Σεισμός

Η Ιταλία δίνει οδηγίες στους γιατρούς ώστε να βελτιώσουν τον άσχημο γραφικό χαρακτήρα τους

Η Ιταλία δίνει οδηγίες στους γιατρούς ώστε να βελτιώσουν τον άσχημο γραφικό χαρακτήρα τους Facebook Twitter
0

Oι γιατροί είναι γνωστοί για τον βιαστικό και συνήθως ακατάληπτο γραφικό χαρακτήρα τους, που ενίοτε έχει και ιατρικές συνέπειες κάνοντας δυσανάγνωστη την συνταγή, οπότε η Ιταλία αποφάσισε να λάβει δραστικά μέτρα. 

Αμερικανική έρευνα διαπίστωσε πως ένα ποσοστό 4,7% των ιατρικών λαθών οφείλονται στις δυσανάγνωστες συντομεύσεις φαρμάκων και στις λάθος ερμηνευμένες, λόγω κακογραφίας, οδηγίες λήψης τους.

Το γεγονός αυτό είναι πολύ σοβαρό και το ιταλικό υπουργείο Υγείας το έλαβε υπόψη του, εκδίδοντας οδηγία προς όλες τις Περιφέρειες, προκειμένου να παρέμβουν με ειδικές συστάσεις προς όλους τους γιατρούς, νοσοκομειακούς τε και οικογενειακούς. «Πρέπει να γράφετε καλλίτερα» και πιο ευανάγνωστα.

«Τα λάθη που συνιστούν συνέπεια της χρήσης συντομεύσεων, ακρωνύμων, ενδεικτικών σημείων και συμβόλων, μπορούν να αποβούν σημαντικά σε όλες τις φάσεις της διαχείρισης του φαρμάκου, τόσο στο νοσοκομείο, όσο και στην κοινωνία. Μια κακογραφία, για παράδειγμα, μπορεί να καταστήσει δυσχερή την κατανόηση της συνταγής και να οδηγήσει σε λάθη στην εφαρμογή μίας φαρμακευτικής αγωγής» τονίζεται στο σχετικό έγγραφο του Υπουργείου.

Το σημείωμα προβαίνει μάλιστα και σε ορισμένες συμβουλές για το πώς θα πρέπει στο εξής να γράφουν οι γιατροί ευανάγνωστα τις συνταγές τους.

«Σε περίπτωση χειρόγραφης συνταγής είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείται κεφαλαιογράμματη γραφή», συνιστάται στους γιατρούς. Επιπλέον, προτείνεται χρήση στο ελάχιστον δυνατόν συντμήσεων, ακρωνυμίων και συμβόλων, αλλά και συνίσταται να δημιουργηθεί ένας πρότυπος κατάλογος συνταγογράφησης, έτσι ώστε να μην καταφεύγει ο κάθε γιατρός στον δικό του, προσωπικό, τρόπο σημείωσης των συνταγών.

Επίσης, επιβάλλεται να γράφονται πλήρως κι όχι συντετμημένα τα δραστικά συστατικά και να χρησιμοποιείται η αραβική αρίθμηση και όχι τα ρωμαϊκά νούμερα στη δοσολογία.

Επιπλέον, καλούνται οι γιατροί στις ανάλογες περιπτώσεις να χρησιμοποιούν ακέραιους αριθμούς και όχι τη γραφή, για παράδειγμα «2,0», η οποία σε περίπτωση μη ευανάγνωστου γραφικού χαρακτήρα μπορεί να προκαλέσει σύγχυση και να αναγνωσθεί ως 20.

Επίσης, για τους αριθμούς, οι γιατροί καλούνται να βάζουν κόμμα πριν τη σήμανση των τριών μηδενικών της χιλιάδας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Πηγή: La Repubblica

Διεθνή
0

Σεισμός

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γαλλία: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα»

Διεθνή / Γαλλία: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα»

Το 2018 ο 49χρονος Ζερόμ Αμόν, έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που έχει υποβληθεί σε δύο μεταμοσχεύσεις στο πρόσωπο - Η τραγική ιστορία της ζωής του ανθρώπου, που το όνειρό του ήταν να μπορεί να δουλέψει
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας επισκέφθηκε φιλανθρωπική οργάνωση διανομής τροφίμων στο Σάρεϊ - «Καμία ενημέρωση για την κατάσταση της συζύγου του», λέει δημοσιογράφος του BBC
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ