Εξελίξεις: Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας είχε λάβει το μανιφέστο του δολοφόνου πριν τις επιθέσεις

Εξελίξεις: Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας είχε λάβει το μανιφέστο του δολοφόνου πριν τις επιθέσεις Facebook Twitter
EPA
0

Το γραφείο της πρωθυπουργού της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν ανακοίνωσε ότι ήταν μεταξύ των δεκάδων υπηρεσιών που έλαβαν αντίγραφο του «μανιφέστου» του μακελάρη του Κράιστσερτς, λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει την επίθεσή που στοίχισε τη ζωή σε 49 ανθρώπους. 

Εκπρόσωπος της πρωθυπουργού επιβεβαίωσε ότι το επίμαχο κείμενο 73 σελίδων είχε σταλεί σε μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που δεν ελέγχεται από την ίδια την Άρντερν. Ωστόσο δεν διευκρίνισε αν ο αποστολέας ήταν ο ίδιος ο δράστης ή κάποιος που είχε διαβάσει το κείμενο. 

Στο πολυσέλιδο κείμενό του με τίτλο «The Great Replacement» (Η Μεγάλη Αντικατάσταση), ο Μπρέναν Τάραντ καλεί τους ομοϊδεάτες τους να σκοτώσουν την Άνγκελα Μέρκελ, τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον δήμαρχο του Λονδίνου Σαντίκ Καν.

Μεταξύ άλλων, απειλεί ευθέως τους Τούρκους, λέγοντας πως θα καταστρέψει «κάθε τζαμί και κάθε μιναρέ» της Κωνσταντινούπολης.

  

Το μανιφέστο εστάλη επίσης μαζικά σε ορισμένους υψηλόβαθμους πολιτικούς αξιωματούχους της Νέας Ζηλανδίας, καθώς και σε τοπικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης.

«Το μανιφέστο εστάλη λιγότερα από 10 λεπτά πριν εκδηλωθεί η επίθεση και δεν εξηγούσε τι επρόκειτο να συμβεί. «Δεν υπήρχε καμία δυνατότητα να το σταματήσουμε», τόνισε ο εκπρόσωπος.

Το ρατσιστικό - φασιστικό μανιφέστο, εστάλη αμέσως μετά στην αστυνομία και στις λοιπές υπηρεσίες ασφαλείας.

Ο 28χρονος Μπρέντον Τάραντ, ο δράστης της επίθεσης, είχε αναρτήσει στο διαδίκτυο το κείμενο των 74 σελίδων πριν προβεί στην εν ψυχρώ δολοφονία δεκάδων προσκυνητών. 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας επισκέφθηκε φιλανθρωπική οργάνωση διανομής τροφίμων στο Σάρεϊ - «Καμία ενημέρωση για την κατάσταση της συζύγου του», λέει δημοσιογράφος του BBC
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Αλβανός δημοσιογράφος λέει ότι ο Μπελέρης είναι υποψήφιος στις Ευρωεκλογές γιατί «είναι αρεστός στη Χρυσή Αυγή»

Διεθνή / Με την υποψηφιότητα Μπελέρη η ΝΔ ψάχνει ψήφους από την άκρα δεξιά, γράφουν αλβανικά Μέσα Ενημέρωσης

Στα Τίρανα ενοχλήθηκαν από τη δήλωση Πύρρου Δήμα «η καταγωγή μου είναι από τη Χειμάρρα, την καρδιά της Βορείου Ηπείρου» - Ποιος ζητά να αφαιρεθεί η αλβανική υπηκοότητα από τον Φρέντη Μπελέρη
NEWSROOM