Μέρκελ και Μακρόν δηλώνουν «ανοιχτοί» στην ιδέα της αλλαγής των ευρωπαϊκών συνθηκών

Μέρκελ και Μακρόν δηλώνουν «ανοιχτοί» στην ιδέα της αλλαγής των ευρωπαϊκών συνθηκών Facebook Twitter
0

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα ότι η πιθανότητα τροποποίησης των συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης "δεν είναι ταμπού" και ότι θέλει να εφαρμοστούν μέτρα για την καλύτερη προστασία των Ευρωπαίων εργαζομένων.


Μιλώντας στο Βερολίνο, στην πρώτη επίσημη επίσκεψή του στο εξωτερικό μετά την ορκωμοσία του, την Κυριακή, και στην πρώτη κοινή συνέντευξή του με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ ο Μακρόν διέψευσε την ιδέα που διατυπώνουν πολλά γερμανικά μέσα ενημέρωσης ότι ο ίδιος τάσσεται υπέρ της αμοιβαιοποίησης των χρεών της χωρών της ευρωζώνης.


"Χαίρομαι που μπορούμε να εργαστούμε μαζί για έναν κοινό οδικό χάρτη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη. Στο παρελθόν, η αλλαγή των συνθηκών ήταν ταμπού για τη Γαλλία. Πλέον δεν ισχύει κάτι τέτοιο", τόνισε. "Υπάρχουν πολλοί τομείς στους οποίους μπορούμε να συνεργαστούμε βραχυπρόθεσμα", πρόσθεσε αναφέροντας μεταξύ άλλων την κοινή πολιτική χορήγησης ασύλου και το διμερές εμπόριο. "Όλα αυτά θα έχουν αντίκτυπο στους πολίτες μας. Χρειαζόμαστε περισσότερο πραγματισμό, λιγότερη γραφειοκρατία και μια Ευρώπη που θα προστατεύει τους πολίτες μας", είπε. Για το θέμα του χρέους, σημείωσε: "Ποτέ δεν υπερασπίστηκα τα ευρωομόλογα ή την αμοιβαιοποίηση του υπάρχοντος χρέους στην ευρωζώνη".

Από την πλευρά της, η Άνγκελα Μέρκελ, όταν ρωτήθηκε αν ανησυχεί μήπως το σχέδιο του Μακρόν για την εφαρμογή ενός "Νόμου Αγοράστε Ευρωπαϊκά" υπονομεύσει την καθιερωμένη τάξη του ελεύθερου και ανοιχτού εμπορίου, απάντησε: "Στις εμπορικές σχέσεις, για παράδειγμα, διακρίνω αυτό το στοιχείο της αμοιβαιότητας, είναι κάτι που μπορώ να φανταστώ πολύ εύκολα".


Η καγκελάριος πρόσθεσε ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει ήδη ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει την πιθανότητα προστασίας των επενδύσεων σε στρατηγικούς τομείς σε ευρωπαϊκό επίπεδο και όχι μόνο μέσω των εθνικών κανονισμών.


Μια πηγή προσκείμενη τον Μακρόν είχε δηλώσει πριν από τη συνάντηση ότι ο Γάλλος πρόεδρος θα προσπαθήσει να πείσει την Μέρκελ να στηρίξει την "προστατευτική ατζέντα" του για την Ευρώπη, στην οποία περιλαμβάνονται ο "Νόμος Αγοράστε Ευρωπαϊκά" αλλά και ρυθμίσεις για να μην περάσουν σε μη ευρωπαϊκά χέρια εταιρείες στρατηγικής σημασίας.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ζόχραν Μαμντάνι βάζει μια queer αρχειονόμο να φυλάξει τη μνήμη της Νέας Υόρκης

Διεθνή / Ο Ζόχραν Μαμντάνι βάζει μια queer αρχειονόμο να φυλάξει τη μνήμη της Νέας Υόρκης

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Ζόχραν Μαμντάνι, διόρισε τη Σον(τά) Σμιθ-Κρουζ στην υπηρεσία που διαχειρίζεται τα δημοτικά αρχεία της πόλης, σε μια περίοδο όπου η ιστορική μνήμη και η πρόσβαση στα δημόσια δεδομένα έχουν μετατραπεί σε πεδίο πολιτικής σύγκρουσης.
THE LIFO TEAM
ΓΑΖΑ ΝΕΡΟ ΚΡΙΣΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Γάζα: Οι σφοδρές ισραηλινές επιθέσεις επιδεινώνουν την κρίση έλλειψης νερού

Η οξεία έλλειψη καθαρού νερού στη Γάζα έχει οδηγήσει σε σοβαρή υγειονομική κρίση, με την εξάπλωση ασθενειών και τις επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού να επιδεινώνονται λόγω της καταστροφής των υποδομών και των ελλείψεων σε βασικά είδη υγιεινής
THE LIFO TEAM
ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ ΔΡΑΣΤΗΣ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ

Διεθνή / Πυροβολισμοί στην Ουάσινγκτον: «Δεν περιμένω συγχώρεση» έγραφε ο 31χρονος δράστης

Οι αρχές εξετάζουν τις αναρτήσεις και το ιστορικό του στα social media, σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν τα κίνητρα πίσω από την επίθεση, την ώρα που ο 31χρονος δεν συνεργάζεται με τους ανακριτές
THE LIFO TEAM
ΤΡΑΜΠ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ

Διεθνή / «Δεν ανησύχησα» - Ο Ντόναλντ Τραμπ περιέγραψε τα λεπτά των πυροβολισμών στο Washington Hilton

Η συνέντευξή του για το συμβάν – Ο εκνευρισμός του με την παρουσιάστρια όταν αναφέρθηκε σε αποσπάσματα από το μανιφέστο του δράστη, που αποκαλούσε τον Αμερικανό πρόεδρο «βιαστή» και «παιδεραστή»
THE LIFO TEAM