Μαζικές δηλητηριάσεις μαθητριών έχουν καταγραφεί σε σχολεία της επαρχίας Ταχράρ στο Αφγανιστάν. Από τον Απρίλιο έως σήμερα έχουν νοσηλευτεί περισσότερα από 430 κορίτσια με συμπτώματα ναυτίας και πονοκεφάλους.

 

Οι αναφορές μιλούν για το ενδεχόμενο οι μαθήτριες να ήπιαν μολυσμένο νερό, ωστόσο οι δηλητηριάσεις στα σχολεία φαίνεται ότι είναι μια πρακτική που συνηθίζεται σ’ αυτή τη μεριά του πλανήτη.

 

Η αφγανική κυβέρνηση θεωρεί υπεύθυνους τους Ταλιμπάν, όμως οι αναλύσεις νερού από τα σχολεία και τα πηγάδια της περιοχής δεν έδειξαν την ύπαρξη κάποιας περίεργης τοξικής ουσίας. Εξάλλου, οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι Ταλιμπάν δεν έχουν τα μέσα να παρασκευάσουν χημικά που δεν θα άφηναν κανένα ίχνος.

 

Οι ίδιοι οι Ταλιμπάν πάντως διαβεβαιώνουν ότι σε καμία περίπτωση δεν θα έβαζαν στόχο νεαρά κορίτσια, παρότι αντιτίθενται ανοιχτά στην εκπαίδευση των γυναικών. Αντιθέτως κατηγορούν τους Πακιστανούς φανατικούς.

 

Οσο για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, υποστηρίζει ότι δεν υπήρξε καμία δηλητηρίαση, και ότι τα κορίτσια είναι θύματα του σπάνιου και τραυματικού φαινομένου της «μαζικής υστερίας» που σχετίζεται με το γεγονός ότι ζουν σε μια εμπόλεμη χώρα.

 

Η Μανίζα Νταντερί, πρόεδρος των Γυναικών για τις Αφγανές Γυναίκες, μιας οργάνωσης για τα δικαιώματα των γυναικών με έδρα τη Νέα Υόρκη και την Καμπούλ, επιμένει ότι τα περιστατικά οφείλονται στη δράση των Ταλιμπάν: «Τα κορίτσια είναι άρρωστα και οι άνθρωποι δεν αρρωσταίνουν από την υστερία. Τα περιστατικά είναι πραγματικά και είναι σοβαρά».

 

Σύμφωνα μάλιστα με την ίδια, οι δηλητηριάσεις αποτελούν μέρος των πρόσφατων επιθέσεων των Ταλιμπάν που περιλαμβάνουν εμπρησμούς σχολείων και δολοφονίες δασκάλων.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr