Apple και Google παρουσίασαν «εργαλείο» που θα ενημερώνει τους χρήστες για έκθεση στον κορωνοϊό

Apple και Google παρουσίασαν «εργαλείο» που θα ενημερώνει τους χρήστες για έκθεση στον κορωνοϊό Facebook Twitter
EPA
0

Η Apple και η Google παρουσίασαν τεχνολογία για smartphone η οποία θα ειδοποιεί αυτόματα τους χρήστες για το αν μπορεί να εκτέθηκαν στον κορωνοϊό.

Οι δύο γίγαντες της τεχνολογίας είχαν ανακοινώσει τον προηγούμενο μήνα την σπάνια συνεργασία τους για να αξιοποιήσουν την τεχνολογία τους, προκειμένου να βοηθήσουν την ιχνηλάτηση και τον περιορισμό του κορωνοϊού. Σε εκείνη την ανακοίνωση οι δύο εταιρείες είχαν αναφέρει ότι 22 χώρες και αρκετές πολιτείες στις ΗΠΑ ήδη σχεδίαζαν τη δημιουργία εθελοντικών εφαρμογών χρησιμοποιώντας το λογισμικό τους.

Το λογισμικό των δύο εταιρειών βασίζεται στην ασύρματη τεχνολογία bluetooth, για να εντοπίζει τις περιπτώσεις που κάποιος που έχει κατεβάσει την εφαρμογή ήρθε σε επαφή με άλλο χρήστη του app, ο οποίος στη συνέχεια βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό.

Πολλές κυβερνήσεις έχουν ήδη προσπαθήσει, σε μεγάλο βαθμό χωρίς επιτυχία, να λανσάρουν τις δικές τους εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα, στη μάχη κόντρα στην πανδημία του κορωνοϊού. Πολλές από αυτές τις εφαρμογές είχαν τεχνικά προβλήματα σε συσκευές της Apple και κινητά Android και δεν υιοθετήθηκαν ευρέως. Συχνά χρησιμοποιούν το GPS για να καταγράψουν την τοποθεσία ενός ανθρώπου, κάτι που η Apple και η Google παρέλειψαν στο νέο εργαλείο τους, εξαιτίας της ανησυχίας για τα προσωπικά δεδομένα, αλλά και για την ακρίβεια αυτής της μεθόδου. Πάντως, κάποιες χώρες έχουν σχολιάσει ότι οι περιορισμοί, λόγω προσωπικών δεδομένων, θα είναι εμπόδιο, επειδή οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας δεν θα έχουν πρόσβαση στα δεδομένα.

Οι εταιρείες επεσήμαναν ότι δεν προσπαθούν να αντικαταστήσουν την ιχνηλάτηση των επαφών, μια βασική διαδικασία στην προσπάθεια ελέγχου του κορωνοϊού. Σημείωσαν όμως ότι το σύστημα αυτόματης «ενημέρωσης για έκθεση» μπορεί να ενισχύσει αυτή τη διαδικασία και να επιβραδύνει την εξάπλωση του κορωνοϊού από φορείς που έρχονται σε επαφή με αγνώστους, όταν ακόμη δεν εμφανίζουν συμπτώματα.

Η ταυτότητα των χρηστών της εφαρμογής, ενώ θα μπορούν να την κατεβάσουν οι κάτοχοι των περισσότερων κινητών Android και iPhone που κυκλοφόρησαν από τον Σεπτέμβριο του 2015. Σύμφωνα με τις δύο εταιρείες, θα επιλύσει κάποια από τα βασικά τεχνολογικά προβλήματα που είχαν οι κυβερνήσεις στην προσπάθεια δημιουργίας εφαρμογών με βάση το bluetooth. Τα iPhone και τα Android τηλέφωνα θα εντοπίζουν πιο εύκολα το ένα το άλλο, θα λειτουργούν πέρα από τα εθνικά ή περιφερειακά σύνορα, όπως και θα επιλυθούν κάποια από τα προβλήματα εξαιτίας των οποίων με τις προηγούμενες εφαρμογές εξαντλούνταν γρήγορα η μπαταρία των τηλεφώνων.

Με πληροφορίες από Guardian

 

 

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καρκίνος του δέρματος: Ένα εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο δίνει «πραγματική ελπίδα» για μόνιμη θεραπεία

Τech & Science / Καρκίνος του δέρματος: Εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο δίνει «πραγματική ελπίδα» για μόνιμη θεραπεία

Εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο που βρίσκεται πλέον σε κλινική δοκιμή φάσης 3, κηρύσσεται από τους επιστήμονες «πραγματική ελπίδα» για την οριστική θεραπεία του καρκίνου του δέρματος
NEWSROOM
Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM