ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Καναδάς: Δρομολογείται η έκδοση της κληρονόμου της Huawei στις ΗΠΑ

Καναδάς: Δρομολογείται η έκδοση της κληρονόμου της Huawei στις ΗΠΑ Facebook Twitter
EPA
0

Το υπουργείο Δικαιοσύνης του Καναδά ξεκίνησε σήμερα τη διαδικασία έκδοσης, στις ΗΠΑ, της οικονομικής διευθύντριας της Huawei, Μενγκ Ουάνγκζου.

H Μενγκ είχε συλληφθεί την 1η Δεκεμβρίου στο Βανκούβερ κατόπιν αιτήματος των αμερικανικών αρχών.

Στα τέλη Ιανουαρίου, οι εισαγγελικές αρχές στις ΗΠΑ απήγγειλαν κατηγορίες για τραπεζική απάτη, κλοπή τεχνολογίας και παρεμπόδιση του έργου της Δικαιοσύνης - πρόκειται για τις σοβαρότερες κατηγορίες σε βάρος της εταιρείας, στην ιστορία της. 

Οι κατηγορίες δεν στρέφονται μόνο εναντίον των θυγατρικών εταιρειών Huawei Device USA και Skycom Tech αλλά βαραίνουν προσωπικά και την κληρονόμο της Huawei Μενγκ Ουάνγκζου.


Περίπου έναν μήνα μετά τη δημοσιοποίηση των κατηγοριών, ο Καναδάς αποφάσισε να ξεκινήσει τη διαδικασία έκδοσης.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η Huawei παραπλάνησε τις ρυθμιστικές αρχές στις ΗΠΑ και τις τράπεζες σχετικά με τη δράση δύο θυγατρικών της εταιρειών (της Huawei Device USA και της Skycom Tech) προκειμένου να συνεχίσει την επιχειρηματική δραστηριότητα της στο Ιράν, παρά τις αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης.

Συνολικά, ο κινεζικός κολοσσός αντιμετωπίζει 23 κατηγορίες στις ΗΠΑ, όπου μεταξύ άλλων ελέγχεται και για κλοπή τεχνολογίας από την εταιρεία T-Mobile για τον έλεγχο ανθεκτικότητας των κινητών. Η Huawei απαντά για το συγκεκριμένο ζήτημα ότι έχει προχωρήσει σε συμβιβασμό με την T-Mobile και η υπόθεση έχει μπει στο αρχείο από το 2014.


Η απόφαση για έκδοση ελήφθη στον Καναδά, καθώς οι αρχές θεωρούν ότι υπάρχουν «επαρκείς αποδείξεις» για να παρουσιαστούν στον δικαστή.

Η σύλληψή της κόρης του ιδρυτή της Huawei για την υπόθεση, προκάλεσε την οργή των κινεζικών αρχών. 

Για να αφεθεί ελεύθερη με περιοριστικούς όρους, η Μενγκ αναγκάστηκε να καταβάλει εγγύηση 7,6 εκατομμυρίων δολαρίων αλλά εξακολουθεί να παρακολουθείται σε 24ωρη βάση από τις αρχές ενώ φορά και ηλεκτρονικό βραχιολάκι εντοπισμού στο πόδι.

Η Μενγκ κατηγορήθηκε από τις ΗΠΑ ότι επέτρεψε την επιχειρηματική δραστηριότητα των Huawei Device USA και Skycom Tech στο Ιράν, παρά την επαναφορά των αυστηρών κυρώσεων στην Τεχεράνη, που είχαν αρθεί μετά τη συμφωνία για τα πυρηνικά το 2015.

Αποχωρώντας από τη συμφωνία για το Ιράν, η κυβέρνηση Τραμπ επέβαλε ακόμα αυστηρότερα μέτρα, που περιορίζουν τις πετρελαϊκές εξαγωγές, τις μεταφορές και την λειτουργία τραπεζών.

Όταν είχε προσαχθεί ενώπιον δικαστηρίου στο Βανκούβερ, η Μενγκ φέρεται να υποστήριξε ότι η εταιρεία δεν έχει καμία σχέση με την Skycom, μολονότι «η Skycom είναι η Huawei», όπως είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο εισαγγελέας, κατά τη διάρκεια εκείνης της ακρόασης.

Οι δικηγόροι της Μενγκ εκφράζουν, με ανακοίνωσή τους, την απογοήτευσή τους που οι καναδικές αρχές επέτρεψαν να προχωρήσει η σχετική διαδικασία.

Κατά τους ίδιους, η πελάτισσά τους είναι αθώα και το αμερικανικό αίτημα για έκδοσή της «συνιστά παράβαση της νομικής διαδικασίας».

Διεθνή
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λονδίνο: Επισκέπτες στο Ρίτσμοντ Παρκ προσπαθούν να αφαιρέσουν δια της βίας τα κέρατα από τα ελάφια

Διεθνή / Λονδίνο: Επισκέπτες στο Ρίτσμοντ Παρκ προσπαθούν να αφαιρέσουν δια της βίας τα κέρατα από τα ελάφια

Η αστυνομία βασιλικών πάρκων στο Ηνωμένο Βασίλειο εξέδωσε σχετική προειδοποίηση, μετά από καταγγελίες που έλαβε το Σαββατοκύριακο - Οδυνηρή πράξη για τα ζώα και ποινικό αδίκημα, αναφέρει η αστυνομία
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
«Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται»- Ζήτημα χρόνου τα ισραηλινά αντίποινα κατά του Ιράν

Διεθνή / «Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται»- Ζήτημα χρόνου τα ισραηλινά αντίποινα κατά του Ιράν

H Wall Street Journal σε δημοσίευμά της ανέφερε ότι Αμερικανοί και δυτικοί αξιωματούχοι αναμένουν ότι το Ισραήλ θα απαντήσει γρήγορα στην επίθεση του Ιράν, πιθανότατα ακόμη και σήμερα
NEWSROOM