Αυστρία: Αποφυλακίζεται ο γνωστότερος νεοναζί της χώρας

Αυστρία: Αποφυλακίζεται ο γνωστότερος νεοναζί της χώρας Facebook Twitter
0

Αποφυλακίζεται τέλη της ερχόμενης εβδομάδας, ο γνωστότερος στην Αυστρία νεοναζί, ο 60χρονος Γκότφριντ Κιούσελ, όπως μετάδωσε η δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία.

H αποφυλάκιση έρχεται μετά από έκτιση της ποινής κάθειρξης επτά ετών και εννέα μηνών που του είχε επιβληθεί για ναζιστική δραστηριοποίηση και θα γίνει στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας,

Ο Κιούσελ είχε καταδικαστεί βάσει του αυστριακού νόμου περί ναζιστικής δραστηριοποίησης, για την ίδρυση και λειτουργία επί δύο χρόνια εξτρεμιστικής διαδικτυακής ιστοσελίδας με ρατσιστική, ξενοφοβική αρθρογραφία και γενικότερα περιεχομένου υποκίνησης φανατισμού και μίσους.

Αρχικά ο ίδιος είχε καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό σε κάθειρξη εννέα ετών, ποινή που αργότερα μειώθηκε από το Ανώτατο Περιφερειακό Δικαστήριο της Βιέννης σε επτά χρόνια και εννέα μήνες, ποινή που εξέτισε τελικά πλήρως.

Αιτήματά του στο παρελθόν, για πρόωρη αποφυλάκισή του, είχαν απορριφθεί με το αιτιολογικό πως εξακολουθεί να ισχύει η επικινδυνότητά του, ενώ τον χαρακτήριζαν «ηγετική φυσιογνωμία της αυστριακής νεοναζιστικής σκηνής».

Ο Γκότφριντ Κιούσελ είχε καταδικαστεί για ναζιστική επαναδραστηριοποίηση, για παραβίαση δηλαδή του αποκαλούμενου "Νόμου Απαγόρευσης", που είχε θεσπίσει αμέσως μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στις 8 Μαΐου του 1945, η πρώτη αυστριακή κυβέρνηση και με τον οποίο απαγορευόταν το ναζιστικό κόμμα και ρυθμιζόταν νομικά η αποναζιστικοποίηση της Αυστρίας.

Ο νόμος, που είναι ενσωματωμένος στο αυστριακό Σύνταγμα και είχε τροποποιηθεί το 1947 και τελευταία το 1992, προβλέπει την επιβολή αυστηρών ποινών για οποιαδήποτε δράση σχετιζόμενη με τον εθνικοσοσιαλισμό (ΣΣ από ... "απλή" συνθηματολογία, σύμβολα και εμβλήματα) και εφαρμόζεται αμείλικτα σχεδόν πάντα από τα αυστριακά δικαστήρια σε τέτοιες περιπτώσεις.

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Διεθνή / Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Η νεαρή μητέρα υπέκυψε στα τραύματά της λίγο πριν γεννηθεί η κόρη της - «Ακόμα και αν αυτό το παιδί επιβιώσει, γεννήθηκε ορφανό», είπε ο γιατρός της πτέρυγας νεογνών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ο πρώην αρχηγός του Ουφίτσι ορκίζεται να σώσει τη Φλωρεντία εάν εκλεγεί δήμαρχος

Διεθνή / Φλωρεντία: Ο πρώην διευθυντής της γκαλερί Ουφίτσι ορκίζεται να διώξει τα μπέργκερ από τους δρόμους αν εκλεγεί δήμαρχος

Υποστηριζόμενος από το κόμμα της Μελόνι, ο Έικε Σμιντ λέει ότι η καταστολή του εγκλήματος και του υπερτουρισμού θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της Φλωρεντίας
NEWSROOM
Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

LiFO politics / Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και είκοσι από την ένταξη στην Ε.Ε., σχεδόν μισό εκατομμύριο Κύπριοι θα ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές. Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που τους απασχολούν, εκτός από την τουρκική εισβολή και κατοχή; Και ποια είναι η εξέλιξη της πρωτοβουλίας αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα; Η Βασιλική Σιούτη μιλά με τον δημοσιογράφο Κώστα Βενιζέλο από τη Λευκωσία.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ