Ερντογάν: Θα κάνουμε αρχιτεκτονικές αλλαγές στην Αγιά Σοφιά

Ερντογάν: Θα κάνουμε αρχιτεκτονικές αλλαγές στην Αγιά Σοφιά Facebook Twitter
EPA
0

Κλιμακώνει την εθνικιστική ρητορική του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μία ημέρα πριν τις τοπικές εκλογές στην Τουρκία, προαναγγέλλοντας αρχιτεκτονικές αλλαγές στο εσωτερικό του ναού της Αγιάς Σοφιάς στην Κωνσταντινούπολη. 

Μιλώντας στο κρατικό κανάλι ΤΡΤ, ο Τούρκος πρόεδρος υποσχέθηκε «αρχιτεκτονικές μετατροπές» στον παλιό ορθόδοξο ναό που λειτουργεί εδώ και δεκαετίες ως μουσείο, ώστε να αποκτήσει «πνευματική ατμόσφαιρα ο χώρος».

Για τα σχέδια μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, ο Τούρκος προανήγγειλε πως αυτό το ζήτημα θα επιλυθεί μετά τις εκλογές και σε δεύτερο χρόνο θα εξεταστεί το θέμα της προσευχής. «Μπορεί να ονομάσουμε την Αγία Σοφία τζαμί, αντί για μουσείο, έτσι ώστε όλοι να μπορούν να την επισκέπτονται χωρίς να πληρώνουν εισιτήριο», δήλωνε πριν λίγες ημέρες ο Ερντογάν.

«Η Αγία Σοφία κέρδισε το καθεστώς του μουσείου πρόσφατα. Πρώτα πρέπει να αποδώσουμε στην Αγία Σοφία την πραγματική της ταυτότητα. Ποια είναι αυτή; Τζαμί. Αυτό πρέπει να το διευθετήσουμε. Μετά λένε ότι στο Σουλτάναχμετ (Μπλε Τζαμί) η είσοδος είναι δωρεάν, αλλά επειδή η Αγία Σοφία βρίσκεται στο καθεστώς της Αγίας Σοφίας μπαίνει κανείς με εισιτήριο. Εμείς είπαμε ότι αυτό μπορεί να διευθετηθεί», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος. 

«Μπλόκο» από την UNESCO

Εμπόδιο στις αξιώσεις του Ερντογάν για την μετατροπή του μουσείου σε τζαμί αποτελεί η UNESCO, που διαμήνυσε την Τετάρτη ότι για την αλλαγή θα χρειαστεί η έγκρισή της. 

Όπως δήλωσε πηγή του Οργανισμού στο Sputnik, προκειμένου να προχωρήσει μια τέτοια απόφαση θα πρέπει απαραιτήτως να υποβληθεί στην αρμόδια επιτροπή της UNESCO και να εγκριθεί.


«Οι αποφάσεις που αφορούν την εφαρμογή της Σύμβασης για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς λαμβάνονται από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιά. Εάν μία χώρα έχει υπογράψει τη σύμβαση και θέλει να αλλάξει το όνομα ενός μνημείου, θα πρεπε να υποβάλει την πρότασή της προς έγκριση στην επιτροπή. Η UNESCO κάνει προετοιμασίες για το έργο της επιτροπής, αλλά δεν μπορεί να προβλέψει επ' ουδενί τις αποφάσεις της».

«Όλα για τις εκλογές»

Αρκετοί είναι οι πολιτικοί αναλυτές που εκτιμούν ότι ο Ερντογάν χρησιμοποιεί την Αγιά Σοφιά με στόχο να κερδίσει «έδαφος» στις αυριανές εκλογές. Αυτός εξάλλου είναι ο λόγος που επανέρχεται στο ζήτημα. 

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις πάντως, προβλέπουν ότι το κυβερνητικό κόμμα AKP θα χάσει την πρωτεύουσα Άγκυρα, ενώ και στην Κωνσταντινούπολη,  δεν είναι σίγουρη η νίκη του πρώην πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ, καθώς το κλίμα είναι πολύ κακό από τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που έχει προκαλέσει η πτώση της τουρκικής λίρας. 

«Να γίνει πιο άνετη η είσοδος»

Για όλους αυτούς τους λόγους, ο Ερντογάν δεν χάνει ευκαιρία να αναφέρεται σε ένα θέμα που απασχολεί αρκετούς μουσουλμάνους. 


«Για να γίνει δωρεάν η είσοδος στην Αγία Σοφία πρέπει να γίνουν κάποιες σοβαρές αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις εντός. Σε αυτές τις αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις αναφέρθηκα και για να είναι πιο άνετη η είσοδος πρέπει να γίνει έλεγχος του δαπέδου, και μαζί με τον έλεγχο του δαπέδου να γίνει βήμα που να προσδίδει την πραγματική πνευματική ατμόσφαιρα στο χώρο», είπε σήμερα ο Ερντογάν.

«Γι' αυτό και είπαμε ότι μετά τις εκλογές θα καθίσουμε να δουλέψουμε, να κάνουμε βήματα με βάση τον νόμο και να μετατρέψουμε την Αγία Σοφία από μουσείο σε τζαμί. Ο οδικός μας χάρτης και τα σχέδιά μας για το θέμα της προσευχής θα τα κάνουμε με βάση αυτό αργότερα. Πρώτα ο θεός θα προχωρήσουμε αυτή τη διαδικασία με αυτό τον τρόπο».

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ