Brexit: Η Μέι απέφυγε τα χειρότερα αλλά οι Ευρωπαίοι δεν δείχνουν κατανόηση

Brexit: Η Μέι απέφυγε τα χειρότερα αλλά οι Ευρωπαίοι δεν δείχνουν κατανόηση Facebook Twitter
EPA
0

Αφού χθες κατάφερε να αποφύγει την απομάκρυνση της από την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος, η Τερέζα Μέι πάει  σήμερα στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., όπου το Brexit θα είναι το κυρίαρχο θέμα συζήτησης. 

Φαίνεται πως οι υπόλοιποι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. δεν είναι διατεθειμένοι να υποχωρήσουν στις απαιτήσεις της Βρετανίδας πρωθυπουργού ούτε αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο νέας διαπραγμάτευσης, όπως έχουν επαναλάβει πολλές φορές Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. 

Eιδικά η Γαλλία αναμένεται να έχει ιδιαίτερα αρνητική στάση σε κάθε αίτημα της Μεγάλης Βρετανίας για οποιαδήποτε αλλαγή στους όρους της συμφωνίας. 

Μιλώντας χθες το βράδυ έξω από τη Ντάουνιγκ Στριτ, λίγο μετά την επικράτησή της στην ψηφοφορία για την πρόταση μομφής εναντίον της, η Μέι τόνισε ότι πάει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιδιώκοντας νομικές και πολιτικές διασφαλίσεις για τον ιρλανδικό «μηχανισμό ασφαλείας» (backstop) στη συμφωνία της για το Brexit. «Χρειάζεται να συνεχίσουμε τη δουλειά να ολοκληρώσουμε το Brexit» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με προσχέδιο της ανακοίνωσης της συνόδου κορυφής, αντίγραφο του οποίου εξασφάλισε το Reuters, η Ε.Ε.  «προτίθεται να εξετάσει αν θα δοθούν περαιτέρω διαβεβαιώσεις» στη Βρετανία όσον αφορά το «δίχτυ ασφαλείας» (backstop) για τη Βόρεια Ιρλανδία.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει λίγες εβδομάδες ώστε να εγκριθεί η συμφωνία για το Brexit από το κοινοβούλιο της χώρας. 

Όταν και εφόσον εγκριθεί, η συμφωνία θα έρθει προς έγκριση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία των Ευρωβουλευτών (50% συν μια ψήφος). Στη συνέχεια θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με ειδική πλειοψηφία, δηλαδή από 20 κράτη – μέλη τα οποία αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 65% του πληθυσμού της Ε.Ε.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ