Εμβόλιο της Οξφόρδης: 70% αποτελεσματικότητα ανακοίνωσε η AstraZeneca

Εμβόλιο της Οξφόρδης: 70% αποτελεσματικότητα ανακοίνωσε η AstraZeneca Facebook Twitter
EPA
0

Το «εμβόλιο της Οξφόρδης» της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού, είναι αποτελεσματικό σε ποσoστό 70% σύμφωνα με δεδομένα από τις κλινικές δοκιμές μεγάλης κλίμακας σε 20.000 άτομα. 

Όπως σχολιάζει το BBC ο «θρίαμβος» για το εμβόλιο που αναπτύχθηκε μέσα σε δέκα μήνες συνδυάζεται με απογοήτευση αφού τα εμβόλια των Pfizer και Moderna έχουν αποτελεσματικότητα που αγγίζει το 95%.

Ουσιαστικά, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κυμαίνεται από 62% έως 90% ανάλογα με την δόση, σύμφωνα με ανακοίνωση της φαρμακευτικής εταιρείας και του πανεπιστημίου που επικαλείται η Wall Street Journal. Τα πρώτα δεδομένα δεν έδειξαν κανένα σοβαρό ζήτημα ασφαλείας.

Το εμβόλιο της Οξφόρδης είναι «πολύ φτηνότερο και θα βρεθεί πιο εύκολα σε κάθε γωνιά του πλανήτη από τα άλλα δύο» όπως επισημαίνει το BBC, και αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας, αν τελικά εγκριθεί από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές.

H AstraZeneca ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει άδεια έκτακτης χρήσης από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για να διανείμει το εμβόλιο σε χώρες χαμηλών εισοδημάτων, προετοιμάζοντας την υποβολή αιτήσεων για έγκριση και σε κράτη που έχουν υιοθετήσει διαδικασίες «εξπρές» στην αδειοδότηση. 

«Η σημερινή ανακοίνωση μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην στιγμή που τα εμβόλια θα βάλουν τέλος στην καταστροφή», δήλωσε η «αρχιτέκτονας» του εμβολίου, καθηγήτρια Sarah Gilbert. Η βρετανική κυβέρνηση έχει ήδη προπαραγγείλει 100 εκατομμύρια δόσεις - αρκετές για 50 εκατομμύρια ανθρώπους. 

Στις κλινικές δοκιμές, συμμετείχαν περισσότεροι από 20.000 εθελοντές σε Ηνωμένο Βασίλειο και Βραζιλία. Από τα 131 κρούσματα κορωνοϊού σε εθελοντές, οι 101 είχαν λάβει placebo και οι υπόλοιποι 30 τις δύο δόσεις του πειραματικού εμβολίου. 

Όπως μεταδίδει το BBC, οι εθελοντές που έλαβαν δύο «υψηλές» δόσεις ανέπτυξαν άμυνα σε ποσοστό 62% αλλά το τελικό ποσοστό ανέβηκε στο 90% σε όσους χορηγήθηκε πρώτα μία «χαμηλή δόση» και στη συνέχεια μία «υψηλή». Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαροι οι λόγοι για αυτή την απόκλιση της τάξης του 28%. 

Με πληροφορίες από BBC και Wall Street Journal

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ