Σε τεταμένη ατμόσφαιρα, χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν σήμερα σε όλη τη Γαλλία τιμώντας την Εργατική Πρωτομαγιά ενώ σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν στο Παρίσι μεταξύ των ακροαριστερών Black Blocs και της αστυνομίας. 

 

Μέχρι το μεσημέρι οι αρχές είχαν προχωρήσει σε 9.016 ελέγχους και 165 προσαγωγές.


Η πορεία των συνδικάτων στη γαλλική πρωτεύουσα επρόκειτο να ξεκινήσει γύρω στις 14.30, όμως από τις 10.00 το πρωί είχαν αρχίσει να συγκεντρώνονται στο Μονπαρνάς μέλη των «Κίτρινων Γιλέκων», στην κεφαλή της πορείας που πρόκειται να κατευθυνθεί στην Πλας ντ' Ιταλί.

 

EPA
EPA

 

EPA
EPA

 

EPA
EPA

 

Το μεσημέρι, μερικές εκατοντάδες αντικαπιταλιστές διαδηλωτές, που είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους και ήταν ντυμένοι στα μαύρα, άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα όπως «όλοι σιχαίνονται την αστυνομία» και στη συνέχεια εκτόξευσαν διάφορα αντικείμενα προς τις δυνάμεις ασφαλείας. Οι αστυνομικοί απάντησαν με βομβίδες κρότου-λάμψης και με δακρυγόνα. Ένας διαδηλωτής τραυματίστηκε στο κεφάλι.


Σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου ο Φιλιπ Μαρτινέ, ο γενικός γραμματέας του συνδικάτου CGT, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το μπλοκ του οποίου ήταν επικεφαλής, αφού δέχτηκε επίθεση από κάποιους ακραίους.

 

Ένα μέλος του CGT που ήταν αυτόπτης μάρτυρας του επεισοδίου είπε ότι ακριβώς πριν ξεκινήσει η πορεία ο συνδικαλιστής βρέθηκε εν μέσω των συγκρούσεων μεταξύ των Black Blocs και των δυνάμεων ασφαλείας. Κατάφερε να υποχωρήσει σε ένα γειτονικό δρόμο όπου όμως "μια ομάδα ατόμων" άρχισε να εκτοξεύει μπουκάλια εναντίον του.


Οι αρχές είχαν δώσει εντολή να παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα της περιοχής. Ένταση επικρατούσε κυρίως γύρω από το εστιατόριο La Rotonde, που είχε αποκλειστεί για να μην έχει την τύχη του Fouquet το οποίο πυρπολήθηκε στις 16 Μαρτίου. Το La Rotonde έχει συνδεθεί με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν γιατί εκεί είχε γιορτάσει το γεγονός ότι πέρασε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών πριν από δύο χρόνια.

 

Εκτός από το Παρίσι, σε πολλές άλλες πόλεις - Μονπελιέ, Μπεζανσόν, Νάντη, Στρασβούργο, Μπορντό - οργανώθηκαν διαδηλώσεις, χωρίς να σημειωθούν επεισόδια.

 

Σε ορισμένες πόλεις, όπως στη Λιόν, οι αρχές είχαν απαγορεύσει τις πορείες στο κέντρο. «Ευχαριστούμε για τη Νοτρ Νταμ, αλλά δώστε κάτι και στους Άθλιους», έγραφε ένα από τα πανώ που κρατούσαν οι συγκεντρωμένοι στη Λιλ.

 

EPA
EPA

 

EPA
EPA

 

EPA
EPA

 

EPA
EPA