Ο κίνδυνος ενός Brexit χωρίς συμφωνία είναι πλέον μεγαλύτερος από ποτέ, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ.

 

H ΕΕ είναι έτοιμη να συζητήσει μια διαφορετική συμφωνία εξόδου της Βρετανίας από το μπλοκ αν το Λονδίνο αλλάξει τις υπάρχουσες «κόκκινες γραμμές», αλλά θα πρέπει να παραμείνει μια ασφαλιστική δικλείδα για την αποφυγή των σκληρών συνόρων μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ. 

 

Ο Μπαρνιέ είπε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι ο κίνδυνος ενός Brexit χωρίς συμφωνία είναι πλέον μεγαλύτερος από ποτέ μετά την χθεσινή καταψήφιση από το βρετανικό κοινοβούλιο της συμφωνίας αποχώρησης στην οποία κατέληξε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι με την ΕΕ.

 

«Η απόφασή μας παραμένει να αποφύγουμε ένα τέτοιο σενάριο αλλά είναι χρέος μας να βλέπουμε τα πράγματα ως έχουν. Αυτός είναι ο λόγος που από την δική μας πλευρά θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να είμαστε προετοιμασμένοι για ένα τέτοιο ενδεχόμενο».

 

Νωρίτερα σήμερα, την πεποίθησή πως η ΕΕ θα πρέπει να δώσει χρόνο στη Βρετανία εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ.

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να επιτρέψει στη Βρετανία να παρατείνει την επίσημη διαδικασία εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να δώσει στη χώρα περισσότερο χρόνο προκειμένου να αποφασίσει το πώς θέλει να αποχωρήσει από την Ένωση, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Πέτερ Αλτμάιερ.

 

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να επιτρέψει πρόσθετο χρόνο προκειμένου να επιτευχθεί μια ξεκάθαρη θέση από το κοινοβούλιο και τον λαό της Βρετανίας», δήλωσε ο Αλτμάιερ στο ραδιόφωνο του BBC.

 

«Προσωπικά, αυτό θα το θεωρούσα λογικό αίτημα».

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters