγκα, το Ιράν έχει απαγορεύσει από το 2017 τη Zumba και οποιαδήποτε άλλη συναφή πρακτική, καθώς «έρχονται σε αντίθεση με την ισλαμιστική ιδεολογία». Λίγο μετά την επίσημη απαγόρευση, τέσσερις άνδρες και δύο γυναίκες είχαν συλληφθεί, τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς, επειδή χόρευαν Zumba στους ρυθμούς κολομβιανής μουσικής. Οι γυναίκες κατηγορήθηκαν επίσης ότι δεν φορούσαν «ως όφειλαν» χιτζάμπ. 

Στην χώρα γίνονται κατά καιρούς δημόσιες συναθροίσεις γιόγκα, αλλά τα ιδιωτικά μαθήματα που προωθούνται μέσω social media διώκονται ως «αντι-ισλαμιστικά» από τις αρχές, που έχουν επιβάλει αυστηρό έλεγχο στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Το Twitter επισήμως απαγορεύεται στο Ιράν, ενώ και το Instagram παρακολουθείται στενά.

Μόλις αυτή την εβδομάδα οι λογαριασμοί τριών μουσικών δρόμου έκλεισαν από τις αρχές του Ιράν, με την κατηγορία διασποράς «εγκληματικού περιεχομένου». Η τραγουδίστρια Negar Moazzam ερευνάται ενδελεχώς με την κατηγορία ότι τραγούδησε για τουρίστες στην επαρχία του Ισφαχάν και ο λογαριασμός της στο Instagram είναι πια ανενεργός.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια