Επιστήμονες στον Καναδά ανακάλυψαν ένα νέο είδος δεινοσαύρου, συγγενικό με αυτό των σαρκοβόρων τυραννόσαυρων. 

  

Ο παλαιοντολόγος Τζάρεντ Βόρις ήταν ο πρώτος που παρατήρησε τα απολιθωμένα ίχνη του «Θανατοθεριστή», όπως ονομάστηκε το είδος της οικογένειας των τυραννοσαυριδών, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στο μουσείο Royal Tyrrell της Αλμπέρτα, το 2018. Γρήγορα αντιλήφθηκε πως τα απολιθωμένα οστά δεν μπορούσαν να καταταγούν σε καμία άλλη κατηγορία. 

 

Τα απολιθώματα είχε εντοπίσει ένας αγρότης από τη νότια Αλμπέρτα που ήρθε σε επαφή με το μουσείο. Στα χρόνια που ακολούθησαν, ο Βόρις και οι συνάδελφοί του κατάφεραν να ταυτοποιήσουν αυτό το «καναδικό» είδος τυραννόσαυρου, από τα μικρά κομμάτια του κρανίου του.

 

 

Πρόκειται για το δέκατο είδος που ανακαλύπτεται στην βόρεια Αμερική, και το πρώτο που εντοπίζεται στον Καναδά εδώ και περίπου μισό αιώνα. «Οι τυραννόσαυροι ήταν πολύ διαφορετικοί» μεταξύ τους, εξηγεί η Ντάρλα Ζελενίτσκι, εκ των συγγραφέων της έρευνας. «Αυτοί οι μεγάλοι θηρευτές, που βρίσκονταν στην κορυφή της διατροφικής αλυσίδας, ήταν σχετικά σπάνιοι σε σύγκριση με τα φυτοφάγα ζώα».

 

Με μήκος 8,6 μέτρα, ο δεινόσαυρος εκτιμάται πως έζησε περίπου 79,5 εκατομμύρια χρόνια πριν. Τα ευρύματα προσφέρουν χρήσιμες πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά που έκαναν την οικογένεια των τυραννοσαυριδών, τους κορυφαίους κυνηγούς της εποχής τους. Τα απολιθώματα περιλαμβάνουν κομμάτια από την άνω και την κάτω γνάθο, τα δόντια και τα ζυγωματικά. 

 

«Προσπάθησα να είμαι πραγματικά σχολαστικός στην αναγνώριση των χαρακτηριστικών που τον έκαναν μοναδικό» εξηγεί ο Βόρις που είναι πλέον διδακτορικός φοιτητής στο πανεπιστήμιο του Καλγκάρι. «Είναι πολύ ενδιαφέρον να έχεις την ευκαιρία να βαφτίσεις ένα νέο είδος, και ελπίζω να μην με περιμένει "κατήφορος" στην καριέρα μου από δω και πέρα», σχολιάζει χαριτολογώντας. 

 

 

 

 

 

 

 

Η περιοχή στην οποία ανακαλύφθηκαν τα απολιθωμένα ίχνη του Θανατοθεριστή, ενδεχομένως να έκρυβε και άλλα κομμάτια του, αλλά οι πρόσφατες πλημμύρες είναι πιθανό να τα παρέσυραν μακριά. 

 

Όταν οι τυραννόσαυροι εμφανίστηκαν πριν από 165 εκατομμύρια χρόνια περίπου, δεν έγιναν αμέσως οι κορυφαίοι κυνηγοί που «βασίλευαν» κατά την Κρητιδική περίοδο στην Ασία και στη βόρεια Αμερική. Κάποιοι ήταν πραγματικά μικροσκοπικοί και δεν ξεπερνούσαν σε ύψος το ενάμισι μέτρο. Κυνηγούσαν στην σκιά πελώριων, σαρκοβόρων αλλοσαυροειδών (Allosauroidea) που είχαν το μέγεθος λεωφορείων καθώς και των μεγαλοσαυροειδών (megalosauroids).

 

Περίπου 80 εκατομμύρια χρόνια πριν, οι μεγαλύτεροι ανταγωνιστές τους πέρασαν στη λήθη, δίνοντας την ευκαιρία στους τυραννόσαυρους να ανέλθουν στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας, μεγαλώνοντας παράλληλα σε μέγεθος. Εξήντα έξι εκατομμύρια χρόνια, λίγο πριν την εξαφάνισή τους, ο T.Rex είχε 13 μέτρα μήκος και ζύγιζε περισσότερο από 9 τόνους. 

 

Με πληροφορίες από National Geographic και CNN

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr