Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ευχαριστεί την Ελλάδα και τις άλλες χώρες που προσέφεραν βοήθεια στη χώρα, η οποία πλήττεται από δεκάδες πυρκαγιές.

 

Πυρκαγιές κατέστρεψαν χθες, Πέμπτη, δεκάδες κατοικίες στο κέντρο του Ισραήλ και η κατάσταση ετοιμότητας παραμένει σήμερα αυξημένη εξαιτίας ενός καύσωνα που πλήττει το σύνολο της ισραηλινής επικράτειας. Σήμερα απέμεναν μερικές μικρές εστίες, αφού το μεγαλύτερο μέρος των πυρκαγιών κατασβέσθηκε χθες. Πολλές οδοί παραμένουν ακόμη κλειστές για την κυκλοφορία και η αστυνομία ζήτησε από τους πολίτες να παραμείνουν σε αυξημένη επιφυλακή. Σύμφωνα με τις πυροσβεστικές υπηρεσίες, από 35 έως 42 κατοικίες καταστράφηκαν χθες, Πέμπτη, από τη φωτιά. Οικογένειες υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και δεν υπήρξαν τραυματίες από τις διάφορες πυρκαγιές, σύμφωνα με την αστυνομία.

 

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος συγκάλεσε σήμερα το πρωί κυβερνητική συνεδρίαση για την αντιμετώπιση της κρίσης, χαιρέτισε τις προσπάθειες των πυροσβεστών και των δυνάμεων ασφαλείας στη μάχη εναντίον των πυρκαγιών. Ο Νετανιάχου ευχαρίστησε εξάλλου χώρες που έστειλαν αεροπλάνα για να βοηθήσουν στην κατάσβεση. «Έχουμε δεχθεί προς το παρόν βοήθεια από την Ελλάδα, την Κροατία, την Ιταλία, την Κύπρο και την Αίγυπτο και είμαστε ευγνώμονες προς όλες αυτές τις χώρες», δήλωσε ο πρωθυπουργός σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του. Ο Νετανιάχου δεσμεύθηκε εξάλλου να ενισχύσει τις δυνατότητες του Ισραήλ στη μάχη κατά των πυρκαγιών.

 

Ελλάδα, Ιταλία, Κύπρος και Κροατία ανάμεσα στις χώρες που έστειλαν βοήθεια

 

Στην βοήθεια που στέλνει η Ε.Ε. στο Ισραήλ για την αντιμετώπιση των μεγάλων δασικών πυρκαγιών που μαίνονται στο κεντρικό τμήμα της χώρας, εντάχθηκαν τα δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη Canader CL 415, που έστειλε η Ελλάδα, ανταποκρινόμενη άμεσα στο αίτημα της ισραηλινής κυβέρνησης για συνδρομή και τα οποία θα συμμετάσχουν από σήμερα στις επιχειρήσεις. Τα δύο ελληνικά πυροσβεστικά αεροσκάφη εστάλησαν αμέσως, στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας με το Ισραήλ, ωστόσο μετά από ενημέρωση από τις Βρυξέλλες, ότι ζητήθηκε συνδρομή και από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, τα δυο Canader εντάχθηκαν στην ευρωπαϊκή βοήθεια και αυτό σημαίνει ότι το κόστος μεταφοράς τους καλύπτεται κατά 75% από την Ε.Ε.

 

Άμεσα επίσης ανταποκρίθηκαν στο αίτημα για συνδρομή από την Ευρώπη προς το Ισραήλ, με πυροσβεστικά αεροσκάφη, η Ιταλία, η Κύπρος και η Κροατία, ενώ αναμένονταν η αποστολή βοήθειας και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ