Η γιαγιά του ακροδεξιού εξτρεμιστή Μπρέντον Τάραντ, ο οποίος εξαπέλυσε τις δολοφονικές επιθέσεις με 50 νεκρούς στη Νέα Ζηλανδία, μίλησε στον φακό του τοπικού καναλιού 9News εκφράζοντας την απόγνωσή της για τη δράση του 28χρονου.

 

Η 81χρονη Μάρι Φιτζέραλντ υποστηρίζει ότι ο εγγονός της «άλλαξε» όταν ταξίδεψε στην Ευρώπη. 

 

Τα παιδικά χρόνια και η στροφή στον φασισμό

 

Ως μαθητής στο λύκειο του Γκράφτον, ο Τάραντ ενδιαφερόταν περισσότερο για τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και λιγότερο για ερωτικές σχέσεις με συνομήλικές του, λέει η Φιτζέρλαντ.

 

«Περνούσε τον περισσότερο χρόνο του παίζοντας παιχνίδια σε υπολογιστές», λέει για τον εγγονό της που έσπειρε τον θάνατο σε δύο τεμένη του Κράιστσέρτς, σκοτώνοντας εν ψυχρώ δεκάδες ανθρώπους και τραυματίζοντας περίπου 48. «Δεν νομίζω ότι είχε στην "ατζέντα" τα κορίτσια». 

 

Ο Τάραντ μεγάλωσε στην πόλη Γκράφτον και οι δικοί του εκτιμούν ότι άρχισε να ελκύεται από τη νεοφασιστικη ιδεολογία κατά τις περιπλανήσεις του στην Ευρώπη.

 

«Μόνο όταν ταξίδεψε, νομίζω ότι αυτό το αγόρι άλλαξε εντελώς από το αγόρι που ξέραμε». 

 

 

 

«Στην αρχή σκέφτηκα πως δεν ήταν δυνατό. Μετά είδα την φωτογραφία του (...) Αυτό δεν διορθώνεται», σχολιάζει από την πλευρά του ο θείος του ακροδεξιού εξτρεμιστή, Τέρι Φιτζέραλντ. 

 

Η κα Φιτζέρλαντ λέει πως τους πρώτους δώδεκα μήνες μετά την επιστροφή του δεν είχαν αντιληφθεί «τίποτα το ανησυχητικό», αλλά οι επιθεωρητές θεωρούν ότι ο Τάραντ προετοίμαζε τις επιθέσεις του για τουλάχιστον δύο χρόνια.  «Μιλήσαμε και φάγαμε όλοι μαζί για να γιορτάσουμε (σ.σ την επιστροφή του). Τώρα είμαστε όλοι απελπισμένοι». 

 

Η οικογένειά του Τάραντ έμαθε για τη σφαγή από την τηλεόραση και τόσο η μητέρα του όσο και η αδελφή του παραμένουν υπό την επιτήρηση της αστυνομίας στο σπίτι τους. 

 

«Λυπόμαστε για τις οικογένειες των νεκρών και των τραυματιών. Δεν μπορώ να σκεφτώ τίποτα άλλο. Είμαι συντετριμμένος - αυτή είναι η λέξη», δήλωσε ο κ. Τέρι Φιτζέρλαντ. 

 

Με πληροφορίες από 9News