Μέρκελ και Μακρόν δηλώνουν «ανοιχτοί» στην ιδέα της αλλαγής των ευρωπαϊκών συνθηκών

Μέρκελ και Μακρόν δηλώνουν «ανοιχτοί» στην ιδέα της αλλαγής των ευρωπαϊκών συνθηκών Facebook Twitter
0

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα ότι η πιθανότητα τροποποίησης των συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης "δεν είναι ταμπού" και ότι θέλει να εφαρμοστούν μέτρα για την καλύτερη προστασία των Ευρωπαίων εργαζομένων.


Μιλώντας στο Βερολίνο, στην πρώτη επίσημη επίσκεψή του στο εξωτερικό μετά την ορκωμοσία του, την Κυριακή, και στην πρώτη κοινή συνέντευξή του με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ ο Μακρόν διέψευσε την ιδέα που διατυπώνουν πολλά γερμανικά μέσα ενημέρωσης ότι ο ίδιος τάσσεται υπέρ της αμοιβαιοποίησης των χρεών της χωρών της ευρωζώνης.


"Χαίρομαι που μπορούμε να εργαστούμε μαζί για έναν κοινό οδικό χάρτη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη. Στο παρελθόν, η αλλαγή των συνθηκών ήταν ταμπού για τη Γαλλία. Πλέον δεν ισχύει κάτι τέτοιο", τόνισε. "Υπάρχουν πολλοί τομείς στους οποίους μπορούμε να συνεργαστούμε βραχυπρόθεσμα", πρόσθεσε αναφέροντας μεταξύ άλλων την κοινή πολιτική χορήγησης ασύλου και το διμερές εμπόριο. "Όλα αυτά θα έχουν αντίκτυπο στους πολίτες μας. Χρειαζόμαστε περισσότερο πραγματισμό, λιγότερη γραφειοκρατία και μια Ευρώπη που θα προστατεύει τους πολίτες μας", είπε. Για το θέμα του χρέους, σημείωσε: "Ποτέ δεν υπερασπίστηκα τα ευρωομόλογα ή την αμοιβαιοποίηση του υπάρχοντος χρέους στην ευρωζώνη".

Από την πλευρά της, η Άνγκελα Μέρκελ, όταν ρωτήθηκε αν ανησυχεί μήπως το σχέδιο του Μακρόν για την εφαρμογή ενός "Νόμου Αγοράστε Ευρωπαϊκά" υπονομεύσει την καθιερωμένη τάξη του ελεύθερου και ανοιχτού εμπορίου, απάντησε: "Στις εμπορικές σχέσεις, για παράδειγμα, διακρίνω αυτό το στοιχείο της αμοιβαιότητας, είναι κάτι που μπορώ να φανταστώ πολύ εύκολα".


Η καγκελάριος πρόσθεσε ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει ήδη ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει την πιθανότητα προστασίας των επενδύσεων σε στρατηγικούς τομείς σε ευρωπαϊκό επίπεδο και όχι μόνο μέσω των εθνικών κανονισμών.


Μια πηγή προσκείμενη τον Μακρόν είχε δηλώσει πριν από τη συνάντηση ότι ο Γάλλος πρόεδρος θα προσπαθήσει να πείσει την Μέρκελ να στηρίξει την "προστατευτική ατζέντα" του για την Ευρώπη, στην οποία περιλαμβάνονται ο "Νόμος Αγοράστε Ευρωπαϊκά" αλλά και ρυθμίσεις για να μην περάσουν σε μη ευρωπαϊκά χέρια εταιρείες στρατηγικής σημασίας.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Φειδίας Παναγιώτου δημοσίευσε τελικά τη συνέντευξη με τον Τατάρ: «Εγγύηση για τους Τουρκοκύπριους τα τουρκικά στρατεύματα»

Διεθνή / Ο Φειδίας Παναγιώτου δημοσίευσε τελικά τη συνέντευξη με τον Τατάρ: «Εγγύηση για τους Τουρκοκύπριους τα τουρκικά στρατεύματα»

Ο Ερσίν Τατάρ απαντά στις επικρίσεις για πλήρη εξάρτηση του από την Τουρκία και ισχυρίζεται πως η ύπαρξη του Κυπριακού οφείλεται στις «σφαγές» Τουρκοκυπρίων από Ελληνοκύπριους το 1963-1964
LIFO NEWSROOM
Σχέδιο Ισραήλ για μαζική μεταφορά Παλαιστινίων στη Ράφα – «Οδικός χάρτης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας»

Διεθνή / Σχέδιο Ισραήλ για μαζική μεταφορά Παλαιστινίων στη Ράφα – «Οδικός χάρτης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας»

Το Υπουργείο Άμυνας θέλει να μετατρέψει τα ερείπια της Ράφα σε «ανθρωπιστική πόλη» υπό στρατιωτικό έλεγχο – Νομικοί κάνουν λόγο για σχέδιο εγκλεισμού και εκτοπισμού ολόκληρου του πληθυσμού της Γάζας
LIFO NEWSROOM
Πλημμύρες στο Τέξας: Ξεπέρασαν τους 100 οι νεκροί - Στα 28 τα νεκρά παιδιά στο Camp Mystic

Διεθνή / Πλημμύρες στο Τέξας: Ξεπέρασαν τους 100 οι νεκροί - Στα 28 τα νεκρά παιδιά στο Camp Mystic

Ιδιαίτερα τραγική από τις πλημμύρες στο Τέξας ήταν η κατάσταση στο Camp Mystic, μια κατασκήνωση χριστιανικής οργάνωσης για κορίτσια - Διαμαρτυρίες για την έλλειψη έγκαιρης ειδοποίησης - Εκκλήσεις για σύγχρονα συστήματα συναγερμού
LIFO NEWSROOM
Πλημμύρες στο Τέξας: Γιατί πιάστηκε απροετοίμαστη μια περιοχή συνηθισμένη σε ακραία φαινόμενα

Διεθνή / Πλημμύρες στο Τέξας: Γιατί πιάστηκε απροετοίμαστη μια περιοχή συνηθισμένη σε ακραία φαινόμενα

Πάνω από 80 νεκροί από ξαφνικές πλημμύρες στο Τέξας - Ανεπαρκείς ειδοποιήσεις, ανεπαρκές σύστημα προειδοποίησης και καθυστερημένη αντίδραση οδήγησαν σε τραγωδία στην πιο επιρρεπή σε πλημμύρες περιοχή των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Μετά το Madleen έρχεται το Handala - «Αυτή η αποστολή είναι αφιερωμένη στα παιδιά της Γάζας»

Διεθνή / Μετά το Madleen έρχεται το Handala - «Αυτή η αποστολή είναι αφιερωμένη στα παιδιά της Γάζας»

«Δεν είμαστε κυβερνήσεις. Είμαστε άνθρωποι που δρουν εκεί που οι θεσμοί έχουν αποτύχει. Δεν θα υποχωρήσουμε», αναφέρεται στην ανακοίνωση του διεθνή συνασπισμού Freedom Flotilla Coalition
LIFO NEWSROOM