Λειτουργεί και πάλι κανονικά το διαστημικό ρόβερ Curiosity της NASΑ που, στις 15 Φεβρουαρίου, αντιμετώπισε κάποιο άγνωστο πρόβλημα στον πλανήτη Άρη και έκανε επανεκκίνηση του υπολογιστή του μπαίνοντας σε κατάσταση «ασφαλούς λειτουργίας» 

 

Το ανεξήγητο safe mode κράτησε μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου αλλά πλέον το εξερευνητικό ρόβερ επικοινωνεί ομαλά με τη βάση ελέγχου στη Γη και, σύντομα, θα είναι σε θέση να επιστρέψει στις έρευνες του.

 

Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία παραδέχεται ωστόσο ότι ακόμα προσπαθεί να καταλάβει τι συνέβη.

 

Το πρόβλημα εμφανίστηκε λίγες μέρες αφότου η NASA ανακήρυξε και επισήμως «νεκρό» ένα άλλο εξερευνητικό ρόβερ, το Opportunity. Έκτοτε το Curiosity είναι το μοναδικό λειτουργικό ρόβερ στον Κόκκινο πλανήτη.


«Δεν είμαστε ακόμη βέβαιοι για την ακριβή αιτία και συλλέγουμε τα σχετικά δεδομένα για ανάλυση. Το ρόβερ έκανε reset του υπολογιστή του, αλλά λειτουργεί φυσιολογικά από τότε. Αυτό είναι καλό σημάδι», δήλωσε ο Στίβεν Λι του Εργαστηρίου Αεριώθησης (JPL) της NASA στην Καλιφόρνια.

 

«Περιορίσαμε τις εντολές προς το όχημα για να ελαχιστοποιήσουμε τις αλλαγές στη μνήμη του. Δεν θέλουμε να καταστρέψουμε τα όποια στοιχεία για το τι μπορεί να προκάλεσε την επανεκκίνηση», εξήγησε ο Λι.


Το ρόβερ, που από το 2014 κάνει μία αργή αναρρίχηση σε πλαγιά του Όρους Σαρπ στον Άρη, έχει εντοπίσει μια γεωλογικά ενδιαφέρουσα περιοχή σε απόσταση 200 μέτρων και οι χειριστές του προσπαθούν να το κατευθύνουν με ασφάλεια εκεί για να τη μελετήσουν.

 

Ωστόσο για την ώρα θα πρέπει να περιμένουν μέχρι διαλευκανθεί τι συνέβει στο Curiosity.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr