Τα smartphone ίσως να κάνουν τους πονοκεφάλους ισχυρότερους, σύμφωνα με έρευνα

Τα smartphone ίσως να κάνουν τους πονοκεφάλους ισχυρότερους, σύμφωνα με έρευνα Facebook Twitter
0

Αν πιστεύετε ότι ο χρόνος που περνάτε στα smartphone σας σχετίζεται με τους πονοκεφάλους σας τότε, ίσως έχετε δίκιο, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. 

Μελέτη, που πραγματοποιήθηκε στην Ινδία και επικαλείται το BBC, προσπάθησε να διερευνήσει τη σχέση ανάμεσα στη χρήση των smartphone και σε νέους πονοκεφάλους ή την επιδείνωση τους. Σημειώνεται ότι παρότι υπήρχαν αποσπασματικές ιστορίες για τη σχέση τεχνολογίας και πόνου δεν είχε υπάρξει ποτέ μελέτη για τα smartphone και του πόνου. Στην έρευνα συμμετείχαν 400 άτομα με πονοκεφάλους σε πρώιμο στάδιο που δεν προέκυπταν από κάποια ασθένεια. Κάνοντας ερωτήσεις στους συμμετέχοντες, για τη χρήση των smartphone τους, τον πονοκέφαλο και τη χρήση φαρμάκων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι χρήστες των smartphone ήταν πιο πιθανό να χρησιμοποιήσουν περισσότερα αναλγητικά, αλλά και να ανακουφίζονται λιγότερο σε σχέση με τους μη χρήστες.

Σύμφωνα με την δρ. Deepti Vibha, συγγραφέα της μελέτης και καθηγήτρια νευρολογίας στο All India Institute of Medical Sciences στο Νέο Δελχί, τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν πως η χρήση των smartphone ίσως κάνει τους πονοκεφάλους χειρότερους και πως μπορεί να υπάρχουν μηχανισμοί που θα αποκαλύψουν επόμενες έρευνες. Όπως αναφέρει το BBC παρότι η έρευνα, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στο επιστημονικό περιοδικό Neurology: Clinical Practice, δεν καταλήγει στο ότι τα smartphone προκαλούν πονοκεφάλους έρχεται να συμβάλει στον όγκο γνώσης που διερευνά τις επιπτώσεις των τηλεφώνων νέας γενιάς στην υγεία όσο αυτά γίνονται όλο και πιο απαραίτητα στην καθημερινότητα των ανθρώπων. 

Σε ένα κέντρο ημέρας στην Ινδία, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: η πρώτη ομάδα δεν χρησιμοποιούσε κινητό τηλέφωνο ή χρησιμοποιούσε ένα «συμβατικό» κινητό τηλέφωνο που πραγματοποιούσε μόνο κλήσεις, και μία δεύτερη που είχε smartphone. Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτηματολόγια. Μετά τη σύγκριση των ερωτηματολογίων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 96% των χρηστών smartphone ήταν πιθανότερο να καταφύγουν σε παυσίπονα σε σύγκριση με το 81% των χρηστών που δεν είχαν.

Οι χρήστες smartphone ανέφεραν επίσης μικρότερη ανακούφιση από πονοκεφάλους μετά τη λήψη φαρμάκων, με το  84% να ανακουφίζονται «μέτρια ή πλήρως» από πονοκέφαλο σε σύγκριση με το 94% των μη χρηστών. Δεν υπήρχε διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων στη συχνότητα εμφάνισης πονοκεφάλων, στη διάρκεια τους ή στη σοβαρότητά τους.  

H μελέτη δεν διευκρινίζει γιατί οι χρήστες των smartphone δήλωσαν πως έχουν μεγαλύτερη δυσκολία να ξεπεράσουν τους πονοκεφάλους, ωστόσο οι ερευνητές έχουν μερικές πιθανές απαντήσεις. Μία πιθανή εξήγηση έχει κάνει με τη θέση του αυχένα κατά την πληκτρολόγηση αλλά και με την καταπόνηση των ματιών. «Η ρίζα του προβλήματος δεν είναι σαφής ακόμα», αναφέρει η δρ. Heidi Moawad, νευρολόγος του John Carroll University στην εισαγωγή της μελέτης. 

Με πληροφορίες από BBC 

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM