Εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας: «Διαπραγματευτείτε τώρα, μετά το 2020 θα είναι πολύ χειρότερα», λέει ο Τραμπ στους Κινέζους

Εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας: «Διαπραγματευτείτε τώρα, μετά το 2020 θα είναι πολύ χειρότερα», λέει ο Τραμπ στους Κινέζους Facebook Twitter
1

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απαίτησε από την Κίνα να κλείσει μια διμερή συμφωνία για το εμπόριο με την κυβέρνησή του «τώρα», διαμηνύοντας στο Πεκίνο ότι θα βρεθεί αντιμέτωπο με «πολύ χειρότερη» κατάσταση εάν η διαπραγμάτευση συνεχιστεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. 

Όλα αυτά ενώ είναι σε εξέλιξη ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας, Κινεζικά προϊόντα αξίας 250 δισεκατομμυρίων και πλέον που εξάγονται στις ΗΠΑ υφίστανται τιμωρητικούς τελωνειακούς δασμούς, οι οποίοι αυξήθηκαν από το 10% στο 25% προχθές. Την ίδια ημέρα ο Τραμπ διέταξε την κυβέρνησή του να κινήσει τη διαδικασία για την επιβολή βαρύτερων τελωνειακών δασμών στα εναπομείναντα εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα, αξίας περίπου 300 δισεκ. δολαρίων ακόμη.

Αν αποφασιστεί, η αύξηση των δασμών θα χρειαστεί πιθανόν αρκετούς μήνες για να τεθεί σε εφαρμογή, όμως η κίνηση επιτρέπει στον Ρεπουμπλικάνο να σφίξει κι άλλο τη θηλιά στην Κίνα, εν μέσω των δύσκολων διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

«Θεωρώ πως η Κίνα αισθάνθηκε ότι ηττήθηκε τόσο άσχημα στην πρόσφατη διαπραγμάτευση, που μπορεί κάλλιστα να περιμένει ως τις επόμενες εκλογές, το 2020, για να δει μήπως μπορεί να φανεί τυχερή και να κερδίσει κάποιος Δημοκρατικός -- περίπτωση στην οποία θα συνεχίσει να κλέβει από τις ΗΠΑ πάνω από 500 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο», ανέφερε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Το μόνο πρόβλημα είναι πως ξέρει ότι θα κερδίσω (έχω τους καλύτερους αριθμούς για την οικονομία και την απασχόληση στην ιστορία των ΗΠΑ, και πολλά περισσότερα) κι η συμφωνία θα γίνει πολύ χειρότερη γι' αυτήν αν πρέπει να τη διαπραγματευθούμε στη δεύτερη θητεία μου. Θα ήταν σοφό από μέρους της να ενεργήσει τώρα, αλλά [στο μεταξύ] λατρεύω να εισπράττω μεγάλους δασμούς», πρόσθεσε, πληκτρολογώντας τις λέξεις «μεγάλους δασμούς» με κεφαλαία γράμματα για έμφαση, όπως το συνηθίζει.

Σε προηγούμενο tweet του, ο Τραμπ προέτρεψε τις αμερικανικές βιομηχανίες και εταιρείες να παράγουν οι ίδιες στις ΗΠΑ προϊόντα που θέλουν αντί να εισάγουν κινεζικά, για να αποφύγουν τον κίνδυνο να επηρεαστούν από τους δασμούς.

«Ποιος είναι ένας πολύ εύκολος τρόπος να αποφύγετε τους τελωνειακούς δασμούς; Κατασκευάστε τα αγαθά σας και τα προϊόντα σας στην παλιά καλή Αμερική. Είναι πολύ απλό!», διαβεβαίωσε.

Τα μέτρα που διέταξε να ληφθούν ο Τραμπ θεωρητικά σκοπεύουν να αποθαρρυνθούν οι εισαγωγές από τον ασιατικό γίγαντα, καθιστώντας τα κινεζικά προϊόντα ακριβότερα αλλά, στην πράξη, μάλλον πρόκειται να πλήξουν αμερικανικές εταιρείες και Αμερικανούς καταναλωτές.

Την καταβολή των δασμών την επωμίζονται στα τελωνεία οι αμερικανικές εταιρείες που εισάγουν κινεζικά προϊόντα, όχι οι κινεζικές εξαγωγικές εταιρείες, κι εν μέρει το κόστος μετακυλίεται στους Αμερικανούς καταναλωτές, τα προϊόντα που αγοράζουν οι οποίοι γίνονται ακριβότερα.

Η οργάνωση Trade Partnership υπολόγισε ότι η αύξηση των τελωνειακών δασμών που τέθηκε σε ισχύ την Παρασκευή θα ακριβύνει τις ετήσιες αγορές μιας τετραμελούς αμερικανικής οικογένειας κατά 767 δολάρια.

Το Πεκίνο απαντά πως δεν προτίθεται να κάνει πίσω μπροστά στις απειλές του Λευκού Οίκου. «Η Κίνα δεν θα παραδοθεί λόγω της πίεσης», ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Γκάο Φενγκ.

Ο πιο πρόσφατος γύρος των σινοαμερικανικών διαπραγματεύσεων για το εμπόριο, την Πέμπτη και την Παρασκευή στην Ουάσινγκτον, δεν οδήγησε σε συμφωνία. Οι συνομιλίες αναμένεται να συνεχιστούν, πάντως η ημερομηνία δεν έχει οριστεί ακόμη.

Διεθνή
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να πείσει Ισραήλ και Ιράν πως έχουν «κερδίσει» αμφότεροι, επιδιώκει η διεθνής κοινότητα

Διεθνή / Ανάλυση Skynews: Πώς ΗΠΑ και σύμμαχοι φτιάχνουν κόκκινη γραμμή για να μην προκληθεί γενικευμένος πόλεμος Ισραήλ-Ιράν

Η επίθεση της Τεχεράνης με 350 πυραύλους και ρουκέτες σε ισραηλινό έδαφος σε απάντηση του βομβαρδισμού της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό - Οι προειδοποιήσεις και το παρασκήνιο
NEWSROOM
Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Διεθνή / Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Το αγαπημένο παιδί της μόδας, η Ίβι Γκετί παρευρέθηκε στο Met Gala το 2022 και το 2023, ενώ την ίδια ώρα είναι κεντρικό πρόσωπο στις εβδομάδες μόδας της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Παρισιού
NEWSROOM
Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Διεθνή / Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Ο Λεονίντ Βολκόφ οργάνωνε τις πολιτικές εκστρατείες του Αλεξέι Ναβάλνι, ζώντας αυτοεξόριστος στη Λιθουανία και πρόσφατα δέχτηκε επίθεση εκεί με σφυρί. Τώρα δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στην Πολωνία
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Γνωρίζω πως σε πολλούς δεν θα αρέσει, αλλά έχει και τα δίκια του:Αν το διακρατικό εμπόριο δεν είναι ισοσκελισμένο, αποτελεί πρόβλημα για τα εμπλεκόμενα κράτη (πιεστικότερο για τα ελλειμματικά).Ο Trump κάνει το αυτονόητο: Ρυθμίζει τη στρεβλή παγκοσμιοποίηση σε ό,τι αφορά την Αμερικανική Οικονομία, ως προς το διακρατικό εμπόριο.Το ό,τι πραγματοποιεί ό,τι είχε προεκλογικά υποσχεθεί στους ψηφοφόρους του (εκείνων η γνώμη μετρά), είναι κάτι που (δυστυχώς) δεν το συναντάς συχνά στην παγκόσμια πολιτική σκηνή και ίσως να είναι αυτό που θα του εξασφαλίσει δεύτερη θητεία.Όντως η δημοφιλία του αυτή τη στιγμή είναι περί το 48%