Ζάεφ: Η Συμφωνία των Πρεσπών προβλέπει τη «μακεδονική» γλώσσα

Ζάεφ: Η Συμφωνία των Πρεσπών προβλέπει τη «μακεδονική» γλώσσα Facebook Twitter
EPA
0

Στο ζήτημα της «μακεδονικής γλώσσας» επανήλθε σήμερα ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ. 

«Το δικαίωμα να χρησιμοποιούμε την μακεδονική γλώσσα γίνεται δεκτό και αναγνωρίζεται από την Ελλάδα», ανέφερε ο κ. Ζάεφ, όπως μεταδίδουν σκοπιανά ΜΜΕ.

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός διευκρίνισε πως η σλαβική ρίζα της μακεδονικής γλώσσας είναι «μέρος των συμφωνηθέντων», καλώντας όλες τις πλευρές να είναι «προσεκτικές» στις δηλώσεις τους.

Κατά τον ίδιο, η Συμφωνία των Πρεσπών προβλέπει ότι η ΠΓΔΜ δικαιούται να χρησιμοποιεί την «μακεδονική» γλώσσα, χωρίς να δεσμεύει την Ελλάδα να την χαρακτηρίζει «μακεδονική»

Όπως είπε ο Ζόραν Ζάεφ, η «μακεδονική» γλώσσα δεν σχετίζεται με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό ή το αρχαίο βασίλειο της Μακεδονίας και ανήκει στην ομάδα των νότιων σλαβικών γλωσσών.

  

Πρόσθεσε δε ότι οι πολίτες πρέπει να εστιάσουν στο δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό.

Η κυβέρνηση του Ζάεφ βρίσκεται ένα βήμα πριν την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης που θέτει ως προϋπόθεση η Συμφωνία των Πρεσπών. 

Στην τελευταία ψηφοφορία, στις 15 Ιανουαρίου, ο Ζάεφ θα χρειαστεί εκ νέου τη στήριξη των 8 βουλευτών της εθνικιστικής αντιπολίτευσης, για την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ